January 26, 2015

25.01.2015 Україна: Головні теми доби - На екстреному засіданні РНБО воєнний стан не оголошено

На экстренном заседании СНБО военное положение не объявлено.

Головні події і теми дня 25.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

На екстреному засіданні РНБО воєнний стан не оголошено. Бойові дії у Донбасі не вщухають.

В Україні

  • Президент Порошенко провів екстрене засідання РНБО, на якому було прийнято рішення про введення санкцій проти Росії. Раніше такі санкції були введені європейськими країнами, США та Канадою. Кабміну доручено звернутися до Гаазького трибуналу через численні злочинами проти людяності, скоєні бойовиками ДНР і ЛНР.
  • У великих містах України пройшли акції у пам'ять жертв розстрілу бойовиками Маріуполя.

Театр воєнних дій

  • Інтенсивність бойових дій у Донбасі не знижується. Бої точилися у районі Докучаєвська, Мар'їнки, Авдіївки, Донецького аеропорту, Горлівки, Дебальцевого, Попасної, Щастя і Станиці Луганської. Бойовики обстрілюють з артилерійських систем і РСЗВ позиції української армії і житлові квартали. Зі Щастя виїхала майже половина населення.
    Терористи Донецької "республіки" відмовляються від своїх заяв про наступ на Маріуполь.
  • Глава Донецької облдержадміністрації оцінив збиток від обстрілу Маріуполя майже в 100 млн грн.

Україна та світ

  • Президент Обама заявив, що США розглянуть усі можливі кроки стримування агресії Росії, крім прямого військового втручання в конфлікт.
  • У понеділок, 26 січня, відбудеться екстрене засідання Ради Безпеки ООН, присвячене ескалації конфлікту в Донбасі та трагедії у Маріуполі.
  • Канцлер Німеччини Меркель закликала президента Росії Путіна чинити тиск на підконтрольних Росії бойовиків у Донбасі для врегулювання ситуації і продовження переговорного процесу.
    У ході тристоронніх переговорів керівників Німеччини, України та ОБСЄ скоординовано дії з підготовки наради міністрів закордонних справ країн – членів ЄС для прийняття додаткових заходів проти Росії у разі продовження нею підтримки бойовиків у Донбасі.
  • У Білорусі опубліковано закон "Про воєнний стан", згідно з яким поява на території республіки військових без розпізнавальних знаків вважатиметься вторгненням, і визначено події, які можуть стати причиною введення воєнного стану.

Тренди


  • У відповідь на звинувачення, висунені президенту Порошенко в публікації "Дзеркала тижня", він заявив, що за мінським угодами аеропорт мав стати демілітаризованою зоною. Це суперечить його попереднім твердженням про те, що аеропорт українська армія не здасть. Крім того, статус угод, підписаних в Мінську, не визначено, їх не ратифіковано Верховною Радою.
  • Питання про кадрові перестановки в Генпрокуратурі й Генштабі піднімається у всіх шарах суспільства та в армії. Відмова від його вирішення перемкне невдоволення роботою відомств на діяльність президента Порошенка.

No comments:

Post a Comment