December 27, 2014

26.12.2014 Україна: Головні теми доби - Російські банки, що працювали в Криму, відключено від платіжних систем Visa і MasterCard

Российские банки, работавшие в Крыму, отключены от платежных систем Visa и MasterCard

Головні події і теми дня 26.12.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Переговори в Мінську між Україною, Росією, ОБСЄ за участю представників бойовиків не відновилися. Із полону бойовиків повернулося 146 осіб. Залізничне та автобусне сполучення з Кримом припинено. Російські банки, що працювали в Криму, відключено від платіжних систем Visa і MasterCard.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив склад українських учасників спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи. Співголовою групи призначено заступника секретаря РНБО Коваля.
  • Секретар РНБО Турчинов закликав українців бути готовими до мобілізації у разі початку Росією широкомасштабної континентальної війни. Якщо всі шляхи мирного врегулювання в Донбасі буде вичерпано, можливе введення військового стану.
  • У Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об'єднання, мета якого – повернення Криму.
  • Президент Порошенко призначив трьох заступників керівника своєї адміністрації, які відповідатимуть за регіональну та внутрішню політику, а також за взаємодію з правоохоронними органами. Замінено четверо голів обласних адміністрацій.
  • Держслужба спецзв'язку підписала угоду з компанією Microsoft про співпрацю у сфері кібербезпеки.
    Microsoft заявляє, що не менше 70 % програмного забезпечення комп'ютерів у державному секторі України – неліцензійне.
  • Офіційний курс гривні не змінився: 15,77 грн/$, 19,27 грн/€, 3,00 грн/10 руб. (+0,11 грн).
  • НБУ погодив текст меморандуму про реструктуризацію заборгованості за валютними кредитами: вони переводяться в гривню; частина боргів списується пропорційно до погашеної суми; відсоткова ставка фіксується на рівні валютного кредиту протягом трьох років; неустойки списуються банками; відповідальність позичальників обмежується лише кредитної нерухомістю.

Театр воєнних дій

  • Переговори в Мінську за участю представників Росії, України, ОБСЄ та терористичних "республік" Донбас не відновилися.
  • Президент Порошенко повідомив про відновлення контролю української армії над півостровом Чонгар у Херсонській області.
  • Бойовики продовжують обстріли та атаки позицій української армії і населених пунктів. Офіційні втрати армії за добу – один убитий та один поранений. Під Лисичанськом знищено диверсійну групу бойовиків, двох з яких захоплено в полон.
  • СБУ повідомило про завершення обміну 222 захоплених бойовиків на 146 українських військовослужбовців.
  • Україна скасувала залізничне вантажне та пасажирське сполучення з Кримом з 26 грудня "з міркувань безпеки". Поїзди прямуватимуть до станцій Новоолексіївка та Херсон. Перевізникам наказано припинити продаж квитків та автобусне сполучення з Кримом.

Україна та світ

  • Відбулася оперативна нарада Ради безпеки РФ під головуванням Путіна. Обговорено питання врегулювання української кризи, міжнародні справи та результати мінських переговорів.
  • Президент РФ Путін ввів у дію нову військову доктрину Росії з урахуванням уроків війни в Україні. Основними загрозами названо конфлікти в безпосередній близькості від Росії: в Україні, на півночі Африки, у Сирії, Ірані, Афганістані; нарощування військового потенціалу НАТО та розширення Альянсу на Схід; установлення в суміжних країнах режимів, політика яких загрожує інтересам РФ. У доктрині прописано нові способи ведення війни: "непрямі дії", використання протестного потенціалу населення, радикальних екстремістських організацій та інформаційна агресія.
  • Прес-секретар НАТО заявила, що Альянс не є загрозою ні для Росії, ні для будь-якої іншої країни та існує для забезпечення безпеки його членів, має оборонні цілі. Росія агресивними діями в Україні порушила міжнародну – і поставила під загрозу європейську безпеку.
  • НАТО надалі намагатиметься вибудовувати конструктивні відносини з РФ.
  • За повідомленнями ЗМІ, Росія готується до повної анексії Південної Осетії.
  • Міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard, згідно з рішеннями ЄС і США про санкції щодо компаній, які працюють в Криму, відключили від сервісів кілька десятків російських банків, що здійснювали там операції.

Тренди


  • Зростає кількість спроб самогубства тимчасових переселенців з Донбасу, які не можуть знайти роботу та житло.
  • Президент, прем'єр-міністр і спікер парламенту провели зустріч з керівниками фракцій Верховної Ради з метою переконати їх проголосувати пакетом закони, запропоновані урядом, і бюджет, заснований на них. В іншому випадку країна не отримає наступні транші стабілізаційного кредиту й скотиться у фінансову катастрофу.
    На думку експертів-економістів та юристів, запропоновані законопроекти врешті-решт призведуть до знищення малого та середнього бізнесу, при цьому незакритими залишаться найбільші дірки в бюджеті – дефіцит пенсійного фонду, “Нафтогазу" та рефінансування комерційних банків.

No comments:

Post a Comment