February 26, 2015

25.02.2015 Україна: Головні теми доби - Населення в паніці скуповує продукти й товари першої необхідності.

Населення в паніці скуповує продукти й товари першої необхідності.

Головні події і теми дня 25.02.2015від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Нацбанк адміністративними заходами різко підвищив курс гривні. Населення в паніці скуповує продукти й товари першої необхідності. У порушення мінських угод бойовики ДНР і ЛНР не відводять важкі озброєння від лінії бойових дій.

В Україні

  • Кабінет Міністрів вводить додатковий збір 5-10 % на весь імпорт, крім критичного.
  • Один із керівників Партії регіонів Єфремов на час проведення розслідування випущений під заставу в 60 тис. грн ($2 тис.). Рішення ухвалила суддя Печерського суду Царевич, замішана у винесенні сумнівних вироків у резонансних політичних процесах в період президентства Януковича.
  • За заявою заступника міністра юстиції Севостьянова, Україна вже подала три міждержавних позови проти Росії до ЄСПЛ. Найближчим часом Європі буде надано докази злочинів чиновників режиму Януковича, проти яких введено санкції.
  • Глава Нафтогазу Коболєв у відповідь на лист керівника Газпрому Міллера заявив, що російська сторона не дотримує умови контракту, самовільно поставляє газ на території, підконтрольні бойовикам ДНР і ЛНР, і не виконує заявку на постачання обсягів газу, за які оплату було внесено попередньо. Україна самостійно визначає графік, обсяги внесення передоплати та пункти передачі газу на кордоні.
  • На тлі різкого падіння курсу гривні серед населення виникла паніка, яка призвела до спустошення полиць супермаркетів, зростання цін на продукти й товари першої необхідності.
  • Міністерство фінансів не виключає, що МВФ може відстрочити рішення про виділення додаткових кредитів через невиконання Україною низки попередніх умов, зокрема, внесення змін до законодавства про оздоровлення "Нафтогазу" та ухвалення змін до бюджету-2015.
  • НБУ продовжує політику рефінансування комерційних банків для підтримки ліквідності, зокрема, Приватбанку виділено кредит на два роки в розмірі 2,26 млрд грн.
  • Прем'єр-міністр Яценюк ініціював нараду у президента щодо ситуації з курсом гривні та зажадав заслухати на ньому главу НБУ Гонтареву. Коментуючи ситуацію на валютному ринку, де реальна ціна покупки доларів досягла 40 грн/$, Гонтарева заявила, що НБУ не контролює чорний ринок, і у регулятора є тільки адміністративні заходи для виправлення ситуації. Вона вважає, що курс стабілізується, тільки-но припиняться панічні настрої населення. Вона очікує допомогу від міжнародних фінансових організацій, що дозволить зміцнити курс.
    Президент Порошенко доручив голові НБУ стабілізувати курс гривні на рівні 21,7 грн/$, що зафіксований у бюджете.Міністр фінансів Яресько заявила, що на зустрічі у президента Порошенка відставка голови НБУ не обговорювалася.
    Офіційний курс гривні зафіксовано на рівні 28,05 грн/$ (-0,24 грн), 31,77 грн/€ (-0,19 грн), 4,42 грн/10 руб. (-0,16 щрн) ще до моменту закінчення наради у президента щодо стабілізації ситуації на валютному ринку. До кінця сесії на міжбанківському ринку котирування з долару знизилися до рівня 22,0-27,0 грн/$.

Київ

  • "Правий сектор" і "Тризуб" провели акцію, у ході якої нагадали Генеральній прокуратурі, МВС та Адміністрації президента про необхідність розслідування злочинів проти активістів Майдану.

Театр воєнних дій

  • Обстріли позицій української армії і населених пунктів бойовиками тривають. Проте, прес-центр АТО заявляє про різке зниження кількості атак. Під Маріуполем в Широкино тривають важкі бої із застосуванням танків і РСЗВ.
    Генеральний штаб заявив, що українська армія почне відведення озброєнь тільки після повного припинення вогню. ОБСЄ не зафіксувала відведення важких озброєнь бойовиками. Прес-секретар президента Росії Пєсков заявив, що це пов'язано "з технічними складнощами".
  • Під завалами Донецького аеропорту добровольці виявили тіла семи загиблих українських військовослужбовців, пошукові роботи буде продовжено.

Україна та світ

  • Московський міський суд залишив під вартою депутата українського парламенту Савченко, їй пред'явлені додаткові звинувачення.
    Вона продовжує голодування протягом 75 днів із вимогою визнання її військовополоненою та негайного звільнення. Стан її здоров'я різко погіршився.
    США в черговий раз закликали російську владу негайно звільнити Савченко та інших українських заручників.
  • Польща, слідом за США, Великобританією та Канадою, готується відправити до України військових інструкторів.
  • Головнокомандувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що з моменту початку конфлікту в Донбасі Росія ввела через кордон в Україну понад 1000 одиниць важкого озброєння та продовжує перекидання техніки й найманців. Це не тимчасове явище, а новий постійний глобальний виклик.
  • Росія може розв'язати агресію також і стосовно Молдови, використовуючи свої військові частини, розташовані в невизнаній Придністровській республіці.
  • США провели успішні випробування балістичної системи для перехоплення ракет малої і середньої дальності Aegis BMD 4.0. Систему буде розгорнуто в 2015 році в Румунії.

Тренди


  • Адміністративне зниження курсу гривні та заборона до кінця лютого її купівлі на міжбанку вдарили по експортерах, які змушені продавати 75 % валютної виручки Національному банку за заниженим курсом.

No comments:

Post a Comment