June 29, 2015

28.06.2015 Україна: Головні теми доби - День Конституції України

День Конституції України
Прийняття Конституції України у 1996

Головні події і теми дня 28.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • День Конституції України.
  • Міністр фінансів Яресько закликає не боятися дефолту.
  • Порошенко нагородив голову ЦВК Охендовського орденом.
  • Збірна України посіла восьме місце на Європейських іграх у Баку.

В Україні

  • Україна відзначила дев'ятнадцятий День Конституції. Президент Порошенко поклав квіти до пам'ятника творцю першої конституції України – гетьмана Пилипа Орлика.
  • Міністр фінансів Яресько відмовилася коментувати інформацію про те, що 90 % суверенного боргу України належить родині колишнього президента Януковича. Вона закликала не політизувати повернення кредиту Росії і заявила, що це – одна з облігацій, яка підлягає реструктуризації, нарівні з іншими зобов'язаннями. На її думку, оголошення технічного дефолту не означає припинення платежів в українській банківській системі, і боятися його не варто.
    Апарат фіскальної служби та митниці, переданий у підпорядкування міністерства, буде скорочено. Міністр сподівається, що реформи збільшать надходження до бюджету. Вона заявила про проведення пілотного проекту з передавання однієї із митниць в управління іноземній компанії.
  • Прем'єр-міністр Яценюк у ході регулярного недільного телеінтерв'ю заявив, що процес оформлення субсидій значно спрощено. Він сподівається, що протягом 10 років Україна повністю буде забезпечена газом власного видобутку.
  • Заарештовано одного з керівників спецпідрозділу "Беркут", яке брало участь у розстрілі активістів Майдану 20 лютого 2014 року.

Війна

  • Ситуація в зоні бойових дій у Донбасі залишається стабільно напруженою. За повідомленням штабу АТО, протягом попередньої доби поранено 11 українських військовослужбовців. Під час обстрілів бойовиками Авдіївки та Станиці Луганської постраждали мирні жителі. Біля Маріуполя обстрілом бойовиків зруйновано спостережний пункт спільного центру з контролю та координації припинення вогню. Населені пункти та позиції української армії під Донецьком піддаються безперервним атакам і потужним обстрілам.

Україна та світ

  • Маніфестація в Єревані триває, незважаючи на ультиматум, пред'явлений поліцією. Вимоги маніфестантів залишаються такими самими – повна відміна рішення про підвищення тарифів на електроенергію. Поліція не застосовувала силу для розгону демонстрації.
  • Президент Греції підписав закон про референдум 5 липня, на який буде винесено пропозиції міжнародних кредиторів. Глава МВФ Лагард вважає, що таким чином влада країни намагається затягнути час і знайти привід для відмови в оплаті суверенного боргу. Європейські політики вважають високою вірогідність виходу Греції з Єврозони. У понеділок усі банки та біржі Греції буде закрито, вводяться обмеження на зняття готівки. У той самий час європейський Центробанк продовжує надання екстрених кредитів грецьким банкам.
  • Міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай заявив, що його країна підтримує пропозицію уряду Нідерландів і розраховує на якнайшвидше створення міжнародного трибуналу з розслідування знищення пасажирського лайнера рейсу MH-17.
  • Колишній посол США в Росії Макфолл заявив, що РФ не має сенсу розміщувати зенітно-ракетні комплекси С-400 і Панцир-С на західних кордонах, оскільки НАТО не планує вторгнення до Росії.
  • Глава Євроради Туск вважає російську загрозу одним із головних викликів для ЄС, поряд із проблемами зміни клімату, ісламського тероризму та кризи в економіці.

Тренди


  • Громадськість оцінює нагородження голови ЦВК Охендовського, підозрюваного в корупції під час проведення виборів, і його перебування на посаді після втечі колишнього президента Януковича як зраду ідеалів Майдану. Цю подію порівнюють  із нагородженням Президентом Ющенком колишнього глави ЦВК Ківалова, який брав участь у фальсифікації виборів 2004 року на користь Януковича.

No comments:

Post a Comment