July 21, 2015

20.07.2015 Україна: Головні теми доби - РНБО ухвалила рішення про координацію дій спецслужб і про протидію загрозі ядерних об'єктів

РНБО ухвалила рішення про координацію дій спецслужб і про протидію загрозі ядерних об'єктів
Заседание РНБО 20.07.2015

Головні події і теми дня 20.07.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • РНБО ухвалила рішення про координацію дій спецслужб і про протидію загрозі ядерних об'єктів.
  • Прем'єр-міністр Яценюк вимагає наведення порядку в системі пільг і субсидій.
  • У Дзержинську знесено пам'ятники Леніну та Дзержинському.
  • На Яворівському полігоні почалися військові навчання за участі військових США.

В Україні

  • Відбулося засідання РНБО, на якому було розглянуто нагальні заходи щодо посилення координації секторів безпеки та оборони, зокрема, запобігання терористичній і диверсійній діяльності держави-агресора та його агентури. Для прискорення запровадження безвізового режиму з ЄС передбачено впровадження інтегрованої системи баз даних для ідентифікації осіб, управління кордонами та міграцією. Антимонопольному комітету доручено до 1 вересня розслідувати порушення у сфері організації і встановлення вартості авіаперевезень у рамках упровадження "відкритого неба" та ліквідації монополізму в галузі. Було розглянуто питання про виконання інженерного устаткування оборонних рубежів. Профільні міністри звітували про реалізацію заходів щодо захисту майнових прав та інтересів України через окупацію Криму й Донбасу. Загроза для ядерних установок, радіоактивних відходів і матеріалів у зв'язку з агресією Росії визнана однією з головних у системі безпеки. Для виправлення ситуації з імунобіологічним захистом доручено вжити екстрених заходів щодо забезпечення населення вакцинами.
    Президент Порошенко виступив з повідомленням про наведення порядку на Закарпатті та боротьбу з контрабандою.
  • Порошенко на нараді з представниками контактної групи на мінських переговорах заявив, що українська сторона готова проводити місцеві вибори в Донбасі тільки після після відмови бойовиків від проведення виборів 18 жовтня і 1 листопада. Гуманітарна допомога має надходити тільки через контрольовані Україною ділянки кордону з повним митним оформленням. Він підкреслив, що ситуація в Донбасі останніми днями різко загострилася та заявив, що Україна наполягатиме на забезпеченні безперешкодного доступу представників ОБСЄ не тільки до буферної зони, а й до неконтрольованих ділянок російсько-українського кордону.
  • Прем'єр-міністр Яценюк зажадав від міністерства соціальної політики наведення порядку в системі надання пільг і субсидій, створення нового Національного агентства із зайнятості та попросив Верховну Раду якнайшвидше прийняти новий Трудовий кодекс.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 22,03 грн/$ (+0,02 грн), 23,91 грн/€ (-0,06 грн), 3,88 грн/10 руб (+0,02 грн).

Війна

  • Унаслідок обстрілу бойовиків п'ятеро українських військовослужбовців дістали поранень, при обстрілі Авдіївки загинули двоє та поранено шестеро цивільних осіб. Серйозна напруженість зберігається в районі Донецька. Після тривалого затишшя бойовики знову почали обстрілювати українські позиції з РСЗВ "Град", розташованих у житлових кварталах.
  • Глава моніторингової місії ОБСЄ Хуг повідомив, що інтенсивне переміщення техніки бойовиків не свідчить про її відведення від лінії бойових дій. Для контролю ситуації та організації поста спостереження в будь-якому місці країни місії не потрібно запрошення від будь-якої сторони конфлікту в Україні.
  • На Яворівському полігоні почались спільні українсько-американські навчання за участі більше 1800 військовослужбовців із 18 країн.

Україна та світ

  • Росія внесла до Ради Безпеки ООН проект альтернативної резолюції з розслідування катастрофи авіалайнера рейсу МН-17.
  • МЗС висловив обурення через заяву міністра Лазара про діяльність агентів угорської розвідки в Україні.
  • Рада Безпеки ООН одностайно прийняла резолюцію на підтримку угоди про контроль ядерної програми Ірану.

Тренди


  • Результати опитування, опубліковані інститутом КМІС, викликали неоднозначну реакцію в українському суспільстві, яке вважає опитування замовним, а його результати щодо підтримки населенням статусу російської мови й стосовно окупації Криму, Донбасу та рейтингів провідних політичних сил – маніпулятивними.

No comments:

Post a Comment