September 02, 2015

01.09.2015 Україна: Головні теми доби - Фракція Радикальної партії вийшла з правлячої коаліції

Фракція Радикальної партії вийшла з правлячої коаліції
Фракція Радикальної партії вийшла з правлячої коаліції

Головні події і теми дня 01.09.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Фракція Радикальної партії вийшла з правлячої коаліції.
  • В Україні День знань.
  • Помер третій міліціонер, який постраждав у результаті теракту під Верховною Радою.

В Україні

  • За підсумками голосування за президентський проект змін до Конституції фракція Радикальної партії виходить із правлячої коаліції. Лідер фракції Об'єднання Самопоміч Березюк заявив, що партія поки залишається у складі коаліції, однак буде "конструктивною опозицією" більшості. Фракція Батьківщина також поки не планує виходити з коаліції.
  • Унаслідок зіткнень під Верховною Радою загинуло троє військовослужбовців Національної гвардії. Президент Порошенко закликав надати їм статус учасників АТО. Ще троє силовиків перебувають у лікарні у важкому стані. Загалом, за офіційними заявами, постраждало більше 130 осіб. Міліція затримала понад 30 осіб за підозрою в скоєнні протиправних дій, у тому числі журналістів. На допит викликано керівників партії Свобода.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 21,80 ₴/$ (-0,01 грн), 24,49 ₴/€ (+0,03 грн), 3,36 ₴/10 руб (+0,09 грн).

Війна

  • У Донбасі встановилося відносне перемир'я, проте спостерігачі ОБСЄ заявляють про більше, ніж 30 вибухів у районі Донецького аеропорту, але не можуть уточнити, з чийого боку вівся вогонь.
    Місія ОБСЄ заявляє про втрату безпілотника у процесі виконання польотного завдання над територією, контрольованою бойовиками в районі Маріуполя. Перед зникненням він встиг передати інформацію про скупчення військової техніки поблизу лінії бойових дій.
  • ООН заявляє, що гуманітарна ситуація в Донбасі нинішньою зимою може різко погіршитися, оскільки міжнародні організації не поспішають виділяти кошти для надання допомоги громадянам України, що постраждали внаслідок військових дій.

Україна та світ

  • США ввели санкції проти низки російських, китайських, турецьких, сірійських і іранських компаній виробників зброї і продукції подвійного призначення, які порушили американське ембарго на постачання озброєнь до Іраку, КНДР і Сирії.
  • Росія, згідно з графіком, протягом місяця виконуватиме обов'язки голови Ради безпеки ООН.
  • Посол Пайетт на відкритті спільних військово-морських навчань Sea Breeze-2015 запевнив, що США підтримуватимуть Україну. За його твердженням, анексія Криму незаконна, а український флот обов'язково повернеться до Криму.
  • НАТО відкриває шість нових штабів у країнах Східної Європи членах альянсу. Їх буде приведено у стан повної бойової готовності до липня 2016 року, до наступного саміту НАТО.
  • У вересні в Україні почнуть роботу вісім місій ЄС з оцінки підготовки країни до введення безвізового режиму.
  • На російському військовому авіасалоні МАКС-2015 спостерігачі зафіксували присутність представників української компанії Мотор-Січ і концерну "Антонов", хоча офіційно Україна припинила військово-технічну співпрацю з Росією.
  • Міністр закордонних справ Росії Лавров анонсував новий раунд переговорів у "нормандському форматі" протягом двох тижнів.

Тренди


  • Представники Блоку Петра Порошенка заявляють, що вихід фракції Радикальної партії із правлячої парламентської коаліції не призведе до її розвалу, оскільки в угоді прописано, що вона функціонуватиме, доки в ній налічується 226 депутатів. Фракція Об'єднання Самопопомощь не збирається поки виходити із коаліції, але у випадку синхронного виходу із неї разом із Батьківщиною президенту Порошенку доведеться або включати до неї представників Опозиційного блоку, або розпускати парламент. Коаліційну угоду прописано так, що більшість у Верховній Раді може бути ситуативною, і колишні члени Партії регіонів голосуватимуть синхронно з основними партіями. Народний фронт, який уклав угоду з Блоком Порошенка, наразі перебуває під повним контролем президента. Розпуск парламенту є правом, а не обов'язком президента, тому такий гібридний формат роботи парламенту може існувати досить довго. Призначення нових парламентських виборів також не виглядає фантастикою, оскільки Народний Фронт прем'єр-міністра Яценюка стрімко втрачає рейтинг, який вже опустився нижче від прохідного бар'єру. У цьому випадку Порошенко може усунути небезпечного конкурента, який тепер, фактично, є недоторканним через підтримку його Заходом.

No comments:

Post a Comment