February 10, 2015

09.02.2015 Україна: Головні теми доби - "Норманська четвірка" спробувала врятувати переговори у Мінську

 "Норманська четвірка" спробувала врятувати переговори у Мінську

Головні події і теми дня 09.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Атаки російсько-терористичних військ на Дебальцевському плацдармі різко посилилися. "Нормандська четвірка" спробувала врятувати переговори у Мінську. Кабмін ввів прикордонний режим у зоні бойових дій. Звільнено Генерального прокурора Ярему. Гривня стрімко падає.

В Україні

  • За повідомленнями ЗМІ, Генеральний прокурор Ярема подав заяву про відставку, Президент Порошенко хоче внести на цю посаду кандидатуру заступника Генерального прокурора Шокіна.
  • Харківського обласного військового комісара відсторонено від посади за зрив заходів із часткової мобілізації.
  • Кабінет Міністрів ввів із 10 лютого прикордонний режим на кордоні зони бойових дій у Донбасі, а також у низці районів Херсонської і Харківської областей.
  • Через стрибок курсу долара на українських АЗС різко подорожчали бензин і дизпаливо.
  • За повідомленням Держстату, базова інфляція в січні щодо грудня 2014 становила 2,6 %, щодо січня 2014 року – 26,1 %.
  • Роботу місії МВФ в Києві подовжено до 11 лютого. Аналіз меморандуму, який потрапив у відкритий доступ, свідчить про те, що Україна готується взяти на себе зобов'язання щодо різкого скорочення державних витрат, підвищення ціни на газ, скорочення бюджетних працівників, підвищення пенсійного віку.
    Уряд просить депутатів Верховної Ради затвердити зміни до держбюджету для успішного завершення переговорів з МВФ.
    Офіційний курс долара досяг чергового максимуму 24,96 грн/$ (+1,83 грн), 28,57 грн/€ (+2,18 грн), 3,78 грн/10 руб (+0,42 грн). Курс на міжбанку досяг 25,5-26,5 грн/$. Реальний курс продажу долара в обмінних пунктах – 28 грн/$.

Київ

  • Група народних депутатів запропонувала повернути у власність держави Жовтневий палац і створити в ньому музей Майдану.

Театр воєнних дій

  • Обстановка на Дебальцевському плацдармі різко ускладнилася. Дебальцеве та населені пункти, розташовані поруч, піддаються сильним обстрілам з усіх видів артилерії і танковим атакам з боку бойовиків, які використовують для нападу новітню російську техніку. Їм вдалося частково поставити під контроль трасу Харків-Ростов, якою здійснюється постачання українських частин на плацдармі. Моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що українська армія відступила на кілька кілометрів, бойовики та російсько-терористичні частини ведуть наступ, незважаючи на втрати. Штаб АТО не підтвердив відомості про авіаудари російської авіації.
  • Населені пункти Луганської області обстріляні РСЗВ та артилерією з території Росії. Донецьк продовжує піддаватися інтенсивним обстрілам. Лідери ДНР заявляють, що обстріли ведуть українські диверсійні групи, проте місцеві жителі підтверджують, що місто обстрілюють російські військові та бойовики. За даними ООН, тільки за останній тиждень у Донецькій області загинуло 263 мирних жителя та більше 600 – дістали поранень.
    Коридори для евакуації жителів Дебальцевого та Авдіївки знов закрито через постійні обстріли. Протягом тижня з цих міст вдалося евакуювати близько 5000 осіб.
  • Захист народного депутата Савченко, яку насильно утримують в російській в'язниці, направив заяву до ЄСПЛ із проханням термінового розгляду її справи. Стан Савченко, яка проводить голодування з вимогою визнання її військовополоненою, оцінюється як критичний. Глави МЗС країн ЄС вимагають від Росії її негайного звільнення.

Україна та світ

  • У Берліні в закритому режимі відбулись переговори міністрів закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії, які мають підготувати документ для підписання на зустрічі глав держав "норманської четвірки" в Мінську. Лідери провідних країн світу сподіваються на конструктивний хід мінських переговорів, однак не виключають і негативного результату.
  • Моніторингова місія ОБСЄ озвучила пропозицію Росії про створення демілітаризованої зони на південному сході України. Українська сторона наполягає на перекритті кордону, припиненні вогню та виведенні всіх військовослужбовців, найманців і бойової техніки з території країни, відповідно до мінських угод.
  • Міністри закордонних справ ЄС на прохання України відклали до 16 лютого введення додаткових санкцій проти Росії. За заявою українського керівництва, це дасть новий шанс на продовження переговорів про врегулювання кризи в Донбасі.
  • Кандидат на посаду Міністра оборони США Картер вважає, що колишні радянські республіки – Україна, Молдова та Грузія не мають бути зоною інтересів Росії. В їхніх інтересах нарощувати зусилля в сфері безпеки та взаємодії з НАТО.
  • Представник Держдепартаменту Псакі заявила, що США не братимуть участь у мирних переговорах з Донбасу, оскільки впевнені у своїх європейських та українських партнерах, і всі позиції сторін на переговорах скоординовано.
  • Президент Обама на підсумковій прес-конференції після переговорів з Канцлером Німеччини Меркель заявив, що США поки не ухвалили рішення про постачання летальної зброї Україні.
  • Комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Хан заявив, що міжнародні донори готові брати участь у конференції з відновлення Донбасу та надати фінансову допомогу, однак Україна має оголосити свій перелік потреб в інвестиціях.
  • Британський прем'єр-міністр Кемерон допускає вихід Греції із єврозони і дає доручення центральному банку та міністерству фінансів підготуватися до такого варіанту розвитку подій.

Тренди

  • В Україні вводяться нові правила фінансового моніторингу, який здійснюватимуть банки, фінансові установи, адвокати, нотаріуси, аудитори та особи, які надають юридичні послуги.
  • Президент Порошенко звільняє Генерального прокурора Ярему та його заступників без видимих правових наслідків їх діяльності та розслідування випадків корупції. На місце Генпрокурора планується призначити його заступника Шохіна, пов'язаного кумівськими стосунками з президентом.

No comments:

Post a Comment