January 16, 2015

15.01.2015 Україна: Головні теми доби - Парламент затвердив Указ президента Порошенка про мобілізацію в 2015 році

Парламент утвердил Указ президента Порошенко о мобилизации в 2015 году

Головні події і теми дня 15.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Парламент затвердив Указ президента Порошенка про мобілізацію в 2015 році. Відновлено призов громадян на військову службу. У Донецькому аеропорту тривають запеклі бої. ОБСЄ заявила, що бойовики обстрілюють українську армію із житлових кварталів. Вірмени протестують проти російської військової присутності.

В Україні

  • Спікер Верховної Ради Гройсман заявив, що парламент працює над постановою про визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями.
  • Парламент дозволив відпустки за свій рахунок до закінчення бойових дій працівникам підприємств, що розташовані в зоні конфлікту в Донбасі.
  • Верховна Рада прийняла закон про відновлення призову на строкову військову службу, установивши призовний вік до 27 років. Термін служби подовжено до 18 місяців, для осіб із вищою освітою – до 12 місяців. ВР затвердила Указ президента Порошенка про проведення в 2015 році трьох етапів часткової мобілізації.
  • Прийнято закон про заочне кримінальне провадження, який дозволяє виносити вироки особам, що оголошені у міжнародний розшук, які ховається на окупованих територіях.
  • Секретар РНБО Турчинов оголосив про створення резерву військовослужбовців, яких можна залучити на службу за наказом командирів військових частин, минаючи військкомати.
  • Президент Порошенко підписав закон про податковий компроміс, який дає можливість підприємствам добровільно сплатити уточнені зобов'язання з ПДВ і податку на прибуток протягом 90 днів за п'ятивідсотковою ставкою. Він також застосував право вето до закону про неможливість відчуження житла осіб, які взяли кредити в іноземній валюті.
  • Національна рада з телебачення і радіомовлення винесла попередження телеканалу "Інтер" за результатами моніторингу його ефіру в новорічну ніч, а також призначила позапланові перевірки п'яти найбільших телеканалів на предмет дотримання законодавства. Представники "Інтера" заявили про те, що Рада не мала підстав для такого попередження.
  • Президент Порошенко призначив своїм представником у Верховній Раді колишнього голову Нацбанку Кубіва.
  • Усі три найбільших мобільних оператори беруть участь у конкурсі на частоти для побудови зв'язку 3G. Результати конкурсу буде оголошено до 16 лютого.
  • Офіційний курс гривні не змінюється: 15,78 грн/$ (+0,01 грн), 18,58 грн/€, 2,37 грн/10 руб (-0,05 грн).

Театр воєнних дій

  • У районі Донецького аеропорту тривають запеклі бої. Бойовики та військовослужбовці РФ, що прорвалися в практично зруйновану будівлю нового терміналу, були вибиті з нього в результаті контратаки захисників. Нападники зазнали великих втрат. Українська армія отримала підкріплення та утримує аеропорт. Окупанти обстрілюють аеропорт і міські квартали. Щодня реєструються більше сотні випадків обстрілів та атак позицій українських військ і населених пунктів. У Донецьку почалися перебої з електропостачанням. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували, що обстріл українських позицій вівся із житлових кварталів.
  • Російська армія підтягує резерви до Донецька, Дебальцевого та Щастя, намагаючись створити регулярну "армію Новоросії". За повідомленням секретаря РНБО Турчинова, проти української армії воюють до 36 тис. російських бойовиків, серед яких 7,5 тис. – військовослужбовці регулярних військ РФ, задіяні 500 танків, сотні одиниць артилерії, систем залпового вогню та бронемашин, чотири ракетних комплекси "точка-У ", системи ППО та інша техніка. Більше 50 тис. особового складу армії РФ перебувають біля державного кордону з Україною й готові до вторгнення.
  • За повідомленням ОБСЄ, у Києві відбулося засідання контактної групи з врегулювання кризи в Донбасі без участі представників терористичних "республік". Учасники групи хочуть бачити на мирних переговорах осіб з ДНР і ЛНР, що уповноважені приймати рішення.
  • У мережі Інтернет поширено аналіз відео, який доводить, що автобус з мирними жителями в Волновасі був атакований ракетами РСЗВ "Град", випущеними з контрольованої бойовиками з території.

Україна та світ

  • Європарламент прийняв рішення про посилення санкцій проти Росії, які Євросоюз може затвердити на своєму засіданні в березні. Депутати, засудивши "гібридну" військову агресію Росії проти України, заявили, що агресія являє потенційну загрозу для ЄС.
  • НАТО розгортає сили швидкого реагування в країнах, що розташовані у безпосередній близькості від кордонів РФ.
  • За результатами переговорів президентів України та Казахстану оголошено, що зустріч керівників України, Росії, Франції і Німеччини з вирішення конфлікту в Донбасі може відбутися в Астані (Казахстан) наприкінці січня.
  • Президент США Обама та канцлер Німеччини Меркель обговорили питання фінансової допомоги та мирного врегулювання в Україні. Представник Держдепартаменту Харф заявила, що США не ведуть курс на конфронтацію з Росією, але Москва порушує домовленості щодо врегулювання конфлікту в Україні.
  • Канцлер Німеччини вважає, що Росія вибула з "великої вісімки" через порушення нею принципів міжнародного права й не братиме участь у наступному саміті G7.
  • Турецький прем'єр-міністр Давутоглу заявив, що Україна має залишатися основним транзитером російського природного газу, проте роль Туреччини в постачанні вуглеводнів до Європи має зростати, зокрема, за рахунок поставок з Азербайджану та Ірану.
  • Жителі Вірменії проводять акції протесту проти російської присутності в країні у зв'язку з убивством російським військовослужбовцем вірменської родини. Між демонстрантами й поліцією відбуваються зіткнення.

Тренди


  • Ліквідація банку, що належить міністру внутрішніх справ Авакову, визнана незаконною. Громадськість у черговий раз звертає увагу, що чиновники продовжують суміщувати комерційну діяльність з державною службою.
  • Чергового менеджера компанії "Рошен" призначено начальником державної комісії з регулювання цін в енергетиці та системі комунальних послуг. Новому чиновнику 24 роки.

No comments:

Post a Comment