February 04, 2015

03.02.2015 Україна: Головні теми доби - ОБСЄ вимагає оголосити перемир'я на три доби для евакуації населення з Дебальцевого

ОБСЄ вимагає оголосити перемир'я на три доби для евакуації населення з Дебальцевого

Головні події і теми дня 03.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Верховна Рада оголосила про створення військово-цивільних адміністрацій у Донбасі. ОБСЄ вимагає оголосити перемир'я на три доби для евакуації населення з Дебальцевого. Стан депутата Савченко, яка голодуює в московській в'язниці, погіршився. Ціни на нафту на світових ринках стрімко зросли. Українські виборці незадоволені роботою парламенту.

В Україні

  • Верховна Рада надала Президенту право призначення Начальника Національної гвардії за поданням Міністра внутрішніх справ. Нацгвардія зміцнюється танковими, артилерійськими та протиповітряними підрозділами.
    На території Донецької і Луганської областей створено військово-цивільні адміністрації у складі антитерористичного центру при СБУ.
    У першому читанні прийнятий законопроект про Антикорупційне бюро, до другого читання він має бути серйозно доопрацьований. Розглянуто закон про кримінальну відповідальність за насильство у військових частинах ("дідівщину") та інші військові злочини. У першому читанні внесені зміни до закону про волонтерство, зокрема, із закону буде виключено положення про створення центрального органу виконавчої влади для керівництва рухом.
    Депутати не підтримали проект закону про право Національної ради з питань телебачення і радіомовлення позбавлення ліцензії на мовлення телерадіокомпаній за заклики до сепаратизму, війні, геноциду та пропаганду на користь агресора.
  • Президент Порошенко призначив губернатором Харківської області заступника глави своєї адміністрації Райніна. Його місце посів один із чиновників Януковича, який підлягає люстрації, – колишній заступник міністра Дніпров.
  • Венеціанська комісія після аналізу закону "Про очищення влади" вимагає його доопрацювання, а на цей час – призупинення процесу люстрації.
  • На посаду голови Антикорупційного бюро претендують більше 50 осіб.
  • Виробництво сталі та металопрокату в країні скоротилося на 25 %, порівняно з січнем минулого року. За цей самий період на 20 % скоротився імпорт природного газу. Проте, з урахуванням втрати Криму і подій у Донбасі, питомий обсяг імпорту зріс.
  • Із 1 січня 2016 року небанківські фінансові установи зобов'язані розкривати свої дані як на спеціальному сайті держреєстру, так і на власних Інтернет-сайтах.
  • Україна має виплатити МВФ в 2015 році $1,4 млрд тіла кредитів і відсотків за ними.
  • Офіційний курс гривні продовжує падіння: 16,24 грн/$ (+0,09 грн), 18,37 грн/€ (+0,12 грн), 2,33 грн/10 руб (-0,01 грн).

Театр воєнних дій

  • Ситуація в зоні конфлікту залишається вкрай напруженою. Бойовики за підтримки підрозділів армії РФ, що використовують новітні види озброєнь і боєприпаси підвищеної дії ураження, продовжують безперервні атаки та обстріли позицій української армії і населених пунктів всією лінією бойових дій.
    НАТО очікує погіршення ситуації у Донбасі та прогнозує посилення тиску Росії на Україну за допомогою цього конфлікту.
    Після жорстоких боїв під Вуглегорськом і Дебальцевим глава ОБСЄ Дачич закликав до перемир'я на три дні для евакуації цивільного населення та відновлення консультацій контактної групи з врегулювання кризи в Донбасі. Президент Порошенко готовий віддати наказ про припинення вогню.
  • У мережі Інтернет з'явилося безліч відеосвідчень участі в бойових діях у районі Дебальцевого з'єднань армії РФ на боці бойовиків.
  • Із Дебальцевого, Вуглегірська та Авдіївки продовжується масовий виїзд населення, бойовики прагнуть вивозити людей на підконтрольну територію.
  • Президент Порошенко вручив нагороди учасникам бойових дій, які перебувають на лікуванні у харківському шпиталі.
  • ООН заявляє про більш ніж 5,3 тис. загиблих у ході бойових дій у Донбасі.

Україна та світ

  • Ціни на нафту на світових ринках злетіли на 20 % на тлі безперервного страйку профспілки нафтовиків США.
  • ВПС Росії отримають в 2015 році більше 200 нових літаків і вертольотів, а частка боєготових машин може бути піднята до ⅔.
  • Канцлер Німеччини Меркель заперечує можливість постачання зброї Києву, проте чиновники адміністрації президента США та конгресмени просувають ідею поставки летальних видів озброєнь Україні.
  • Стан української льотчиці – депутата Верховної Ради Савченко, що захоплена та вивезена до Росії і голодує в московській в'язниці, стає критичним.

Тренди

  • Голосування у Верховній Раді за проект закону про Антикорупційне бюро свідчить про боротьбу Президента та Прем'єра за контроль над новою силовою структурою.
  • За опитуванням Центру Разумкова, більше половини виборців незадоволені роботою Верховної Ради.

No comments:

Post a Comment