December 31, 2014

30.12.2014 Україна: Головні теми доби - Україна постачатиме електроенергію до Криму за рахунок закупівель її у Росії

Украина будет поставлять электроэнергию в Крым за счет закупок ее в России

Головні події і теми дня 30.12.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Прем'єр-міністр і голова НБУ провели прес-конференції за підсумками року. Ситуація в Пісках і Донецькому аеропорту залишається напруженою. Україна постачатиме електроенергію до Криму за рахунок закупівель її у Росії.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк провів прес-конференцію за підсумками року. Він повідомив, що витрати України на окупованій території Донбасу можуть досягти $1 млрд. Повернення Криму найближчим часом не буде. Податок на нерухомість, на його думку, необхідний. Усі питання, пов'язані з Росією, – політичні. Війна є перепоною для інвестицій в Україну. Найважче навантаження на бюджет – це утримання армії. Між президентом Порошенком і прем'єр-міністром протиріч немає. Для стабілізації економічної ситуації і курсу гривні потрібно проводити імпортозаміщення та зменшувати обсяги імпорту. Без допомоги міжнародних фінансових організацій Україна не впорається з внутрішніми та зовнішніми проблемами. Побороти корупцію, на його думку, можна за допомогою скорочення контролюючих органів та підвищення відповідальності за корупцію, виконання запропонованих урядом законів і підвищення зарплат чиновникам.
  • Замість звіту в Парламенті, глава НБУ Гонтарева провела прес-конференцію, де заявила, що основною причиною падіння фінансового ринку в 2014 році є економічні дисбаланси, накопичені попереднім керівництвом країни та НБУ. На її думку, банк не зобов'язаний підтримувати курс валюти. Девальвація гривні є віддзеркаленням стану економіки. ВВП впав на 7,5 %, інфляція до листопада становила 21 %. Україна не створила влсного імпортозаміщення, тому платіжний баланс погіршуватиметься. Із початку року відбувся відтік майже 30 % депозитів на суму 174 млрд грн. Національний банк профінансував уряд і Нафтогаз на суму 175 млрд грн, що становило 40 % дохідної частини бюджету. За твердженням Гонтаревої, повернення кредитів на рефінансування перевищило видачу, проте більшість цих кредитів не погашено. У країні 8 системних банків, серед яких – проблемний Дельта-банк, проте його може не врятувати навіть націоналізація. Меморандум про реструктуризацію валютних позик запрацює тільки після скасування мораторію на відчуження заставного майна.
  • Україна уклала контракт на імпорт електроенергії з Росії загальною потужністю 1500 МВт із рівномірним графіком постачання. Паралельно укладено договір про постачання Україною електроенергії до окупованого Росією Криму.
  • "Енергоатом" і компанія Westinghouse домовилися про постачання ядерного палива для українських АЕС. Україна продовжить розвивати співпрацю з Westinghouse для диверсифікації закупівлі енергоносіїв. МЗС Росії висловило стурбованість угодою – це може загрожувати ядерній безпеці України через невідповідність вимог до якості ядерного палива, що поставляється зі США.
  • Укравтодор через складні погодні умови обмежив рух на деяких ділянках автомобільних доріг у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Херсонській і Миколаївській областях.
  • Міграційна служба повідомила, що з 1 січня 2015 року почнеться оформлення біометричних паспортів, необхідних для безвізового в'їзду до ЄС.
  • Курс гривні щодо основних валют не змінився: 15,77 грн/$, 19,23 грн/€, 3,03 грн/10 руб.

Театр воєнних дій

  • Бойовики проводять розвідки боєм, обстрілюють та атакують позиції українських військ. Найбільш  важкі бої точилися за Піски та Донецький аеропорт, хоча прес-центр антитерористичної операції спростовує різке погіршення ситуації на цій ділянці бойових дій.
  • Кількість тимчасових переселенців із зони бойових дій у Донбасі та з Криму досягла 823 тис. осіб.
  • Українську гуманітарну допомогу доставлено до соціальних установ Луганської області на території, контрольованій бойовиками ЛНР.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель у новорічному зверненні заявила, що Європа не може дозволити восторжествувати праву сильного, що ігнорує принципи міжнародної співпраці. Політика ЄС не спрямована проти Росії, а орієнтована на безпеку її членів разом із Росією. Європа не дозволить себе розколоти.
  • Російська влада відмовила консулу Генерального консульства в Ростові у доступі до насильно утримуваних на території РФ українських громадян.
  • Рішення про створення палестинської держави не набрало необхідної більшості голосів у Раді Безпеки ООН.
  • Маніфестації у Москві та Санкт-Петербурзі на підтримку опозиціонера Навального зібрали не більше 2 тис. осіб. Поліція затримала 170 мітингувальників, більшу частину з яких уже відпущено.

Тренди


  • Державне підприємство Укрінтеренерго, яке поставляє електроенергію в Крим, формально потрапляє під санкції, введені США та ЄС щодо підприємств, які ведуть бізнес в Криму, що може послужити причиною відмови в наданні наступного траншу МВФ.

No comments:

Post a Comment