January 05, 2015

04.01.2015 Україна: Головні теми доби - ОБСЄ констатує припинення перемир'я в Донбасі

ОБСЕ констатирует прекращение перемирия в Донбассе

Головні події і теми дня 04.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

ОБСЄ констатує припинення перемир'я в Донбасі. Проросійські угруповання прагнуть підкорити "козаків" та "ополчення" для створення "армії Новоросії" під російським командуванням.

В Україні

  • Президент Порошенко провів робочу нараду з представниками силових відомств і РНБО, на якому було представлено концепцію реформування Міністерства оборони. Вибір постачальників для армії має бути узгоджений із волонтерами. Доручено посилити контроль на пунктах пропуску в Донбасі з метою недопущення пропуску неоформлених вантажів. СБУ дано завдання прискорити процес обміну полоненими.

Театр воєнних дій

  • Почастішали обстріли українських позицій. Зафіксовано більше 20 обстрілів, найбільш інтенсивні – у районі Донецького аеропорту, у селі Кримському Луганської області, біля Дебальцевого, у Мар'їнці, Попасній.
  • Моніторингова місія ОБСЄ констатувала в черговій доповіді погіршення ситуації у зоні конфлікту в Донбасі. Зафіксовано посилення обстрілів і нові жертви серед українських військовослужбовців і мирних жителів.
  • Між угрупованнями бойовиків у Донбасі відбуваються зіткнення із застосуванням артилерії і бронетехніки. Після знищення проросійськими силами бойовика на прізвисько "Бетмен" відбулися бої угруповання ЛНР з "козаками" в Красному Лучі та Стаханові Луганської області. У Петровському районі Донецька внаслідок боїв між різними угрупованнями постраждало багато мирних жителів.
  • Наростає хвиля терактів. В Одесі стався вибух біля офісу координаційного центру допомоги бійцям АТО, в Апостоловому невідомий підірвав гранату біля торгового центру.

Україна та світ

  • Віце-канцлер ФРН Габріель вважає, що ослаблення Росії у результаті посилення санкцій може спровокувати погіршення ситуації в Європі, тому необхідно повернути РФ за стіл переговорів.
  • Створений Європою стабілізаційний фонд дозволить вивести Грецію за рамки єврозони. На думку джерел в німецькому уряді, антикризові механізми не дозволять кризі розростися на Португалію, Ірландію та інші країни.

Тренди


  • Проросійські сили намагаються взяти під контроль самостійні збройні формування "козаків" і "ополченців". У разі відмови підкоритися "центральній влади", непідконтрольних бойовиків знищують з метою створення "армії Новоросії" під єдиним російським командуванням.

No comments:

Post a Comment