November 21, 2015

20.11.2015 Україна: Головні теми доби - Усі країни ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною

Усі країни ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною
Усі країни ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною

Головні події і теми дня 20.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Усі країни ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною.
  • Папа Римський Франциск відвідає Україну.
  • На кордоні з Кримом підірвано електроопори ЛЕП.
  • На Одеському припортовому заводі проходять обшуки.
  • Укроборонпром і міністерство оборони заперечують продаж зброї бойовикам ІДІЛ.

В Україні

  • Громадські активісти, які протестують проти оголошення мером Кривого Рогу Вілкула, установили намети перед будівлею міськвиконкому. ЦВК вважає Вілкула законно обраним мером, попри протести й незакінчені судові процеси.
  • Керівництво МВС оголосило про встановлення у центрі Києва в день Достоїнства та Свободи пропускних пунктів для перевірки документів й огляду особистих речей, обґрунтовуючи свої дії вимогами громадської безпеки.
  • МВС і Генпрокуратура скасували спільну прес-конференцію, на якій мали відзвітувати про роботу силових відомств із розслідування злочинів проти активістів Майдану.
  • Місія МВФ завершила черговий етап роботи в Україні та очікує прийняття парламентом країни податкової реформи й бюджету. Керівник місії заявив про необхідність прийняття в Україні стабільних заходів щодо розширення бази оподаткування та оптимізації витрат.
  • Світовий банк та аудиторська компанія PWC оприлюднили рейтинг податкового навантаження на бізнес у різних країнах. Україна посіла в ньому 107 місце серед 189 країн. Рівень податкового навантаження в країні становить 52,2 % проти середньосвітового рівня 40,8 %.
  • Агентство Moody's вважає, що наступного року економіка України може зрости на 2% за умови проведення реформ.
  • Національний банк продав на валютному аукціоні більше $21 млн, але попит на валюту не знизився. Курс гривні у черговий раз знизився, на міжбанківському ринку – опустився нижче 24 грн/$: 23,98 ₴/$ (+0,14 грн), 25,63 ₴/€ (+0,16 грн), 3,70 ₴/10 ₽ (+0,03 грн). В обмінних пунктах іноземна валюта стабільно дорожчає.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за минулу добу в зоні бойових дій у Донбасі поранений військовослужбовець. Уночі бойовики обстріляли із мінометів і стрілецької зброї Мар'їнку, Красногорівку та Новотроїцьке. Днем мінометний обстріл вівся по Широкиному та Павлопілю. Моніторингова місія ОБСЄ заявляє про значне збільшення кількості порушень перемир'я на сході України. За даними розвідки, російська армія та бойовики продовжують підготовку до наступу. Озброєні формування невизнаних республік проінспектовані одним із керівників Генерального штабу РФ, який вручив нагороди російським військовослужбовцям, що воюють в Україні.
  • На кордоні з окупованим Кримом підірвано опори лінії двох із чотирьох ліній електропередач, через які відбувалося постачання електроенергія на півострів. СБУ визначила коло підозрюваних і планує звернутися до РНБО для охорони енергетичного коридору до Криму. Кримські татари вимагають від уряду почати енергетичну блокаду півострова, але міністр енергетики Демчишин у черговий раз заявив про виконання контракту на постачання.
  • Генштаб планує сьому хвилю мобілізації на березень 2016 року.

Україна та світ

  • Єврокомісар Хан підтвердив виконання Україною вимог плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Звіт про виконання плану буде оприлюднено в середині грудня 2015 року.
  • Адміністрація президента Порошенка заявляє, що всі країни ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною. Останніми підписали угоду Греція та Бельгія. Нідерланди з цього питання проведуть референдум, результати якого не будуть обов'язковими.
  • Прес-служба президента Порошенка повідомила, що Папа Римський Франциск погодився відвідати Україну з візитом і схвалив мінські угоди.
  • МЗС України засудило поїздку на окуповану територію Донбасу двох депутатів Бундестагу без узгодження з керівництвом України.
  • Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про боротьбу з терористичною Ісламською державою, запропоновану Францією. Рада закликала країни – члени ООН подвоїти зусилля для запобігання терористичних атак, попередити фінансування тероризму та перешкоджати поїздкам бойовиків до Іраку та Сирії.
  • Влада Бельгії у ході операції із розслідування терактів оголосили в столиці найвищий рівень терористичної загрози. ЄС вводить посилений прикордонний контроль на кордонах країн зони Шенгену, включаючи перевірки власних громадян.
  • У Малі здійснено масштабний теракт. Бойовики, які оголосили себе учасниками терористичного угрупування Аль-Каїда, захопили заручників у великому міжнародному готелі. Спецназ взяв готель штурмом. За повідомленнями преси, загинуло більше 20 людей, знищено кілька бойовиків. Влада Малі ввела в країні 10-денний режим надзвичайного стану.
  • Європейські ЗМІ повідомляють, що на сесії НАТО в грудні Чорногорія отримає пропозицію про вступ до Альянсу.

Тренди


  • Громадські активісти обурені діями київського керівництва національної поліції, яке вводить посилені заходи перевірки під час проведення масових заходів у річницю початку подій на Майдані. На думку експертів, такі дії допустимі тільки в разі оголошення в столиці надзвичайного стану або режиму антитерористичної операції винятково за рішенням суду.
  • Відмова керівництва МВС і Генпрокуратури звітувати за розслідування злочинів на Майдані, на думку громадянського суспільства та адвокатів "Небесної сотні", свідчить про зацікавленість влади в розвалі кримінальних справ проти винних за переслідування та вбивства активістів.
  • Заступник голови СБУ Трепак повідомив, що подав заяву про відставку через незгоду з діями прокурорів, яких "кришує" Генеральних прокурор Шокін. Основною причиною конфлікту між СБУ та Генпрокуратурою він вважає жорсткий процесуальний контроль над діями оперативників. Ця система була закладена змінами до Кримінально-процесуального кодексу, підготовленими колишнім заступником керівника адміністрації президента Портновим під час правління президента Януковича. На думку Трепака, прокуратура є джерелом витоку конфіденційної інформації, а вище керівництво країни зацікавлене в збереженні існуючої системи, оскільки за допомогою прокуратури може контролювати всю владну вертикаль.
  • На Одеському припортовому заводі проходять обшуки в рамках розслідування справи про розкрадання понад 4 млрд грн бюджетних коштів. Голова Одеської облдержадміністрації Саакашвілі звинуватив прем'єр-міністра Яценюка в "кришуванні" схем корупційних постачань газу, якими займається депутат Народного фронту Мартиненко. Наразі слідчі дії проти Мартиненка проводять прокуратури Швейцарії і Чехії.

No comments:

Post a Comment