February 15, 2015

14.02.2015 Україна: Головні теми доби - Генпрокуратурою затримано колишнього голову фракції Партії регіонів Єфремова.

Генпрокуратурою затримано колишнього голову фракції Партії регіонів Єфремова.

Головні події і теми дня 14.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics — Ukraine"

Теми дня

Президент Порошенко оголосив про припинення вогню в Донбасі. Генпрокуратурою затримано колишнього голову фракції Партії регіонів Єфремова.

В Україні

  • Слідчими Генеральної прокуратури та СБУ затримано колишнього голову фракції Партії регіонів у Верховній Раді Єфремова за підозрою у зловживанні службовим становищем і службовому підробленні.
  • Новий Генеральний прокурор Шокін змінив порядок призначення прокурорів областей, районів, міст і їх заступників; вимоги до них помітно посилено. Звільнено прокурора Донецької області та начальника слідчого управління Генеральної прокуратури, відповідального за розслідування злочинів щодо активістів Майдану.
  • Прем'єр-міністр Яценюк прогнозує середньорічний курс гривні на рівні 21 грн/$, місія МВФ під час переговорів вважала реалістичним курс 22 грн/$. Уряд вважає, що інфляція в 2015 році становитиме 26 %.
    Затверджено зміни до бюджету, необхідні для реалізації угоди з МВФ. Їх планується прийняти 25 лютого на позачерговому засіданні Верховної Ради.
  • Україна планує сформувати резервний фонд природного газу та мазуту на суму $1 млрд, взявши кредит під державні гарантії для забезпечення наступного опалювального сезону.
    У Луганській області через бойові дії компанія "Укргазвидобування" втратила два промисли. Видобуток газу в 2015 році буде скорочена на 50-70 млн м3. 14 лютого в результаті обстрілу бойовиків було пошкоджено газопровід високого тиску.
  • Меморандум, підписаний урядом України з МВФ, передбачає різке підвищення тарифів за спожитий газ з 1 квітня.

Театр воєнних дій

  • Протягом дня бойовики та російські військові вели атаки позицій української армії всією лінією бойових дій та обстрілювали населені пункти з артилерії і РСЗВ. Частини російсько-терористичних військ намагалися замкнути оточення навколо Дебальцевого та вибити українські сили з околиць Маріуполя, проте їм це не вдалося й вони зазнали великих втрат у живій силі та техніці. Планована провокація з обстрілом бойовиками території Росії зірвалася.
    У Донецьку та Горлівці в результаті обстрілів, які вели бойовики з метою створення умов для вторгнення російських "миротворців", загинуло кілька мирних жителів і поранено десятки.
  • Президент Порошенко в прямому ефірі телеканалів віддав наказ про припинення вогню в зоні бойових дій у Донбасі та закликав ОБСЄ почати моніторинг виконання мінських угод. Він заявив, що готовий ввести воєнний стан, якщо бойовики не дотримуватимуться режиму припинення вогню. Після оголошення режиму тиші бойовики порушили його кілька разів у Луганській області та в районі Дебальцевського плацдарму.
  • Посол США в Україні Паейетт продемонстрував супутникові знімки, які підтверджують, що на Дебальцевському плацдармі проти української армії воюють регулярні сили армії РФ, оснащені новітніми РСЗВ і засобами ППО.
  • ОБСЄ готова спостерігати за виконанням режиму припинення вогню, виведенням важкої техніки та іноземних збройних формувань із Донбасу.
  • Росія готує вторгнення чергового "конвою" до Донбасу 15 лютого.

Україна та світ

  • Росія внесла на розгляд Ради Безпеки ООН проект резолюції, яка буде розглянута на екстреному засіданні 15 лютого. Документ закликає повністю реалізувати намічені заходи з припинення вогню в Донбасі та схвалює угоди, досягнуті в Мінську. За заявою представника України при ООН Сергєєва, питання про відправку миротворчих сил в Україні не обговорюється та може бути ініційоване тільки урядом країни, в якій відбувається конфлікт.
  • Уряд Канади готує черговий пакет фінансової допомоги Україні та готовий надати українській армії оперативну супутникову інформацію про розташування позицій бойовиків.
  • Країни "великої сімки" пригрозили Росії розширенням санкцій за порушення мінських угод та ескалацію агресії у східній Україні.
  • США повертають до Європи свої штурмовики винищувачі танків A-10 Thunderbolt. Над Атлантикою та Балтійським морем ВВС країн НАТО знову перехопили російські стратегічні бомбардувальники.

Тренди

  • Відведення важкого озброєння та артилерії із районів бойових дій дозволить бойовикам ДНР, ЛНР і російським частинам захопити демілітаризовану зону, оскільки в останні дні перед оголошеним перемир'ям Росія перекинула через кордон сотні одиниць бронетехніки, важкої далекобійної артилерії і РСЗВ, засобів ППО, ешелони боєприпасів і додаткові війська.

No comments:

Post a Comment