June 19, 2015

18.06.2015 Україна: Головні теми доби - Звільнено голову СБУ Наливайченка, виконувачем обов'язків призначено начальника АТЦ Грицака

Звільнено голову СБУ Наливайченка, виконувачем обов'язків призначено начальника АТЦ Грицака
Виконувачем обов'язків голови СБУ призначено начальника АТЦ Грицака

Головні події і теми дня 18.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Звільнено голову СБУ Наливайченка, виконувачем обов'язків призначено начальника Антитерористичного центру Грицака.
  • Базу батальйону "Торнадо" оточено.
  • Бельгія, Австрія та Франція заарештували активи Росії за позовом "ЮКОСа".

В Україні

  • Верховна Рада звільнила з посади голову СБУ Наливайченка, за відставку якого проголосували майже всі фракції, включаючи його колишніх однопартійців. Напередодні вночі президент Порошенко проводив наради з усіма фракціями, переконуючи депутатів голосувати за відставку. У пресі з'явилися відомості про підкуп депутатів і негласні домовленості. Зняття із посади відбулось без звітування Наливайченка та виразного пояснення причин звільнення.
    На зустрічі з керівництвом СБУ президент Порошенко представив виконувача обов'язків голови Грицака та нагадав, що рішення про затвердження приймає Верховна Рада.
  • Депутати ратифікували меморандум про надання макрофінансової допомоги (кредиту) Євросоюзу на суму €1,8 млрд.
    На вимогу МВФ прийнято закон, що змінює порядок перерахування прибутку НБУ до бюджету – спочатку за його рахунок формуються загальні резерви, а до бюджету переказується лише її залишок.
  • Набув чинності закон про позбавлення Януковича звання президента, прийнятий парламентом ще 4 лютого.
  • Представник МВФ нагадав українському уряду про необхідність виконання взятих на себе зобов'язань: переведення до вересня аграрного сектора на загальний режим оподаткування та скасування податкових пільг для виробників сільгосппродукції. У результаті бюджет має отримати додатково 30 млрд грн.
  • "Нафтогаз" оголосив конкурс на заміщення посади голови правління "Укрнафти", в якій державі належить 50 % + 1 акція. Термін конкурсу – не більше 50 календарних днів. Виплату дивідендів "Укрнафти" заблоковано міноритарним акціонером – підприємством, що належить олігарху Коломойському.
  • Кабмін видав розпорядження "Нафтогазу" про негайну зміну керівництва "Укргазвидобування" через багатомільйонну заборгованість за підсумками фінансово-господарської діяльності.
  • Підприємства теплокомуненерго заборгували "Нафтогазу" понад 22 млрд грн, найбільшим боржником є ​​"Київенерго", сума боргу якого – 3,2 млрд грн.
  • Держстат повідомив, що за п'ять місяців 2015 року споживчі ціни на продукти й товари першої необхідності зросли на 41 %. За рік реальна заробітна плата українців скоротилася більш ніж на чверть. Ціни на продукти є найнижчими в Європі, при цьому й заробітна плата характеризується значно нижчими показниками, ніж у сусідів. Відповідно низьким є і рівень життя населення.
  • МВС оголосило про затримання трьох підозрюваних у вбивстві антиукраїнського журналіста Бузини. За словами міністра Авакова, затримані служили в спецпідрозділах і брали участь у бойових діях.
  • Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Москаль вимагає притягти до відповідальності міліціонерів із підрозділів спеціального призначення "Чернігів" і "Торнадо". Міністр внутрішніх справ Аваков підписав наказ про розформування роти "Торнадо", п'ятеро військовослужбовців якої заарештовано. За повідомленнями волонтерів, частина бійців, оточені силами Національної гвардії, забарикадувалися на базі. Прес-секретар МВС заявив, що штурму бази "Торнадо" не буде.
  • Нацбанк незначно підвищив офіційний курс гривні: 21,33 грн/$ (-0,32 грн), 24,32 грн/€ (-0,10 грн), 4,00 грн/10 руб (-0,02).

Війна

  • Не припиняються безперервні атаки бойовиків на Мар'їнку із застосуванням танків, артилерії і РСЗВ. Спостерігачі відзначають подібність ситуації до зимових подій у Донецькому аеропорту. Широкине обстрілюється із мінометів і САУ. Під постійними обстрілами – Піски та Авдіївка. У нічний час атаки посилюються, бойовики обстрілюють житлові квартали, прилеглі до Донецького аеропорту, під виглядом вогню у відповідь української армії. Серед мирних жителів є численні жертви. Спостерігачі заявляють, що мінометні обстріли ведуться з території, підконтрольній бойовикам.
    За офіційними даними, за попередню добу українська армія втратила трьох ​​військовослужбовців убитими, 14 людей дістали поранень.
  • Генеральний штаб повідомив про початок шостої хвилі мобілізації із 19 червня по 17 серпня для підвищення високого рівня боєготовності Збройних сил і планової ротації військовослужбовців, що призвані у рамках третьої хвилі мобілізації.

Україна та світ


  • Міністр закордонних справ Латвії заявив, що ядерні загрози Росії та ескалація агресії у Донбасі підштовхують країну до збільшення кількості військ і техніки НАТО. Про свою готовність розміщення додаткового контингенту НАТО на своїй території заявила й Польща.
  • За даними ООН, Україна посідає дев'яте місце в світі за кількістю вимушених переселенців – 1,3 млн осіб виїхало з Донбасу на неокуповану територію, більш ніж 800 тис. – стали біженцями, переїхавши до сусідніх держав.
  • Сенат США прийняв оборонний бюджет, в якому передбачено надання Україні $300 млн для закупівлі радарних систем і протитанкових комплексів. Новий фінансовий рік США починається 1 жовтня.
  • Франція, слідом за Бельгією, заарештувала державні російські активи у справі "ЮКОСа", у тому числі рахунки французької дочки банку "ВТБ" та інформаційних агентств "Russia Today" й ТАСС. Москва вважає судове рішення неправомірним і таким, що може бути оскаржене, і виключає можливість будь-яких виплат.
  • Росія погрожує Бельгії відповідними арештами майна.
  • Захід планує введення нових санкцій проти Росії у разі розвитку конфлікту в Донбасі, зокрема, відключення російських банків від системи електронних платежів SWIFT та обмеження експорту енергоносіїв.
  • МВФ вважає, що 30 червня Греція може оголосити дефолт, однак висловлює сподівання, що кошти для виплати чергового платежу кредиторам все ж знайдуться. На думку багатьох євродепутатів, дефолт Греції може призвести до розвалу Єврозони. США закликали до негайного врегулювання проблеми грецьких боргів.

No comments:

Post a Comment