August 21, 2015

20.08.2015 Україна: Головні теми доби -Президент Порошенко сподівається на швидке прийняття змін до Конституції

Президент Порошенко сподівається на швидке прийняття змін до Конституції
Президент Порошенко сподівається на швидке прийняття змін до Конституції

Головні події і теми дня 20.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Порошенко сподівається на швидке прийняття змін до Конституції.
  • За рік з моменту поразки українських військ в Іловайську винних у трагедії не названо.

В Україні

  • Спікер Верховної Ради Гройсман заявив, що парламент збереться 31 серпня на позачергове засідання для ухвалення змін до Конституції у першому читанні, а вже 1 вересня відкриється нова сесія, на якій ці зміни мають бути затверджені конституційною більшістю в 300 голосів. Глава парламентської фракції "Блоку Петра Порошенка" Луценко вважає, що у коаліції достатньо голосів для результативного голосування. Він стверджує, що військовий переворот в країні навряд чи можливий, проте не виключає різних провокацій від людей у ​​військовій формі.
  • Президент Порошенко сподівається, що Верховна Рада не зволікатиме з розглядом змін до Конституції, проведенням судової реформи, зняттям недоторканності з депутатів і суддів.
  • Україна продовжує нарощувати обсяги закачування газу до підземних сховищ,, що поставляється за реверсною схемою з Європи.
  • Збитки українських банків за липень зросли більш ніж на 2,5 млрд грн і з початку року досягли 33,1 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні залишається порівняно стабільним: 22,03 грн/$ (-0,04 грн), 24,64 грн/€ (+0,27 грн), 3,29 грн/10 руб (-0,07 грн).

Війна

  • Активність обстрілів бойовиків дещо знизилася, проте українська армія продовжує зазнавати істотних втрат. За добу загинуло четверо військовослужбовців, поранено – 14. Інтенсивні бойові дії тривають в околицях Донецька та на південному напрямку, де бойовики використовують важку артилерію.
  • Частина бійців "Правого сектора" вирішила перейти на роботу до спецпідрозділу "Альфа" СБУ. Командир 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу "Правого сектора" заявив, що бійці, які постійно перебувають на лінії фронту, не залишаться без можливості участі в бойових діях.
  • Бійців полку "Дніпро-1" виведено із селища Піски, що примикає до Донецького аеропорту, який вони утримували протягом року. На їх місце заступили регулярні армійські частини.

Україна та світ

  • Президент Порошенко заявив, що консультації експертів у "нормандському форматі" в рамках підготовки до зустрічі лідерів у Берліні 24 серпня пройшли успішно. На саміті обговорюватиметься виконання українською владою зобов'язань з підготовки до введення безвізового режиму.
  • Депутати грецького парламенту після тривалих дебатів прийняли умови нового пакету допомоги Євросоюзу, який дає можливість країні уникнути дефолту в обмін на заходи жорсткої економії і болючі реформи. Через розкол у правлячій партії під час голосування прем'єр-міністр Греції Ціпрас оголосив про свою відставку та проведення дострокових парламентських виборів 20 вересня 2015 року.
  • Різко загострилася ситуація на лінії поділу Південної і Північної Кореї, де сторони обмінялися артилерійськими ударами.
  • Представники Єврокомісії заявили, що дату початку тристоронніх переговорів щодо газу з Росією та Україною поки не визначено, спочатку потрібно провести двосторонні консультації на рівні міністрів.
  • Курс євро на московській міжбанківській біржі перевищив 75 рублів, долар коштує вже дорожче від 67 рублів. Слідом за рублем відбулася різка девальвація валют Киргизстану та Казахстану.
  • Адміністрація президента США Обами заявляє, що зустріч лідерів США та Росії найближчим часом не планується, незважаючи на те, що президент Путін відвідає США та візьме участь у роботі Генеральної Асамблеї ООН.

Тренди


  • За рік після поразки українських військ під Іловайськом слідство не може назвати відповідальних за трагедію й точно визначити кількість втрат. За заявою голови тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Сенченка, міністерство оборони та адміністрація президента блокують хід розслідування й не бажають брати на себе відповідальність за кадрові та військові рішення, що призвели до трагедії.

No comments:

Post a Comment