October 19, 2015

Україна: Головні події і теми тижня 12-18 жовтня 2015

Дайджест головних подій тижня 12-18 жовтня 2015 від аналітичного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Україна отримала статус непостійного члена Ради Безпеки ООН – Реформа корпоративного управління Нафтогазом –Україна почала імпорт газу із Росії – Генпрокурор Шокін заявив про практично повне розслідуванні розстрілу Майдану – ЦВК розпускає тервиборчкоми – Міжнародний комітет кредиторів за відсутності Росії ухвалив рішення про реструктуризацію боргу України – Міністр фінансів Яресько заявляє, що пік кризи пройдено – Збройні сили продовжують відведення озброєнь в Донбасі, незважаючи на провокації бойовиків – Оприлюднено проміжний звіт про катастрофу авіалайнера рейсу МН-17

В Україні

  • Кабінет міністрів прийняв реформу корпоративного управління Нафтогазом. Буде створено наглядову раду директорів за участі міжнародних фінансових донорів. Ця реформа була вимогою ЄБРР для надання кредиту на купівлю газу.
    Нафтогаз перевів передоплату Газпрому за першу половину жовтня. Постачання газу з Росії здійснюються на підставі додаткової угоди до чинного договору. Відновилися постачання газу через Польщу. Уряд заявляє, що до кінця жовтня запаси газу в підземних сховищах досягли 17 млрд м3.
    Кабінет міністрів повернув у власність Нафтогазу мережі обласних газорозподільчих компаній, більшість з яких контролюється олігархом Фірташем.
  • Центральна виборча комісія розпустила територіальні комісії в Черкасах і Маріуполі "за порушення в реєстрації партій". Маріупольські активісти заявили про видалення з комісій їх представників та підготовку масових фальсифікацій на користь Опозиційного блоку. Демократичні сили попередили, що готові взяти в руки зброю для захисту міста.
  • Генеральний прокурор Шокін заявив, що справа про розстріл активістів Майдану "практично розслідувана", незважаючи на те, що більшість доказів знищено. За його словами, віддавав команди силовикам безпосередньо колишній президент Янукович. Колишній глава СБУ Наливайченко стверджує, що в розстрілі Майдану брав участь російський спецназ, керований генералами ФСБ і особисто помічником президента РФ Сурковим, проте Генеральна прокуратура намагається приховати ці факти.
    На початку тижня МВС і прокуратура провели обшуки в активістів партії "Свобода" через події на Майдані, хоча вони не є підозрюваними.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що обсяг фінансової допомоги Україні може зрости вдвічі до $15 млрд. До кінця поточного року вона сподівається на отримання $ 1,7 млрд чергового траншу МВФ і $ 2,3 від інших міжнародних партнерів. За її словами, Україні для збереження економічної стабільності необхідно знизити державні витрати на 60 млрд грн. На думку експертів, під секвестр потраплять витрати на охорону здоров'я та освіту, одночасно збільшаться витрати на силові структури та армію. Яресько стверджує, що країна пройшла дно кризи й економіка повертається до зростання.
  • Збори кредиторів України в Лондоні не набрали кворуму. Однак присутні учасники опублікували резолюцію, в якій затверджено умови реструктуризації зовнішнього боргу України. Прем'єр-міністр Яценюк повідомив, що кредитори погодилися списати $3 млрд і змінити умови погашення ще $ 8,5 млрд. Повторне засідання ради кредиторів намічено на 29 жовтня. Міністерство фінансів заявило, що у Росії є остання можливість приєднатися до власників єврооблігацій для прийняття остаточного рішення про реструктуризацію.
    Президент РФ Путін наполягає на безумовном поверненні "кредиту Януковича". Він запропонував збільшити суму кредиту МВФ та ЄС Україні, за рахунок чого погасити борг перед Росією.

Війна

  • Міжнародна група слідчих та експертів опублікувала 300-сторінкову доповідь про розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу МН-17, збитого в небі над Донбасом в липні 2014 року. Головний висновок літак було збито новітньою ракетою комплексу ППО "Бук". Посол Нідерландів в РФ заявив, що п'ять країн, що входять до міжнародної групи з розслідування катастрофи авіалайнера рейсу МН-17, більше не вживатимуть зусиль для створення міжнародного трибуналу на основі рішення Ради Безпеки ООН. Вони спробують передати розслідування Міжнародному кримінальному суду в Гаазі.
    Доповідь не є остаточною. Конкретних винуватців має назвати суд. Слідчі визначили коло осіб, причетних до теракту. Міжнародна громадськість і чиновники ЄС, США та НАТО закликали до організації судового процесу над винними в авіакатастрофі.
    Російське підприємство Алмаз-Антей, що випускає комплекси ППО "Бук", висловило категоричну незгоду зі звітом до моменту його офіційного оприлюднення. Журналісти групи Bellingcat, які розслідували теракт, стверджують, що комплекс "Бук" було переміщено в Донбас з Росії і після катастрофи повернено назад.
  • Незважаючи на заяви прес-центру антитерористичної операції про "практично повне припинення вогню", у зоні конфлікту в Донбасі тривають постійні боеві зіткнення, у ході яких поранено кілька українських військовослужбовців. Збройні сили продовжують відведення техніки та легкої артилерії, у Луганській області відведення завершено.

Україна та світ


  • Україна стала непостійним членом Ради безпеки ООН. На думку експертів, це не приведе до розширення можливостей у розв’язанні проблем Криму й Донбасу, оскільки будь-які ініціативи України блокуються Росією, що володіє в Раді правом вето. Президент Порошенко подає отримання статусу як свою дипломатичну перемогу, яка дозволить отримати додаткові важелі впливу в ООН.

No comments:

Post a Comment