August 25, 2015

24.08.2015 Україна: Головні теми доби - Україна відсвяткувала День Незалежності

Україна відсвяткувала День Незалежності
Україна відсвяткувала День Незалежності

Головні події і теми дня 24.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відсвяткувала День Незалежності.
  • У Берліні відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції та України.
  • У Запоріжжі відкрито пам'ятник "скорботному руському миру".

В Україні

  • У більшості міст України відбулися святкові заходи на честь Дня незалежності. У Києві пройшов парад частин української армії, супроводжуваний залпами салюту. Увечері на Майдані відбувся святковий концерт.
    Під час проведення параду президент заявив, що він очікує позитивного голосування Верховної Ради щодо внесення змін до Конституції і назвав ворогами супротивників цих змін. За його словами, після прийняття парламентом поправок до Конституції левова частка відповідальності та повноважень перейде на місця. Найважливіше завдання влади – забезпечити чесні місцеві вибори, на яких громадяни дадуть заслужену оцінку всім політикам.

Війна

  • Ситуація в Донбасі продовжує залишатися стабільно напруженою, бої у районі Донецька не припиняються. Уночі бойовики відновлюють обстріли зі знарядь великих калібров. За офіційними даними, у ході боїв поранено одного військовослужбовця. Унаслідок спрацювання вибухового пристрою у Володарському, у 30 км від лінії бойових дій, одна дитина загинула, ще троє – дістали поранень.
    Генеральний штаб попереджає про можливу ескалацію конфлікту в Донбасі протягом 24-26 серпня.

Україна та світ

  • У Берліні відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції та України щодо врегулювання ситуації в Донбасі. Канцлер Німеччини Меркель заявила, що з Росією немає спільного погляду на процес виконання мінських угод. Президент Порошенко знову заявив, що альтернативи угодам немає, Україна повністю їх виконує. Він, як президент, подав до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції, який повністю й чітко відповідає зобов'язанням, що взяті на себе Україною за мінським процесом, у той час, як Росія їх не виконує. Президент Франції Олланд наполягає на тому, що вибори в Донбасі мають проводитися тільки за українським законодавством. Учасники переговорів заперечують проти зміни формату мінського процесу та включення до нього нових учасників, як запропонував президент Польщі Дуда. Порошенко заявив, що Україна не потребує нових форматів, оскільки існуючий – дозволяє вирішувати всі питання. Меркель вважає, що терористичні "республіки" не дають місії ОБСЄ повністю виконувати свій мандат, режим припинення вогню в Донбасі не виконується. Порошенко висловив сподівання, що за результатами переговорів вдасться знизити напруженість у регіоні. Після переговорів учасники провели телефонну розмову з президентом РФ Путіним, якого не було запрошено на зустріч.
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, до реального врегулювання конфлікту в Донбасі ще далеко. Офіційний Берлін працює в тісному контакті з Францією та структурами ЄС над реалізацією мінських угод.
  • Financial Times і Bloomberg повідомляє, що на переговорах України з міжнародним клубом кредиторів досягнуто попередньої угоди про списання 20 % зовнішнього боргу в обмін на деякі додаткові умови з процесу погашення. Угода може бути підписана на цьому тижні. Одним з основних аргументів України в переговорах є можливе оголошення мораторію на всі виплати за зовнішніми боргами, тобто фактичне оголошення дефолту. За заявою міністра фінансів Яресько та представників МВФ цей варіант прорахований і не спричинить повну зупинку фінансування країни Фондом.
  • Ціна нафти на міжнародних біржах стрімко знижується й досягла рівня січня 2009 року. Слідом за нею падають фондові індекси східноазіатських компаній, хвиля докотилася до Європи. На Московській валютній біржі долари продавалися дорожче від 70 рублів, євро – дорожче від 80 рублів. До кінця сесії ціни знизилися, проте експерти передбачають подальше падіння курсу рубля.
  • Верховний суд РФ оголосив державною таємницею втрати російських військових у мирний час "у період проведення спеціальних операцій".
  • Росія з 24 по 29 серпня проводить в європейській частині країни масштабні навчання військ із відпрацюванням інженерного та матеріально-технічного забезпечення військ, а також організації зв'язку та застосування засобів біологічного, хімічного та радіаційного захисту.

Тренди


  • Добровольчі частини, що прийняли на себе основне навантаження в початковий період війни в Донбасі, не брали участі в урочистому параді на честь Дня Незалежності. Президент Порошенко у своїй промові не згадав про їх роль у відбитті агресії, ані словом не обмовився про події в Іловайську, які відбулися під час торішнього параду.

No comments:

Post a Comment