November 02, 2015

01.11.2015 Україна: Головні теми доби - Порошенко заявив, що на арешті Корбана влада зупинятися не збирається

Інтерв'ю Порошенка українським телеканалам
Інтерв'ю Порошенка українським телеканалам

Головні події і теми дня 01.11.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко заявив, що на арешті Корбана влада зупинятися не збирається.
  • Яценюк наполягає на негайному ухваленні Верховною Радою "доленосних законів".
  • Суд відмовив кандидату в мери Одеси Боровику в перерахунку голосів.
  • Французький політик Маріані позбувся посади за візит до Криму.

В Україні

  • Президент Порошенко поклав відповідальність за зрив виборів в Маріуполі на голови територіальної комісії і сподівається, що парламент призначить нові вибори на 15 листопада. Він вважає, що процес підрахунку голосів на виборах має тривати не більше трьох днів. Контактній групі з переговорів у Мінську передано на обговорення концепцію закону про особливий порядок виборів на окупованій території Донбасу. Прийняття Верховною Радою такого закону прописано в мінських домовленостях.
  • Прем'єр-міністр Яценюк і президент Порошенко наполягають на ухваленні пакету законів, необхідних для введення безвізового режиму з ЄС, незважаючи на безліч небезпек для суспільства та парламенту, які вбачають як депутати, так і громадські активісти та експерти. Порошенко сподівається, що антикорупційного прокурора буде обрано до 30 листопада. Яценюк закликав позбавити Генеральну прокуратуру слідчих функцій і створити незалежне бюро розслідувань.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що для комфортного проходження опалювального сезону до сховищ необхідно закачати ще 5 млрд м3 газу; гроші на його закупівлю міжнародні партнери вже виділили.
  • СБУ продемонструвала відео затримання лідера партії "Укроп" Корбана, а також зброю, гроші та печатки, вилучені в ході обшуків в Дніпропетровську. Генеральна прокуратура заявила, що вимагатиме для нього арешту у вигляді запобіжного заходу. Олігарх Коломойський назвав затримання Корбана реакцією влади на результат партії "Кріп", отриманий в ході виборів. Аналітики сходяться на думці, що дії влади проти партії грають на руку проросійському Опозиційному блоку. Президент Порошенко заявив, що затримання Корбана – лише перше з безлічі запланованих.
  • Одеський суд відмовив кандидату в мери Боровику в перерахунку голосів ще в одному районі міста.

Війна

  • Згідно з офіційними повідомленнями, у районі Авдіївки на розтяжці підірвалися та загинули двоє українських офіцерів. Під Пісками бойовики знов обстріляли позиції української армії зі стрілецької зброї і гранатометів. Перестрілки та атаки бойовиків у передмістях Донецька не припиняються ні на добу, незважаючи на заяви українських офіційних осіб про дотримання перемир'я.
  • Сапери розчищають Сватове від снарядів. Місцева влада відновлює газопостачання міста.
  • Начальник Генерального штабу Муженко заявив, що кількість російських військ у Донбасі та вздовж кордону з Україною не зменшилася; можливість ескалації конфлікту залишається високою.
  • Мін'юст заявляє: незважаючи на те, що російський паспорт, виданий в Криму, не є легітимним документом в Україні, кримчани змушені його отримувати, оскільки жити на півострові без нього неможливо.
  • ООН попереджає про можливе зростання взимку кількості жертв серед цивільного населення через величезні території, на яких не проведено розмінування.

Україна та світ

  • Попри переможні реляції російського керівництва, бойовики Ісламської держави захопили ще одне місто в Сирії. Правозахисні організації стверджують, що Росія бомбардує позиції повстанців, опозиційних режиму Асада, що дозволяє бойовикам ІД успішно розвивати наступ.
  • Віце-президента фракції Європейської народної партії ву ПАРЄ Маріані звільнено з посади за відвідування з неофіційним візитом окупованого Криму.
  • Прем'єр-міністр Туреччини Давутоглу оголосив про перемогу на виборах своєї партії за півдоби після закінчення голосування. Партія справедливості та розвитку здобула більше половини голосів у парламенті за рахунок втрати частини електорату націоналістами та курдської партією.
  • На парламентських виборах в Азербайджані партія чинного президента Алієва перемогла зі значною перевагою. У виборах не брали участі опозиційні партії і західні спостерігачі.
  • Канцлер Меркель очікує на прибуття до Європи мільйона біженців з Близького Сходу. Вона заявила, що Німеччина сама не може прийняти всіх мігрантів і висунула ультиматум іншим країнам Союзу про участь у програмі їх розселення. У Бундестазі під час зустрічі з правлячою коаліцією їй не вдалося домовитися про транзитні зони для розміщення мігрантів.

Тренди


  • Кадрова політика президента Порошенка викликає все більше питань в аналітиків. Зокрема, новопризначений начальник Черкаського обласного управління СБУ був відповідальним за відключення телеканалів під час подій на Майдані. Керівник підрозділу, що проводив операцію із затримання лідера партії "Укроп" Корбана, був командиром групи, яка штурмувала Будинок профспілок в ніч на 19 лютого 2014 року, унаслідок якого загинуло безліч активістів.

No comments:

Post a Comment