May 13, 2015

12.05.2015 Україна: Головні теми доби - Переговори по Україні Держсекретаря Керрі з Путіним і Лавровим у Сочі

Переговори по Україні Держсекретаря Керрі з Путіним і Лавровим у Сочі
Президент Росії Путін і голова МЗС Лавров

Головні події і теми дня 12.05.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Прийнято зміни до законів про воєнний стан і боротьбу із тероризмом
  • Переговори по Україні Держсекретаря Керрі з Путіним і Лавровим у Сочі.
  • Уряд затвердив перелік об'єктів приватизації.
  • Борги українців за комунальні послуги стрімко ростуть.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла низку важливих законів. Прийнято зміни до закону про воєнний стан, що передбачають розширення переліку заходів режиму воєнного стану та їх деталізацію; посилення гарантій діяльності президента та органів влади; уточнення порядку запровадження та скасування такого режиму.
    Внесено зміни до закону про державну таємницю, що звужують коло допущених до неї осіб. Законом установлено чисельність персоналу державної служби спецзв'язку.
    Змінено закон про боротьбу з тероризмом, який розширює права оперативного управління антітерористічними операціями. У першому читанні прийнято закон про проходження військової служби в Україні іноземцями та особами без громадянства. Зміни до закону про гуманітарну допомогу мають дозволити скоротити терміни контролю, оформлення та розмитнення такої допомоги.
    Новою редакцією закону про рекламу обмежено обсяг телевізійної реклами – до 15 % ефірного часу протягом кожної години.
    Військовий збір не стягуватиметься з операцій купівлі-продажу валюти, оскільки вони не є доходами фізичних осіб.
    Депутати прийняли звернення до парламенту Нідерландів про повернення до України музейних цінностей Криму – золота скіфів.
  • Глава фракції "Блоку Петра Порошенка" Луценко виступив за припинення торгівлі з окупованими територіями Донбасу.
  • Кабінет міністрів затвердив перелік із понад 300 державних підприємств для приватизації у 2015 році. Серед них – ключові об'єкти електроенергетики та вугільної промисловості.
  • "Укрзалізниця" не змогла вчасно погасити зобов'язання за раніше виданими кредитами та оголосила технічний дефолт.
  • "Київенерго" попереджає про можливі аварійні відключення при відмові промислових підприємств знизити споживання електроенергії під час ранкових пікових навантажень. Київська адміністрація ініціювала проведення аудиту "Київенерго".
  • В Україні почала роботу місія МВФ з метою перегляду програми розширеного фінансування. Щоквартальний перегляд передбачено угодою України з Фондом.
  • НБУ незначно знизив курс гривні щодо основних валют: 20,64 грн/$ (+0,05 грн), 23,19 грн/€ (-0,09 грн), 4,05 грн/10 руб.

Війна

  • Бойові дії у Донбасі не припиняються. Тільки за офіційними даними, у ході боїв загинули троє – і поранено одного військовослужбовця. До кінця дня ситуація навколо Донецька  та Станиці Луганської різко загострилася, точилися бої із застосуванням важкої артилерії і бронетехніки.
  • В Одесі на залізниці здійснено теракт. СБУ повідомила, що ще одного теракту на магістральному газопроводі вдалося запобігти.
  • Глава військово-цивільної Луганської обласної адміністрації Москаль запобіг прориву фур з продуктами на окуповану територію. Він виступає за заборону автомобільного сполучення з районами, підконтрольними бойовикам.

Україна та світ

  • У Сочі відбулися переговори Держсекретаря США Керрі з президентом РФ Путіним і міністром закордонних справ Лавровим. Керрі вимагав припинення вогню проросійськими бойовиками і попереджав керівництво Росії, що пом'якшення санкцій можливе лише після повного виконання мінських угод. Одночасно він застеріг і президента Порошенка від ескалації конфлікту. Російська влада визнала, що переговори, у ході яких можливість особистої зустрічі президентів США та РФ не обговорювалася, не принесли значних результатів. Після зустрічі відбулися телефонні переговори Керрі та Порошенка з питань реалізації мінських угод.
  • Газпром офіційно оголосив про початок будівництва "Турецького потоку".

Тренди

  • На думку експертів, Захід намагається запобігти ескалації конфлікту в Донбасі, про яку постійно попереджають посол США в Україні та керівництво НАТО. Метою Росії є виключення України з євроінтеграційних процесів, тому небезпека продовження конфлікту в Донбасі залишається вкрай високою.

No comments:

Post a Comment