January 17, 2015

16.01.2015 Україна: Головні теми доби - Глава НБУ Гонтарева виступила перед депутатами Верховної Ради зі звітом про діяльність банку

Глава НБУ Гонтарева выступила перед депутатами Верховной Рады с докладом о деятельности банка

Головні події і теми дня 16.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

Гoлoва НБУ Гонтарева виступила перед депутатами Верховної Ради зі звітом про діяльність банку. Напруження боїв у Донецькому аеропорту не знижується.

В Україні

  • За підсумками 2015 року Євросоюз став основним торговим партнером України, його частка в товарообігу становила 35,5 %, країни СНД опустилися на друге місце – 29 %.
  • Президент Порошенко на зустрічі з керівниками фракцій Парламенту повідомив, що їм підготовлено закон про скасування недоторканності депутатів і суддів.
  • Прес-служба РНБО повідомила про початок роботи головного ситуаційного центру країни, який оцінюватиме рівень небезпеки і відпрацьовуватиме рішення з локалізації надзвичайних ситуацій.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції для визнання Римського статуту. Це дозволить розглядати справи про злочини проти людяності, скоєні на території України, у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
  • Глава Національного банку Гонтарева, виступаючи перед депутатами Верховної Ради, повторила основні тези свого передноворічного інтерв'ю та заявила, що збільшення грошової маси в 2015 році становить  91 млрд грн, або 27 % від існуючої монетарної бази. Фіксованого курсу гривні не буде. На її думку, обмінний курс на "чорному ринку" не відповідає реальному. Запланований рівень інфляції на 2015 рік – 17 %. Можливе збільшення облікової ставки НБУ до значення, не нижчого від рівня інфляції. Розмір зарплати, що становить сім мінімальних зарплат, її не влаштовує.
  • НБУ не змінює офіційний курс гривні: 15,80 грн/$ (+0,02 грн), 18,50 грн/€ (-0,08 грн), 2,44 грн/10 руб (+0,07 грн).
  • Держстат констатує зростання безробіття за грудень до 1,9 %. На думку експертів, реальний рівень безробіття в країні в рази вищий.

Київ

  • Прийняття бюджету столиці заплановано на 29 січня. У ньому не передбачено пільг для більшості категорій населення, фінансування харчування в школах і лікарнях. Буде підвищено ціни на проїзд у комунальному транспорті та введено податок на нерухомість.

Театр воєнних дій

  • Тривають запеклі бої у Донецькому аеропорту. Бойовики та російські частини зазнають великих втрат, захисники утримують територію. Обстріли та атаки позицій української армії зафіксовані всією зоною бойових дій, війська відкривають вогонь у відповідь, але зазнають втрат. Обстрілу піддаються житлові квартали населених пунктів і магістралі, серед мирного населення є жертви.
  • СБУ заявляє, що з 21 січня потрапити до зони, контрольованої ДНР і ЛНР, можна буде тільки за перепустками, виданими координаційним центром, і тільки через сім раніше названих пункту пропуску. Термін оформлення перепусток – 10 днів. Губернатор Донецької області Кіхтенко закликав відстрочити введення пропускного режиму на місяць через необхідність його ретельнішої підготовки.
  • Терористична загроза в країні зростає – в Одесі стався вибух біля офісу волонтерської організації, у Харківській області невідомі обстріляли з гранатомета склад з нафтопродуктами.

Україна та світ

  • Білорусь підтвердила готовність забезпечити проведення зустрічі в Мінську між Росією, Україною, ОБСЄ та представниками терористів, проте переговори, намічені на 16 січня, не відбулися. Нову дату переговорів не узгоджено.
  • Президент США Обама та прем'єр-міністр Великобританії Кемерон домовилися продовжувати санкції проти Росії, доки вона не припинить агресію в Україні.
  • Канцлер Німеччини Меркель обговорила в телефонному режимі з президентом Порошенком питання макрофінансової допомоги, заходи щодо стабілізації економічної ситуації в Україні та перспективи врегулювання ситуації у Донбасі.

Тренди


  • Захід готовий дати Україні фінансові гарантії для погашення попередніх запозичень, проте про пряме фінансування без проведення кардинальних реформ і реальної боротьби з корупцією поки не йдеться.
  • "Нафтогаз" повідомив про скорочення споживання газу в Україні в 2014 році на 16 %. Однак, з урахуванням падіння промислового виробництва на 10 % і втрати території, на якій проживає близько 10 % населення, реальне споживання могло і не знизитися, що свідчить про відсутність системних заходів з енергозбереження.

No comments:

Post a Comment