October 01, 2015

30.09.2015 Україна: Головні теми доби - Лідери бойовиків підписалися під угодою про відведення легкої артилерії і танків від лінії розмежування

Лідери бойовиків підписалися під угодою про відведення легкої артилерії і танків від лінії розмежування
Лідери бойовиків підписалися під угодою про відведення озброєнь

Головні події і теми дня 30.09.2015 від агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Лідери бойовиків підписалися під угодою про відведення легкої артилерії і танків від лінії розмежування.
  • Росія розбомбила мирні квартали в Сирії.
  • Суд заарештував і випустив під заставу колишнього міністра Швайку.

В Україні

  • Кабінет міністрів ухвалив рішення про відкриття всіх майнових реєстрів із 6 жовтня 2015 року, що надасть можливість пошуку інформації не тільки за об'єктом, а й за прізвищем власника.
  • За перше півріччя 2015 року чистий збиток компанії ДТЕК-Енерго, що належить олігарху Ахметову, становив 20,8 млрд грн, з яких на збитки від курсових різниць припадає 9 млрд грн. Заборгованість компанії за кредитами перевищила 57 млрд грн, з яких більше 95 % – валютні.
  • Кабінет міністрів ухвалив рішення про зниження ціни перших 200 м3 природного газу для населення з компенсацією різниці із державного бюджету.
  • Колишнього міністра сільського господарства Швайку від партії "Свобода" випущено судом під заставу 1,2 млн грн. Його звинувачують в діях, що призвели до загибелі чотирьох військовослужбовців Національної гвардії 31 серпня перед Верховною Радою.
  • Банк "Фінанси та Кредит", що належить олігарху Жеваго, оголосив дефолт за міжнародними фінансовими зобов'язаннями та припинив виплати зовнішнього боргу на час роботи тимчасової адміністрації, призначеної НБУ.
  • Офіційний курс гривні трохи підвищився: 21,30 ₴/$ (-0,23 грн), 23,86 ₴/€ (-0,25 грн), 3,24 ₴/10 ₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Мер Кличко звільнив головного архітектора міста Целовальника та двох його заступників.

Війна

  • Ватажки самопроголошених республік Донбасу підписали меморандум про відведення артилерії калібром менше 100 мм і танків від лінії розмежування. Російські ЗМІ вже заявили, що це знаменує собою припинення війни в Донбасі. На думку експертів групи "Інформаційний спротив", ці дії не приведуть до деескалації конфлікту, оскільки основні сили бойовиків, включаючи важку артилерію, не відведені із зони бойових дій,  а для введення в бій танкових з'єднань потрібно не більше години.
    Розвідка повідомляє про продовження постачання боєприпасів на окуповану територію із Росії. Бойовики, як і раніше, контролюють кордон і перешкоджають безпілотникам ОБСЄ здійснювати моніторинг прикордонних територій. У той самий час спостерігається відведення з'єднань, що складаються із місцевих жителів, від лінії бойових дій і заміна їх військовослужбовцями регулярної російської армії.
    Не припиняється підготовка до "виборів" на окупованій території.
  • За офіційними даними, протягом доби бойовики двічі порушили режим припинення вогню. Поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Російська Рада Федерації одностайно підтримала застосування російських Збройних сил за кордоном у відповідь на звернення президента Путіна про участь армії у війні в Сирії.
  • Російська авіація розбомбила житлові квартали в провінціях, контрольованих опозицією до президента Асада, а не військами Ісламської держави, як було заявлено. За даними ЗМІ, унаслідок бомбардування загинуло кілька десятків мирних жителів. США заявили, що продовжують стежити за розвитком ситуації у Сирії, звідки надходять суперечливі дані про застосування військової сили Росією. Глава Пентагону Картер заявив, що Росія діє в Сирії нелогічно, оголосивши боротьбу з терористами Ісламської держави, одночасно підтримуючи президента Асада. Держсекретар США Керрі вважає, що авіаудари, завдані Росією, перешкоджають урегулюванню сирійської кризи.
  • США збільшили військову допомогу Україні й поставлять до кінця року радіолокаційні системи для боротьби з артилерією.
  • Прес-служба комісара у закордонних справах ЄС Могеріні заявила, що відведення озброєнь калібром менше 100 мм від лінії розмежування в Донбасі сприятиме зміцненню режиму припинення вогню та повному виконанню мінських домовленостей. Напередодні саміту в нормандському форматі 2 жовтня важливо досягти подальшого прогресу у виконанні інших пунктів Мінську-2, особливо в питанні проведення місцевих виборів.

Тренди


  • Експерти вважають, що бомбардування російської авіації у Сирії покликані збільшити потік біженців до Європи, тим самим відволікаючи її від участі у протидії російській агресії в Україні.

No comments:

Post a Comment