August 14, 2015

13.08.2015 Україна: Головні теми доби - Введено в дію секретне рішення РНБО щодо посилення держбезпеки

Введено в дію секретне рішення РНБО щодо посилення держбезпеки
Введено в дію секретне рішення РНБО щодо посилення держбезпеки

Головні події і теми дня 13.08.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Введено в дію секретне рішення РНБО щодо посилення держбезпеки.
  • Генеральний прокурор Шокін змінив структуру відомства, на посади прокурорів оголошено конкурс.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію рішення РНБО про державну безпеку, прийняте на засіданні 20 липня. Текст указу не підлягає оприлюдненню.
  • Глави військово-цивільних обласних адміністрацій Донбасу Жебрівський і Тука просять президента ввести військово-цивільні адміністрації у всіх районах Донбасу, підконтрольних Україні.
  • Генеральний прокурор Шокін, відповідно до нового закону про прокуратуру, змінив структуру відомства, залишивши за собою загальне керівництво, кадрові питання, організаційно-правове забезпечення та внутрішню безпеку.
    Заступник генерального прокурора Сакварелідзе повідомив, що реорганізація структури стосується всіх без винятку працівників, штат відомства буде скорочено, а на решту посад – оголошено конкурс.
    Військовий прокурор Матіос заявив, що на бік російських окупантів та їх маріонеток в Донбасі перейшли 8 тис. співробітників силових структур, із них 5 тис. – правоохоронців. Він повідомив про створення прокуратури сил антитерористичної операції, яка займатиметься розслідуванням кримінальних проваджень у Запорізькій, Харківській, Донецькій і Луганській областях.
  • Адвокат колишнього президента Януковича Сердюк заявив, що Генеральна прокуратура погодилася допитати його підзахисного, який перебуває в Росії, у режимі відеоконференції.
  • Главі НБУ Гонтаревої нічого не відомо про кримінальну справу як щодо її, так і її заступника, про що повідомило МВС. Вищий адміністративний суд відхилив позов до президента Порошенка про неправомірність призначення Гонтаревої главою НБУ через недостатній досвід роботи.
  • Прем'єр-міністр Яценюк вимагає проведення публічного аудиту діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і розслідування причин банкрутства 56 банків.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 21,40 грн/$ (+0,01 грн), 23,77 грн/€ (-0,09 грн), 3,34 грн/10 руб (+0,05 грн).

Війна

  • Ситуація в Донбасі погіршується із кожним днем. Бойовики обстрілюють позиції українських військ і населені пункти із систем залпового вогню та важкої артилерії, масово застосовують бронетехніку й танки для атак всією лінією бойових дій. На думку секретаря РНБО Турчинова, ця ситуація свідчить про ведення бойовиками повномасштабних бойових дій проти України. У нічний час обстріли значно посилюються. Розвідка доповідає про зосередження великих броньових і артилерійських з'єднань у безпосередній близькості від лінії бойових дій у районі Маріуполя, Волновахи, Донецька, Артемівська, Луганська, траси "Бахмутка". Офіційні втрати української армії за попередню добу: двоє вбитих і 10 поранених. Унаслідок обстрілу бойовиками Адвеевкі та Дзержинська поранено, щонайменше, п'ять мирних жителів.

Україна та світ


  • Президент Польщі Дуда піддав критиці керівництво НАТО, що розглядає країну як буферну зону, і закликав до розміщення на її території додаткових військових баз Альянсу.
  • Віце-президент Європарламенту Чарнецький заявив, що санкції і падіння світових цін на нафту створили основу для завдання по-справжньому відчутного удару по Росії. Путін має знати, що в разі ескалації ситуації Росію можуть очікувати нові санкції з боку ЄС, аж до відключення країни від міжнародної системи міжбанківських переказів SWIFT.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв оголосив про введення санкцій щодо українських товарів, які буде застосовано до України у разі набуття чинності економічної частини Асоціації з ЄС.
  • Начальник штабу американських сухопутних сил генерал Одієрно заявив, що Росія являє найбільш серйозну військову небезпеку для США.

No comments:

Post a Comment