December 12, 2015

11.12.2015 Україна: Головні теми доби - Звіт прем'єр-міністра Яценюка за підсумками року роботи уряду

Звіт прем'єр-міністра Яценюка за підсумками року роботи уряду
Звіт прем'єр-міністра Яценюка за підсумками року роботи уряду

Головні події і теми дня 11.12.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Звіт прем'єр-міністра Яценюка за підсумками року роботи уряду.
  • Проект бюджету внесено до парламенту.
  • Міністр закордонних справ Клімкін наполягає на введенні миротворців у Донбас.
  • Будинок Сікорського повернено Міністерству оборони.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію секретне рішення РНБО про військово-технічну співпрацю України з окремими державами.
  • На сайті Верховної Ради оприлюднено проект бюджету на 2016 рік. У ньому заплановано двопроцентне зростання ВВП за інфляції у 12 %. Зростання мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму не перевищить розміру інфляції. Міністерство фінансів запланувало зростання граничного обсягу державного боргу майже на 8 %.
  • Звіт прем'єр-міністр Яценюка у Верховній Раді про діяльність уряду був перерваний бійкою з депутатом президентської фракції. Спікер парламенту Гройсман закрив пленарне засідання. Рішення про проведення перевиборів у Кривому Розі не було прийнято. Експерти вважають, що на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться за тиждень, уряд і президент спробують продавити свій варіант Податкового кодексу та бюджету, що побудований на його основі, незважаючи на наявність альтернативного парламентського варіанту, що має бути розглянутий першим.
  • Міністр інфраструктури Пивоварський заявив про свій намір подати у відставку.
  • Київський господарський суд зняв арешт з компаній олігарха Курченка, близького до колишнього президента Януковича.
  • НБУ знову знизив офіційний курс гривні. Він повернувся до мінімального значення двотижневої давнини: 23,86 ₴/$ (+0,49 грн), 26,13 ₴/€ (+0,55 грн), 3,45 ₴/10 ₽ (+0,07 грн).

Війна

  • Обстановка в зоні бойових дій у Донбасі залишається напруженою. Бойовики обстрілюють позиції української армії зі стрілецької зброї, зенітних установок і мінометів на донецькому та артемівському напрямку. На всій лінії розмежування працюють снайпери. Офіційних даних про втрати української армії немає.
  • Правий сектор заявив про відмову брати участь у блокаді Криму, оскільки партнери дозволили подати електрику на півострів та усунули добровольців від прийняття рішень. Поновлення електропостачання Правий сектор трактує як черговий антиукраїнський крок нинішнього режиму та загравання із ворогом.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін закликав Раду Безпеки ООН ввести миротворчі сили на окуповану Росією територію Донбасу для забезпечення виконання мінських домовленостей, у тому числі, роззброєння незаконних збройних формувань, моніторингу виведення російських військ і зброї, поширення гуманітарної допомоги, забезпечення проведення місцевих виборів.
    Представник Росії Чуркін заявив, що закон про вибори, запропонований українською стороною на переговорах у Мінську, не узгоджувався з представниками "республік" і суперечить позиції президента Порошенка на самміті "нормандської четвірки" в Парижі.
    Велика Британія констатує, що своїми діями Росія тільки погіршує ситуацію в Донбасі.
    Представник США Пауер закликала Росію виконати мінські угоди, передати Україні контроль над кордоном і звільнити Савченко та Сенцова.
  • МВФ підтвердив, що, незважаючи на наявність непогашеного боргу перед Росією, продовжить програму кредитування України, якщо вона виконуватиме умови, узгоджені у спільному меморандумі.
  • Україна та Кіпр підписали нову угоду про уникнення подвійного оподаткування, в якій ставки оподаткування пасивних доходів від володіння корпоративними правами на території Кіпру підвищено. Угода набуде чинності з 2019 року у разі її ратифікації обома парламентами.
  • Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що стратегічні ядерні сили Росії за поточний рік суттєво оновилися, на озброєння прийнято нові ракети та підводні човни.
  • Центробанк РФ озвучив прогнозний сценарій розвитку економіки в умовах середньорічної ціни на нафту $35 за барель, в якому заперечує можливість шокових потрясінь, темпи інфляції не перевищать 7 %, падіння ВВП планується не більше 2-3 %.

Тренди


  • Вистава, влаштована депутатами під час виступу прем'єр-міністра Яценюка, боляче вдарила по міжнародному іміджу країни. Уряд позбувся річного імунітету, звіт про його діяльність не подано для розгляду депутатам за два тижні до виступу Яценюка. У парламенті не зібрано достатньої кількості голосів за відставку, тому уряд і прем'єр зможуть продовжувати виконувати свої обов'язки ще деякий час. Частина міністрів вже заявили про вихід у відставку, подав у відставку й заступник голови НБУ. Президентська команда прагне підім'яти під себе функції уряду та призначити нового прем'єр-міністра, проте без перевиборів Верховної Ради, оскільки влада України пообіцяла іноземним партнерам, що в найближчі чотири роки в країні виборів не буде. Для створення стійкої президентської більшості в парламенті ведуться переговори з фракцією "Народного фронту". Компромісним виглядає можливе призначення прем'єром секретаря РНБО Турчинова, однак інші члени коаліції ще не висловили своєї думки про її подальшу долю. Розвал коаліції призведе до дострокових перевиборів парламенту, які, у свою чергу спричинять призупинення кредитування з боку МВФ. Тому президентська фракція прагне прийняти Податковий кодекс і бюджет на наступний рік, щоб все-таки отримати один або два наступних транші на початку 2016 року року, до звільнення прем'єра.
  • Прихильники парламентського законопроекту Податкового кодексу наполягають на тому, що їхній проект має бути розглянутий першим, а їхній шлях є єдиним, що здатний вивести країну із затяжної фінансової кризи. На їхню думку, у бюджеті достатньо резервів для проведення радикальних змін за рахунок різкого скорочення бюджетних витрат, до яких закладена корупційна складова не менше як 50 %. Відмова від проведення реформ ще більше погіршить економічне становище в країні та може спричинити соціальні потрясіння. Політологи оцінюють діяльність групи реформаторів як намір у найближчому майбутньому створити нову політичну силу, об'єднану загальними реформаторськими цілями.

No comments:

Post a Comment