June 17, 2015

16.06.2015 Україна: Головні теми доби -Штаб АТО ввів новий тимчасовий порядок перетину лінії розмежування

Штаб АТО ввів новий тимчасовий порядок перетину лінії розмежування
Штаб АТО ввів новий тимчасовий порядок перетину лінії розмежування

Головні події і теми дня 16.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Штаб АТО ввів новий тимчасовий порядок перетину лінії розмежування.
  • Черговий етап переговорів у Мінську завершився безрезультатно.
  • Курс гривні різко знижується другий день поспіль.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради ухвалили в першому читанні законопроект про збільшення одноразової допомоги у разі загибелі військовослужбовців або отримання ними інвалідності.
    Прийнято закон про обов'язкове розкриття користувачами ділянок надр інформації про їх господарську діяльність, пов'язану з видобутком корисних копалин.
  • Оборот торгівлі за п'ять місяців скоротився майже на чверть, порівняно з таким самим періодом минулого року. Найбільше падіння – у Донецькій і Луганській областях, найменше – на Західній Україні.
  • Генеральний прокурор вніс до Верховної Ради подання про арешт депутата Клюєва, раніше позбавленого недоторканності. Він не з'являється на допити та, за даними ЗМІ, уже зміг нелегально покинути територію України. До суду внесено заставу за депутата Мельничука, який також перебуває під слідством.
  • СБУ затримала двох високопоставлених офіцерів зовнішньої розвідки за підозрою в шпигунстві.
  • У Берліні затримано банкіра Тимонькіна, що обвинувачується у відмиванні грошей для олігарха Курченка, прокуратура вирішує питання про його екстрадицію в Україну.
  • Вища рада юстиції на невизначений термін відклала розгляд дисциплінарних проваджень щодо суддів через неможливість автоматичного розподілу справ.
  • Офіційний курс гривні щодо основних валют продовжує швидко падати: 22,15 грн/$ (+0,39 грн), 24,84 грн/€ (+0,78 грн), 4,10 грн/10 руб (+0, 22). Національний банк вважає, що ці коливання несуттєві й обумовлені динамікою надходження валютного виторгу до країни.

Київ

  • Оголошено підсумки конкурсу "Територія Переваги" на кращий проект реконструкції громадського простору Майдану Незалежності, меморіалу героям Небесної Сотні та перетворення Українського дому на міжнародний культурний центр.

Війна

  • Активні бойові дії у зоні конфлікту не припиняються, попри переговори в Мінську. Позиції української армії десятки разів піддавалися обстрілам та атакам. Гарячими точками залишалися околиці Донецька, Широкине, населені пункти в Тельманівському районі та на трасі "Бахмутка" в Луганській області. Офіційні втрати українських військ за добу – двоє загиблих і п'ятеро поранених.
  • На сайті СБУ опубліковано новий порядок перетину лінії розмежування. Правила переміщення через контрольно-пропускні пункти помітно посилено, оголошено про заборону регулярних пасажирських перевезень, ввезення на окуповані території вантажів негуманітарного характеру заборонено. Спрощено правила виїзду для дітей. Особи, яким довелося залишити місце проживання через наслідки військових дій, можуть перетнути лінію дотику без дозволу, за рішенням керівника координаційного центру. У разі ескалації конфлікту для в'їзду та виїзду можна скористатися іншими транспортними коридорами. Подавати документи можна як на контрольно-пропускному пункті, так й електронною поштою. Перелік причин відмови у видачі дозволу розширено. Зміни запроваджено з урахуванням анонсованих президентом Порошенком заходів щодо блокади окупованих територій.
  • У Донецьку на території військового хімічного заводу пролунав потужний вибух, горять склади з озброєнням бойовиків.
  • "Органами безпеки" ДНР був затриманий, побитий та виженений у Росію кореспондент "Нової газети", який зняв репортаж про мітинг проти ДНР в Донецьку.

Україна та світ

  • У Мінську безрезультатно завершилися переговори робочих підгруп у рамках "мінських угод" без участі представників терористичних донбаських "республік". Москва наполягає на виконанні політичної частини угод, усупереч порушення режиму припинення вогню та відмови на обмін полоненими за принципом "всіх на всіх". У відповідь Україна запропонувала передати контроль над державним кордоном і негайно вивести всі війська та важку техніку. Представник ОБСЄ Тальявіні заявила, що консультації у підгрупах продовжаться наступного тижня.
  • Президент Путін заявив, що Росія планує поставити на бойове чергування в цьому році понад 40 міжконтинентальних балістичних ракет, здатних долати найпотужніші системи протиракетної оборони. Держсекретар США Керрі порівняв заяви Путіна із риторикою СРСР часів холодної війни та констатував, що це порушить договір про обмеження стратегічних озброєнь між РФ і США СНО-3, який набув чинності 2011 року.
  • Члени комітету Європарламенту з питань безпеки та оборони напередодні засідання щодо збереження санкцій проти Росії обговорили хід виконання мінських угод. Представник України поінформував депутатів про численні порушення режиму припинення вогню бойовиками та російською гібридною армією. На думку частини депутатів, мінські домовленості є "мертвими", але альтернативи їм немає.
  • Представники адміністрації президента та СБУ пред'явили владі США докази військової агресії Росії у Донбасі.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг і голова Єврокомісії Юнкер на спільній прес-конференції оголосили про розвиток військової співпраці в умовах гібридної війни. Столтенберг повідомив про існування високої ймовірності широкомасштабного наступу російських військ і підконтрольних їм бойовиків у Донбасі найближчим часом. Він заявив, що НАТО здатна впоратися із російською загрозою та розгорнути військові з'єднання на території держав блоку протягом кількох днів.

Тренди


  • Переговори про можливе звільнення з посади голови СБУ тривають, представники президентських сил поки не можуть зібрати більшість у Верховній Раді для прийняття рішення.

No comments:

Post a Comment