November 26, 2015

25.11.2015 Україна: Головні теми доби - Заборонено транзитні польоти російських авіакомпаній над Україною

Заборонено транзитні польоти російських авіакомпаній над Україною
Заборонено транзитні польоти російських авіакомпаній над Україною

Головні події і теми дня 25.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Заборонено транзитні польоти російських авіакомпаній над Україною.
  • Президент Порошенко вніс до парламенту проект змін до Конституції у сфері судової реформи.
  • Бойовики відновили обстріли українській території із РСЗВ "Град".
  • Скасовано ввізне мито на електромобілі.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції у сфері судової реформи. Законопроект пропонує створити нову структуру – Вищу раду правосуддя та позбавити парламент права висловлювати недовіру генеральному прокурору, призначати та звільняти суддів. За твердженням президентської адміністрації, ці зміни схвалені Венеціанською комісією.
  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив про припинення закупівлі Україною російського газу за збереження при цьому обсягів транспортування газу до Європи. За його словами, вартість європейського газу набагато нижча від російського. Газпром заявив про припинення постачання газу до України без передоплати. Глава Нафтогазу Коболєв вважає європейський ринок газу гнучким, що дозволяє диверсифікувати постачання, забезпечуючи найкращі ціни.
  • НБУ показав, що контролює ситуацію на валютному ринку – курс гривні трохи підвищився навіть без продажу доларів на валютному аукціоні: 23,77 ₴/$ (-0,18 грн), 25,16 ₴/€ (-0,34 грн), 3,63 ₴/10 ₽ (-0,02 грн).

Війна

  • Бойовики зі Спартака обстріляли вночі з РСЗВ "Град" територію, що перебуває під контролем українських військ. Спільний центр з контролю і координації підтвердив факт обстрілу. Обстріли українських позицій всією лінією зіткнення тривають, посилюючись у нічний час. Найбільшу інтенсивність обстрілів зафіксовано в околицях Донецька й на Артемівському напрямку. За наказом Генерального штабу українським військам фактично заборонено відкривати вогонь у відповідь на обстріли бойовиків і російської армії, "якщо вони носять провокативний характер". За офіційними даними, у зоні бойових дій за минулу добу загинув український військовослужбовець, восьмеро – поранені.
  • Черговий російський "конвой" із більш ніж 100 вантажівок вторгся до України.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський заявив про перенесення контрольного пункту в околицях Маріуполя з Гнутового до Павлополя і Харчовика, що дозволить забезпечити доступ до населених пунктів у "сірій зоні" та відсуне лінію зіткнення на 10 км від Маріуполя.

Україна та світ

  • Обама підписав військовий бюджет США на 2016 рік, в якому передбачено допомогу Україні в сумі $300 млн.
  • Украерорух з 26 листопада заборонила транзитний трафік для всіх літаків РФ над територією України. Із 25 жовтня заборонено пряме авіасполучення між Росією та Україною. За підрахунками міністерства інфраструктури, втрати бюджету від цього рішення можуть становити $ 25-30 млн.
  • Україна вводить з 20 січня 2016 року мито на імпорт деяких білоруських товарів у відповідь на недружні дії щодо української пивоварної і кондитерської продукції.
  • Президент США Обама звинуватив уряд Сирії у закупівлі нафти у терористичної Ісламської держави і ввів санкції щодо російського бізнесмена, колишнього керівника Калмикії Ілюмджінова, а також підконтрольних йому структур і банків за участь у цих угодах.
  • Російська авіація розбомбила турецький гуманітарний конвой у прикордонній області Сирії, який віз будматеріали та продовольство для туркменів, що мешкають там, і підтримують уряд Туреччини. Загинуло семеро водіїв вантажівок, понад 10 осіб поранено. Спостерігачі повідомляють про обстріл російським флотом території, на якій впав збитий турецькою авіацією російський бомбардувальник. Президент Туреччини Ердоган заявив, що захищатиме братський туркменський народ від агресії і продовжить надавати гуманітарну допомогу жителям прикордонних територій.
  • У Москві невстановлені особи закидали фарбою, яйцями та камінням посольство Туреччини. Уряд країни попередив громадян про небезпеку туризму в Туреччині.

Тренди


  • Наказ Генерального штабу про заборону відкриття вогню у відповідь на провокаційні обстріли бойовиків і перекладання прийняття рішення та відповідальності за нього на командирів підрозділів, на думку спостерігачів і військових експертів, призводить до деморалізації армії, оскільки припустимість відкриття вогню оцінюватимуть органи військової прокуратури.
  • На думку журналістської громадськості прийнятий закон про роздержавлення друкованих ЗМІ може призвести до скорочення впливу влади на місцеву пресу та скоротить навантаження на бюджет. Частина газет, які утримувалися місцевою владою для власного піару, не виживуть в ринкових умовах і закриються. Противники закону вважають, що частина ЗМІ може потрапити до рук олігархів і місцевих "феодалів", але це буде чесніше, ніж утримувати їх за кошти громадян.

No comments:

Post a Comment