November 22, 2015

21.11.2015 Україна: Головні теми доби - Крим знеструмлено внаслідок підриву опор лінії електропередач

Головні події і теми дня 21.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Крим знеструмлено внаслідок підриву опор лінії електропередач.
  • Святковий концерт на Майдані зірвано мітингувальниками.
  • Лідери п'яти найбільших західних країн погодилися подовжити санкції проти Росії.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закони, необхідні для отримання безвізового режиму з ЄС. За його словами, Україна виконала ключові вимоги Євросоюзу.
  • У столиці на церемонії на честь Дня Гідності та Свободи виступив президент Порошенко. Запланований після закінчення заходів на Майдані концерт було зірвано маніфестантами, які протестували проти проведення "свята". Біля адміністрації президента відбувся мітинг кримських татар і цивільних активістів, які вимагали скасування закону про "вільну економічну зону "Крим"" і відключення півострова від електропостачання. За словами лідера кримських татар Чубарова, Порошенко пообіцяв вирішити це питання у вівторок.

Війна

  • На адміністративному кордоні з окупованим Кримом підірвано опори лінії електропередач. Поліція спробувала розігнати пікет кримських татар і добровольців, які охороняли підірвані опори ЛЕП. За повідомленнями преси, поліцейські побили кримськотатарську журналістку. Уночі, після ще одного підриву опор ЛЕП, Крим відключено від енергопостачання повністю, на півострові введено режим надзвичайного стану.
  • У Донбасі тривають локальні боєві зіткнення всією лінією розмежування. Бойовики обстрілюють позиції української армії зі стрілецької зброї, гранатометів, важких мінометів, використовують броньотехніку. У нічний час інтенсивність обстрілів зростає. У ході боїв, за офіційними даними, за минулу добу поранено троє військовослужбовців.

Україна та світ

  • Агентство Reuters повідомило, що лідери США, Франції, Німеччини, Великої Британії та Італії у ході зустрічі на самміті G20 прийняли рішення щодо подовження санкцій проти Росії ще на півроку. Метою санкцій є примушування Росії до повного виконання мінських угод. Сторони переконані в необхідності проведення місцевих виборів у Донбасі відповідно до українського законодавства.
  • У Бельгії оголошено найвищий рівень терористичної загрози після отримання владою підтвердження про можливі теракти в столиці країни Брюсселі та великих містах. На вулиці виведено армійські частини та спецпідрозділи.

Тренди

  • На думку політичних аналітиків та експертів, проведення урочистих заходів у центрі Києва в річницю початку подій на Майдані було помилкою влади та підігріло протестні настрої у суспільстві, яке не задовольняє відсутність реальних реформ і різке падіння рівня життя. Ще одним дратівливим чинником стала присутність на заході величезної кількості співробітників спецпідрозділів, частина яких брала участь у репресіях проти Майдану.

No comments:

Post a Comment