January 27, 2015

26.01.2015 Україна: Головні теми доби - Важкі бої тривають на Дебальцевському плацдармі

На Дебальцевском плацдарме идут тяжелые бои

Головні події і теми дня 26.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

Кабмін оголосив про введення режиму надзвичайної ситуації у Донбасі. Важкі бої тривають на Дебальцевському плацдармі. ООН схиляється до визнання Росії спонсором тероризму. Визнано міжнародний імунітет української льотчиці Савченко, що голодує в московській в'язниці.

В Україні

  • Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект про визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями.
  • Прем'єр-міністр Яценюк оголосив про введення режиму надзвичайної ситуації у Донецькій і Луганській областях, а також режиму підвищеної готовності – на решті території країни. Буде створено державну та регіональні комісії із надзвичайних ситуацій для забезпечення безпеки громадян і захисту населення.
  • Кабмін вирішив докапіталізувати "Нафтогаз" на 31 млрд грн шляхом випуску додаткових акцій, що залишаються у державній власності, шляхом обміну на облігації внутрішньої позики терміном обігу 10 років зі ставкою, не нижче від 14,5 % річних.
  • Із 25 січня Україна збільшила імпорт газу з Європи на 30 % – до 42,7 млн м3 на добу, перевищивши обсяги поставок із Росії.
  • Найбільше ракетно-космічне підприємство "Південмаш" зупинило роботу через відсутність державного замовлення та поставок комплектуючих з окупованої території. Персонал підприємства скорочено в п'ять разів, своєчасно не виплачується зарплата.
  • Національний банк дещо знизив офіційний курс гривні щодо долара: 15,81 грн/$ (+0,02 грн), 17,77 грн/€ (-0,57 грн), 2,49 грн/10 руб (+0,08 грн).

Театр воєнних дій

  • Важкі бої велися в районі Дебальцевого, де бойовики намагалися взяти в "котел" українські війська, які протягом п'яти місяців успішно відбивають атаки. Російські війська спробували форсувати річку Сіверський Донецьк у районі Станиці Луганської, але були відкинуті. Місто піддавалося важкому обстрілу з РСЗВ. Донецький аеропорт залишається під частковим контролем української армії. Донецьк, Авдіївка, Щастя та Попасна знов піддалися масованим обстрілам з боку бойовиків.
  • Російські силовики провели обшук на кримськотатарському телеканалі ATR і вилучили частину відеоархіву про події початку анексії Криму 26 лютого 2014 року та інші матеріали.

Україна та світ

  • На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН посол України заявив, що на території країни присутні не менше 12 тис. російських військовослужбовців, кількість військової техніки збільшилася. Росія перешкоджає встановленню контролю міжнародних спостерігачів за державним кордоном. Глава місії США при ООН Пауер вважає, що заява лідера ДНР Захарченка свідчить про намір Росії захопити Маріуполь і пробити сухопутний коридор до Криму. Представник Великої Британії заявив, що терактів у Волновасі та Маріуполі не було б без підтримки Росії. Заступник Генерального секретаря ООН Фелтман вважає, що результати проведеного ОБСЄ розслідування теракту в Маріуполі дають підстави заявити про навмисний ракетний обстріл мирного населення бойовиками, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.
  • Анн Брассер повторно обрано президентом ПАРЄ терміном на рік. На засіданні Бюро Асоціації прийнято рішення про визнання міжнародного імунітету української льотчиці Савченко, яка утримується в московській в'язниці. Російська делегація намагається виторгувати умови присутності у складі ПАРЄ, визнавши можливість звільнення Савченко з-під варти. Рішення про визнання повноважень РФ у ПАРЄ буде прийнято 28 січня.
  • У разі початку великомасштабного наступу в Донбасі глава МЗС Німеччини Штайнмаєр не виключає можливості введення нових санкцій проти Росії у лютому. Президент Польщі Коморовський підтримує введення додаткових санкцій після обстрілу житлових кварталів Маріуполя проросійськими бойовиками ДНР.
  • НАТО та США спростували твердження президента Росії Путіна про участь американського контингенту у військових діях у Донбасі.
  • Курс рубля щодо долара та євро різко знизився на тлі пониження агентством Standard & Poor's кредитних рейтингів до спекулятивного рівня ВВ+ з негативним прогнозом.
  • Росію може бути відключено від системи глобальних банківських платежів SWIFT у разі відповідного рішення Ради ЄС. Рішення набуде чинності в Бельгії – за місцем реєстрації оператора системи.
  • Прихід до влади лівих радикалів у результаті парламентських виборів у Греції може викликати проблеми в Єврозоні через зростання державного боргу в умовах проведення популістської політики нового уряду.
  • На думку Генерального секретаря НАТО Столтенберга, криза в Україні в нинішньому вигляді не має військового вирішення, режим санкцій щодо Росії має бути продовжено.
  • Білорусь закликає терміново провести зустріч тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації у Донбасі та готова надати необхідне сприяння для її забезпечення.

Тренди


  • Режим надзвичайної ситуації, введений Кабінетом Міністрів, не обмежує прав і свобод громадян, проте не сприяє проведенню повноцінної мобілізації і боротьбі з "п'ятою колоною" в органах влади в прифронтових районах. Він не надає органам державної влади та військовому командуванню необхідних повноважень для запобігання загроз державній безпеці.
  • На думку голови Центру протидії корупції, влада України не бореться з корупцією, а лише займаеться імітацією боротьби, що може призвести до катастрофічних наслідків для державності та втрати фінансової підтримки західних донорів.

No comments:

Post a Comment