January 22, 2015

21.01.2015 Україна: Головні теми доби - Міністри закордонних справ "Нормандской четвірки" заявили про необхідність відведення військ від лінії фронту.

Головні події і теми дня 21.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

Порошенко заявив у Давосі, що він президент миру, а не війни. Українська армія покинула Донецький аеропорт. Обстріли міст Донбасу посилилися. Міністри закордонних справ "Нормандской четвірки" заявили про необхідність відведення військ від лінії фронту.

В Україні

  • Президент Порошенко виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Він заявив, що Україна є унікальною країною для інвестицій, але перепоною для них є війна. На території України наразі перебуває велика кількість російських військ. Порошенко готовий ініціювати референдуми з будь-яких питань, включаючи питання мови та територіального устрою країни. Він президент світу, а не війни.
  • Кабінет міністрів пропонує збільшити кількісний склад збройних сил до 250 тис. Прем'єр-міністр Яценюк стверджує, що кошти для забезпечення цього рішення в бюджеті є.
  • Національна гвардія взяла під охорону стратегічні об'єкти Харківської області.
  • Прем'єр-міністр ініціює заміну менеджменту "Укрнафти", яка не виплачує дивіденди в бюджет.
  • Україна хоче знизити ціну на імпортований російський газ, наполягаючи на неконкурентності ціни, однак Газпром відмовляється змінювати умови підписаного контракту.
  • Кабінет міністрів наполягає на визнанні Президентом ДНР і ЛНР терористичними організаціями.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 15,78 грн/$ (+0,01 грн), 18,28 грн/€ (-0,02 грн), 2,43 грн/10 руб.

Київ

  • Генеральною прокуратурою знову пред'явлено підозру у перевищенні службових повноважень колишньому главі столичної адміністрації Попову за співучасть у розгоні мітингу активістів на Майдані 30 листопада 2013 року.

Театр воєнних дій

  • Бойовики після потужного обстрілу за підтримки російських частин взяли штурмом новий термінал Донецького аеропорту. Після чергового підриву покрівлі багато українських військових дістали поранень. Захисники залишили будівлю і відійшли.
    Бойовиками захоплено 16 українських військовослужбовців. У їх допиті брали участь представники російських телеканалів. Кількість загиблих і поранених уточнюється. У ході бойових зіткнень на території Донецького аеропорту дістав поранень лідер "Правого сектора" Ярош. Під обстріл в Пісках потрапив секретар РНБО Турчинов. Територія аеропорту повністю прострілюється артилерією й танками. Захисники утримують залишки навігаційної вежі та пожежну частину.
    У Луганській області, у районі траси "Бахмутка", тривали важкі бої із застосуванням танків. Нападу піддалися околиці Маріуполя, бої відбувалися на західних околицях Донецька, у районі Дебальцевого та Станиці Луганської, де бойовиками підірвано міст через Сіверський Донець.
    Міста в зоні бойових дій піддаються інтенсивним обстрілам. Бойовики ведуть обстріл позицій української армії із житлових кварталів. Великі втрати серед мирного населення зафіксовані в Донецьку, Авдіївці, Мар'їнці, Горлівці, Дебальцевому, Стаханові, Станиці Луганській, населених пунктах у районі траси "Бахмутка".
  • У ході бойових дій російські війська використовують новітню бойову техніку й технічні засоби, у тому числі для радіоелектронної боротьби та управління боєм. Щодня український кордон перетинають колони із сотень одиниць авто- та бронетехніки, тисячі військовослужбовців і найманців.
  • На території Криму не залишилося українських GSM операторів. Останнім територію півострова покинув "Астеліт" (торгова марка Life :).

Україна та світ

  • Учасники наради міністрів закордонних справ "Нормандське четвірки" – Німеччина, Франція, Україна та Росія – підтвердили необхідність відведення важкої техніки та артилерії від лінії протистояння, зафіксованої мінськими угодами. Планується створення робочих груп з деескалації ситуації у Донбасі та забезпечення поставок гуманітарної допомоги.
  • Відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН з приводу загострення ситуації у Донбасі, на якому Україна висунула претензії Росії щодо участі її військ у військовому конфлікті. Франція запропонувала Україні надати автономію Донбасу за умови збереження територіальної цілісності України. Російська делегація заперечує участь своєї армії у військових діях на сході України.
  • Прем'єр-міністр Даутоглу заявив, що Туреччина не визнає анексію Криму.
  • Президент ПАРЄ Брассер звернулася до спікера Держдуми Росії з проханням допомогти звільненню українського військовослужбовця Савченко, яку викрали на території Луганської області та незаконно переправили до Росії. Савченко продовжує голодування з 15 грудня з вимогою визнання її військовополоненою та звільнення.
  • Командувач сухопутними силами США в Європі Ходжес повідомив, що США допоможуть навчити українських військових методам першої допомоги пораненим і захисту від артилерії.
  • Держсекретар Керрі та Верховний представник з міжнародних справ Могеріні заявили, що стратегія застосування санкцій – результат спільного рішення США та ЄС. Вони засуджують спроби бойовиків розширити контрольовані ними території. США готові зробити все можливе, щоб підтримати Україну й допомогти їй упоратися з економічними викликами.
  • Заступник Генерального секретаря ООН Фелтман заявив, що гуманітарна ситуація в Східній Україні продовжує погіршуватися, зареєстровано вже 850 тис. внутрішніх переміщених осіб, більше 600 тис. – виїхали до інших держав.

Тренди


  • Військові експерти, волонтери та армія вимагають від Президента – Верховного головнокомандувача – негайної зміни керівництва Генерального штабу та вищих офіцерів, відповідальних за ситуацію на фронті.

No comments:

Post a Comment