November 19, 2015

18.11.2015 Україна: Головні теми доби - Владі нічим хвалитися у розслідуванні злочинів на Майдані

Владі нічим хвалитися у розслідуванні злочинів на Майдані
Владі нічим хвалитися у розслідуванні злочинів на Майдані

Головні події і теми дня 18.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Владі нічим хвалитися у розслідуванні злочинів на Майдані.
  • Колишній член Партії регіонів Добкін дістав удару в обличчя під час суду над екс-міністром юстиції Лукаш.
  • Рейтинг України піднявся вище від дефолтного рівня.

В Україні

  • Розростається скандал на виборах мера Кривого Рогу. Керівництво Батьківщини та Радикальної партії розпустили свої міські організації за участь у незаконній сесії міськради. Блок Петра Порошенка вимагає перерахунку голосів на всіх дільницях, де були зафіксовані порушення. У Києві перед будівлею ЦВК відбувся мітинг проти фальсифікацій на виборах у Кривому Розі.
  • Прем'єр-міністр Яценюк доручив перевірити до кінця року діяльність 20 найбільших державних підприємств.
  • Слідство національної поліції заявляє, що 20 лютого 2014 року міліцією було роздано злочинцям більше 400 автоматів (і велика кількість патронів), які досі не знайдені. Генеральна прокуратура вимагає внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу. Наразі законодавство не дозволяє розпочати процедуру заочного засудження без оголошення злочинців у міжнародний розшук, Інтерпол ж відмовляється від розшуку чиновників режиму Януковича, посилаючись на політичний характер переслідування. Прокуратура заявляє, що Янукович особисто "продавлював" 16 січня 2014 року голосування у Верховній Раді "диктаторських законів".
  • Держстат повідомляє про зниження темпів падіння промислового виробництва в Україні до 5 %, порівняно із жовтнем 2014 року. Із початку року виробництво впало на 15,4 %.
  • Міністр енергетики Демчишин заявив, що Україна накопичила достатньо вугілля та газу для забезпечення зимового сезону, а постачання електроенергії із Росії можливе лише у випадку форс-мажорних обставин.
  • Світовий банк проводить аналіз моделей реорганізації Нафтогазу. Звіт про можливі результати реформи буде подано в кінці грудня.
  • Агентство Fitch підвищило суверенний рейтинг України в іноземній валюті з RD (переддефолтного) до ССС (можливий дефолт) через перевипуск державних єврооблігацій і реструктуризацію державного боргу.
  • Курс гривні продовжує зниження: 23,91 ₴/$ (+0,14 грн), 25,50 ₴/€ (+0,14 грн), 3,69 ₴/10 ₽ (+0,06 грн).

Війна

  • Бойовики продовжують обстріли позицій української армії та населені пункти. За офіційними даними, за попередню добу поранений військовослужбовець. За повідомленнями зі Станиці Луганської, на фугасі підірвалися двоє українських військових, обстріляно пункт пропуску Новотроїцьке, не припиняються локальні бої та обстріли в околицях Донецька. У Мар'їнці на розтяжці підірвався місцевий житель.
  • Черговий "конвой Путіна" вторгся до України. Спостерігачі зазначають, що виплати пенсіонерам, "бюджетникам" та учасникам військових формувань починаються відразу ж після прибуття чергового "конвою". На окупованій території відбулося практично повне витіснення з обороту української гривні та заміщення її рублевою масою.

Україна та світ

  • Міністр фінансів РФ Силуанов заявив, що реструктуризація "боргу Януковича" в сумі $3 млрд може бути здійснена під гарантію США, ЄС або великого західного банку за погодженням із Росією.
  • Wall Street Journal пише, що чиновники ЄС і США не збираються скасовувати санкції щодо Росії, яка анексувала Крим, в обмін на спільну боротьбу з терористичною Ісламською державою. Помічник Держсекретаря США Нуланд також наполягає на збереженні санкцій. Пентагон заявив, що не планує спільних із Росією, операцій у Сирії.
  • Суд у справі українського депутата Савченко, що проходить в Ростовській області, оголошено закритим. Таким чином, до преси не може потрапити інформація про обставини її захоплення луганськими бойовиками та перевезення на територію Росії.
  • Уряд Росії ухвалив рішення про застосування з 1 січня 2016 року продовольчого ембарго до України, одночасно із введенням зони вільної торгівлі Україна – ЄС.

Тренди

  • За оцінками експертів, у результаті виборів президенту Порошенко не вдалося створити "партію влади", отримати керовану більшість у місцевих радах і посади мерів найбільших міст, за винятком Києва. Аналітики зазначають, що виборці дали свою оцінку спробам президентської команди використовувати колишніх членів Партії регіонів як союзників, а також зростання протестних настроїв у суспільстві. Одночасно набирають силу інші партії, у тому числі Батьківщина, Свобода, Укроп і Самопоміч. Як і раніше, сильними залишаються позиції проросійських сил на сході країни, де Порошенко спробував, як і попередні президенти, зберегти свій вплив шляхом передавання владних повноважень у формі "франшизи", підтримуючи місцеві політпроекти. Застосування адміністративного ресурсу було не настільки масштабним, як на виборах 2012 року, проте місцеві еліти продемонстрували в багатьох регіонах свою незалежність від рішень центру. Таким чином, можна припускати, що децентралізація, яка “продавлюється” Порошенком, може призвести до фактичної втрати керованості регіонами. Вибори продемонстрували назріваючий суспільний запит на альтернативні варіанти розвитку країни.
  • На думку політологів і спостерігачів, після закінчення в грудні річного імунітету уряду Яценюка, його склад помітно зміниться, однак сам прем'єр-міністр збереже свій пост завдяки існуючій домовленості про розподіл сфер впливу між ним і президентом. З іншого боку, місцеві вибори показали, що Народний фронт і Блок Петра Порошенка помітно втратили свій рейтинг і підтримку партій-сателітів, тому проведення парламентських виборів навесні є малоймовірним.
  • Проникнення до економіки України рублевої маси, яку Росія ввозить у великих обсягах на окуповану територію Донбасу, за неконтрольованої емісії рубля несе ризики для готівкового ринку валют, оскільки рубль, як і раніше, залишається одним з основних платіжних засобів при поїздках до Росії, Білорусі та інших країн СНД .

No comments:

Post a Comment