November 30, 2015

29.11.2015 Україна: Головні теми доби - Річниця розгону студентської маніфестації на Майдані

Річниця розгону студентської маніфестації на Майдані
Річниця розгону студентської маніфестації на Майдані

Головні події і теми дня 29.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Річниця розгону студентської маніфестації на Майдані.
  • У Маріуполі та Красноармійську відбулися вибори до місцевих рад.
  • У Кривому Розі маніфестанти захопили будівлю міськвиконкому та вимагають відставки мера Вілкула.
  • Націоналісти провели у Києві акцію біля офісу Ахметова.

В Україні

  • У Красноармійську та Маріуполі у виборах взяли участь трохи більше третини виборців. Громадянська мережа "Опора" заявляє про відсутність системних порушень у процесі голосування. За попередніми оцінками, мером Маріуполя став ставленик олігарха Ахметова, а до місцевої ради проходять представники лише двох партій.
  • Два роки тому спецпідрозділ "Беркут" жорстоко розігнав мирний студентський мітинг на Майдані. Дотепер жодного винного не притягнуто до відповідальності.
  • Керівництво МВС повідомило, що заступник начальника Національної поліції Паскал написав заяву про відставку. Згідно із заявою депутатів, які розробили закон про люстрацію, він мав бути звільнений із силових структур через участь у переслідуванні активістів Майдану режимом колишнього президента Януковича.
  • Активісти "Революційних правих сил" після віче на Майдані штурмували офіс компанії "СКМ", що належить олігарху Ахметову.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков обіцяє затримати олігарха Фірташа, якщо той повернеться до України.
  • У Кривому Розі активісти під керівництвом депутатів від партії "Самопоміч" захопили Криворізьку міськраду та організували громадську приймальню для забезпечення роботи громадських об'єднань – Ради представників громади та Громадського дозору. Громадськість на багатотисячному віче зажадала відставки мера Вілкула, про перемогу якого оголосила Центральна виборча комісія.

Війна

  • Протягом доби в зоні конфлікту в Донбасі тривали перестрілки. Згідно з офіційними даними, поранений один військовослужбовець.
  • Міністр енергетики Демчишин заявив, що з учасниками енергетичної блокади Криму досягнуто згоди про відновлення однієї із ЛЕП, що подає електроенергію до Криму. Кримськотатарські активісти повідомили, що електрика на півострів не подаватися до виконання всіх висунених ними умов. Лідер активістів Іслямов заявив, що окупаційна влада Криму зганяє кримських татар на мітинг проти "громадянської блокади". Керівник окупаційної адміністрації Аксьонов радить кримчанам піти у відпустку до 6 грудня, коли, за його твердженням, буде введено в експлуатацію енергоміст з Кубані через Керченську протоку. Через відсутність опалення зимовий сезон у кримських санаторіях так і не розпочався.

Україна та світ

  • Ситуація з нелегальними мігрантами в Європі погіршується. Глава Євроради Туск заявив, що в 2015 році в Євросоюз нелегально проникли 1,5 млн осіб. На екстреному самміті в Брюсселі ЄС і Туреччина затвердили план дій щодо зменшення потоку біженців до Європи. ЄС виділить €3 млрд для підтримки біженців із Сирії та Іраку, що розташовані на території Туреччини. Глава Єврокомісії Юнкер заявив про можливість надання Туреччині безвізового режиму з осені 2016 року за виконання низки умов, у тому числі, угоди про реадмісію – висилку з ЄС нелегальних мігрантів, які не мають права на отримання притулку. Крім того, підтверджена можливість прийняття Туреччини до ЄС.
  • У столиці та найбільших містах Молдови відбулися численні мітинги з вимогою проведення референдуму про можливість імпічменту президента, скасування депутатської недоторканності, скорочення чисельності парламенту, розслідування діяльності олігархів і притягнення їх до відповідальності за корупцію та виведення коштів із країни.
  • Внаслідок ударів російської авіації по місту Еріха, контрольованому опозицією, загинуло 40 людей. Спостерігачі вважають, що таким чином Путін допомагає президенту Асаду та Ісламській державі відновити позиції, утрачені після бомбардувань антитерористичної коаліції. Частина сенаторів США засуджують нерішучість президента Обами та вимагають направити до Сирії потужний військовий контингент.

Тренди


  • Події у Кривому Розі демонструють, що київська влада не в змозі повністю контролювати ситуацію в регіонах, а силові структури можуть відмовитися виконувати накази центрального керівництва. У випадку, якщо маніфестантам вдасться домогтися відставки мера Вілкула, буде створено прецедент вирішення питань про вибори поза правовим полем, що може спричинити ланцюгову реакцію в інших регіонах. Політичні аналітики вважають, що ставка команди Порошенка на лояльність "господарів територій" може виявитися помилкою та призведе до ослаблення центральної влади й втрати керованості країною.

No comments:

Post a Comment