January 15, 2015

14.01.2015 Україна: Головні теми доби - "Кіборги" Донецького аеропорту поставили на місце чеченських найманців

“Киборги” Донецкого аэропорта поставили на место чеченских наемников

Головні події і теми дня 14.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Нова хвиля мобілізація стартує 20 січня – після прийняття закону Верховною Радою. "Кіборги" Донецького аеропорту поставили на місце чеченських найманців. Росія погрожує качати газ в Європу, минаючи територію України.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про проведення трьох хвиль часткової мобілізації у 2015 році та  направив його до Верховної Ради для негайного затвердження.
  • Постановою уряду спеціально під міністра Стеця, заздалегідь включеного до складу Кабміну, нарешті створено Міністерство інформаційної політики.
  • У Верховній Раді зареєстровано постанову про недовіру Генеральному прокурору Яремі у зв'язку з незадовільною роботою його відомства.
  • Офіційний курс гривні майже не міняється: 15,77 грн/$, 18,58 грн/€ (-0,03 грн), 2,43 грн/10 руб (-0,08 грн).

Київ

  • Київська влада планує скласти карту теплових втрат міста за допомогою нічної аерофотозйомки з вертольотів за мінусової температури навколишнього середовища в зимовий період.

Театр воєнних дій

  • Російські війська, найманці, бойовики ДНР і ЛНР продовжують атаки позицій українських військ усією лінією бойових дій у Донбасі. У Донецькому аеропорту російські найманці з Чечні зазнали великих втрат, двоє – захоплені в полон.
    З території Росії до України готується перекидання до 3 тис. підготовлених найманців. Російські війська проводять перегрупування та розвідку боєм на різних ділянках бойових дій.
  • Кількість жертв обстрілу пасажирського автобуса під Волновахою зросла до 13 осіб. 14 січня – день жалоби в Донецькій області. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг пропонує створити комісію з розслідування трагедії у Волновасі за участю представників України, Росії і ДНР.
  • Спікер моніторингової місії ОБСЄ Боцюрків заявив, що через загострення ситуації деякі країни відкликали своїх спостерігачів з Донбасу.

Україна та світ

  • Росія погрожує припинити транзит газу в ЄС через Україну, використовуючи як альтернативу газопроводи в Туреччині та "Північний потік", проте Єврокомісія наполягає на продовженні транзиту через Україну. На альтернативних маршрутах немає підземних сховищ  газу, без яких стабільне перекачування газу неможливе.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг, після переговорів з канцлером Німеччини Меркель, підтвердив, що Альянс готовий розглянути заявку на вступ України.
  • Верховний представник ЄС із закордонних справ Могеріні заявила, що Європа не збирається змінювати свою позицію щодо невизнання анексії Криму Росією. Голова комісії Європарламенту із зовнішньої політики Брок вважає, що ЄС не має обговорювати можливість зняття санкцій з Росії до повного виконання мінських домовленостей.
  • Президент США та прем'єр-міністр Великобританії домовилися про координацію зусиль у тиску на Росію з метою врегулювання кризи в Україні.

Тренди

  • Президент Порошенко не залишає надії переписати Конституцію України для збільшення власних повноважень. Найближчим часом буде створено комісію з внесення змін до конституції, зокрема, пов'язаних з децентралізацією влади. На думку експертів-економістів, заплановані зміни призведуть до перерозподілу фінансових потоків, залишивши у регіонів право отримання найменш значущих податків, які найбільш важко збираються.
  • На думку юристів, оголошення президентом мобілізації без введення воєнного стану є перевищенням службових повноважень, а прийняття законів про мобілізацію Верховною Радою – антиконституційним.
  • Заяви керівництва ОБСЄ про включення представників терористичної Донецької "республіки" та офіцерів армії РФ, що незаконно перебувають на території України,  до складу комісії з розслідування трагедії у Волновасі дає черговий привід підозрювати місію в роботі на Путіна.
  • За десять місяців після оголошення антитерористичної операції прем'єр-міністр Яценюк дав доручення Міністерству юстиції і СБУ визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями.

No comments:

Post a Comment