October 06, 2015

05.10.2015 Україна: Головні теми доби - Почалося відведення танків від лінії розмежування

Почалося відведення танків від лінії розмежування
Почалося відведення танків від лінії розмежування

Головні події і теми дня 05.10.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Почалося відведення танків від лінії розмежування.
  • Петиція про призначення Тимошенко послом до Гондурасу набрала 25 тис. голосів.

В Україні

  • Парламентська коаліція визначилася із кандидатурами на посади міністрів екології та охорони здоров'я. Прем'єр-міністр Яценюк просить депутатів назвати кандидатів на пости віце-прем'єр-міністрів.
  • Міністерство енергетики повідомило про скорочення майже вдвічі видобутку вугілля, порівняно з минулим роком, через бойові дії у Донбасі та руйнування інфраструктури. Запаси вугілля на ТЕС наразі у півтора рази менші від запланованих.
  • НБУ ухвалив рішення відкликати ліцензію та ліквідувати "Дельта-банк", що входив до першої десятки українських банків.
  • Коливання офіційного курс гривні незначні: 21,22 ₴/$ (+0,07 грн), 23,84 ₴/€ (+0,24 грн), 3,23 ₴/10 ₽ (+0,03 грн).

Війна

  • У зоні конфлікту в Донбасі зберігається перемир'я. Українські війська та бойовики почали відведення танків від лінії зіткнення, проте розвідка повідомляє, що основна техніка бойовиків залишається на замаскованих позиціях. Усією лінією розмежування зафіксовано активність диверсійних груп, які проводять мінування позицій української армії.
    У Донецьку ввечері бойовики намагалися збити український безпілотник із ЗРК "Стріла-10", одна із ракет, що не розірвалася, упала в житловому кварталі.
  • За повідомленнями спостерігачів, керівництво невизнаних "республік" за інерцією продовжує агітаційну кампанію. Бойовики ДНР і ЛНР вимагають амністії і визнання своїх "партій" Україною у відповідь на скасування "виборів", намічених на 18 жовтня та 1 листопада.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони опублікувало схеми постачання техніки й боєприпасів Росією окупаційним військам у Донбасі.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що в ЄС розуміють небезпеку заморожування конфлікту в Донбасі, який може стати некерованим, реальною загрозою для всієї Європи. За його словами, Путін погодився на повний доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх районів, підконтрольних бойовикам. Клімкін повідомив про досягнуті домовленості з приводу заборони використання російських засобів радіоелектронної боротьби проти безпілотників місії, а також розмінування територій під контролем ОБСЄ. Відповідно до мінських угод Росія має вивести свої війська з України до кінця року.
    Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв повідомив, що поголовної амністії бойовиків не буде, уся необхідна законодавча база в Україні вже існує, тому немає необхідності в прийнятті нових законів. Він повідомив, що в Парижі спроби Путіна зняти санкції з Росії були зірвані.

Україна та світ

  • Світова спільнота засуджує дії Росії у Сирії. Державний департамент США заявляє, що РФ воює в Сирії з противниками президента Асада, а не з Ісламською державою. Російський літак порушив повітряний простір Туреччини; російська влада заявила, що інцидент стався через складні погодні умови. НАТО закликає РФ негайно припинити бомбардування Сирії.
  • МЗС України заявив протест проти незаконного утримання й продовження суду над українським депутатом Савченко. Росія не виконує прийняті на себе у Парижі домовленості про звільнення незаконно утримуваних українських громадян.
  • Канцлер Німеччини Меркель має великі шанси на отримання Нобелівської премії миру. Другим реальним претендентом на премію є Папа Римський Франциск.
  • Власники кредитних дефолтних свопів (CDS) на євробонди України, які підлягають реструктуризації, отримали право вимагати виплат. Комітет Міжнародної асоціації свопів і деривативів (ISDA) визнав цю операцію кредитною подією та збирається встановити компенсацію для держателів свопів. Таким чином Україна уникає дефолту за введення мораторію на зовнішні виплати.

No comments:

Post a Comment