December 01, 2014

30.11.2014 Оцінка військової загрози Україні з боку збройних сил Республіки Білорусь і Російської Федерації

Оценка военной угрозы Украине со стороны вооруженных сил РБ и РФ

Оцінка військової загрози Україні з боку збройних сил Республіки Білорусь і Російської Федерації

Олексанр Воїнов, Вадим Хомаха, “ДАУ”
Республіка Білорусь поступово стає платформою для розгортання сил Росії, яка розв'язала на міждержавному рівні проблему збільшення своєї військової присутності на білоруській території. Однак, на нашу думку, РБ не може служити повноцінним плацдармом вторгнення збройних сил Росії на українську територію та не готова вести самостійні бойові дії проти України. При цьому можливе локальне використання окремих частин і з'єднань сил спеціальних операцій, розгорнутих на території РБ.
У зв'язку зі зростанням військової загрози в Східній Україні, аналітична група DAU спробувала оцінити ймовірність вторгнення Росії з території Білорусі.
Було проаналізовано відкриті джерела та побудовано хронологію подій.


Виходячи з того, що Білорусь і Росія – учасниці ОДКБ, ми розглянули хід проведення спільних навчань, можливість розміщення частин Росії на білоруській території і використання технічних засобів армії РБ для ведення активних дій на українській території.
За оцінками польських військових експертів, у п'яти білоруських гарнізонах присутні більше 3 тис. військовослужбовців армії РФ, екіпірованих у форму білоруської армії, – танкісти, льотчики, десантники, ракетники, підпорядковані російському командуванню.
Протягом 2014 р. Росія зробила низку кроків для легалізації і зміцнення своєї військової присутності у Білорусі. Їй удалося домогтися прийняття президентом Лукашенком указу про можливість передання у концесію військових об'єктів білоруської армії.
У Ганцевичах під Барановичами розгорнуто станцію раннього виявлення запусків "Волга", а в Вілейці – станцію зв'язку з АПЛ ВМС РФ.
Важливість РЛС у Ганцевичах для ракетних військ стратегічного призначення Росії настільки велика, що є вірогідність захисту її навіть за допомогою військової сили. Станцію побудовано вже після укладення "нульового варіанту" в 1995 р., коли між РФ і РБ було здійснено обмін боргів за принципом "все на все". Станція фінансується спільно Росією та Білоруссю, хоча й не є власністю Росії. Вона, за сутністю, є єдиною РЛС Росії на західному напрямку після закінчення терміну оренди станції у Литві "Скрунде".


Cухопутні війська

Чисельність особового складу СВ армії РБ оцінюється у майже 30 тис. військовослужбовців, включаючи механізовані з'єднання, ракетні війська та артилерію, додані частини ППО, підрозділи зв'язку, тилового й технічного забезпечення. На озброєнні: танки Т-72Б, БМП-2, БМД-1, БРМ-1К, БТР-70, БТР-80, МТ-ЛБ, артсистеми "Нона-С", "Гвоздика", "Акація", "Гіацинт", "Півонія", Мста-Б, Д-30, міномети 2С12 "Сані", РСЗО БМ-21 "Град", БМ-27 "Ураган", БМ-30 "Смерч", ракетні комплекси "Точка-У", системи ППО "Оса", "Бук", Стріла-10, "Тор-М2Е", протитанкові системи. Велика частина озброєнь перебуває на тривалому зберіганні.

ССО

Сили швидкого реагування та спеціальних операцій армії РБ проводять навчання тільки спільно з подібними частинами армії РФ, під російським командуванням як в рамках навчань Збройних сил ОДКБ, так і локальних навчань на власній території. Для ознайомлення з підготовкою білоруських військовослужбовців РБ у липні відвідала делегація ВДВ РФ на чолі з командувачем – генералом Шамановим.
У складі ССО РБ (які замінили сили ВДВ) є 3 окремі бригади та 4 окремі роти для виконання завдань особливої важливості загальною чисельністю до 6 тис. чол., на озброєнні перебувають: БМД-1, БТР-80 і БТР-РД, 120мм гаубиці-міномети 2С9 Нона-С, зенітні артустановки ЗУ-24-2 та ЗУ-23-2 "Скрежет" на базі БТР-Д, 82мм міномети БМ-37, сучасна стрілецька зброя.

ВПС

Військово-повітряні сили Росії на території РБ представлені авіаполком, який складатиметься із 12 винищувачів Су-27СМ3, 2 навчальних Су-27 і 4 вертольотів, що буде розміщений в Барановичах. 6 винищувачів Су-27 уже базуються на аеродромі в Бобруйську.
Власні ВВС ППО РБ мають у складі 21 ударний вертоліт Мі-24В і Мі-24П, 37 багатоцільових винищувачів МіГ-29, із них 12 – МіГ-29БМ  глибокої білоруської модернізації. Штурмовики поля бою Су-25 в кількості 22 шт. були модифіковані, також 17 винищувачів Су-27 і 4 модернізованих Су-27УБМ1.
У вересні 2014 р. успішно протестовано використання автомагістралей як резервних аеродромів.

ППО

Системи ППО Росії і Білорусі об'єднані, проводиться спільне патрулювання та спостереження за повітряним простором. На озброєння армії РБ в 2012 р. було поставлено 8 комплексів С-300ПС (по 2 дивізіони в Бресті та Гродно), у 2014 р. Росія передала безоплатно ще 4 комплекси. Також на озброєнні перебувають ЗРК "Печора 2ТМ" С-125 (білоруська модернізація) і 4 дивізіони С-200.
Крім того, на виставці MILEX-2014 велися інтенсивні переговори з корпорацією "Алмаз-Антей" про поставку комплексів С-400, а на військовому параді 3 липня, крім них, були продемонстровані ОТРК “Іскандер” (класифікація НАТО – SS-26 Stone) . Ці системи можуть бути розміщені на військових базах, переданих у концесію Росії.
Прикордонні війська отримали БПЛА власного виробництва Гриф-1.

ВПК

Оскільки практично весь білоруський ВПК працює на поставки для російської армії, уряд Росії уживає серйозних зусиль для здобуття контролю над стратегічними підприємствами, намагаючись перехопити замовлення на модернізацію існуючих і поставки нових видів озброєнь. У рамках цієї стратегії Білорусь часто відвідує віце-прем'єр уряду РФ Рагозін, який провів низку переговорів із включення білоруських підприємств до системи "кооперація", в якій їм відводиться підпорядкована роль і фактично знищується можливість самостійної роботи.
Крім того, білоруські підприємства проводять активну роботу на українських військових заводах із залучення фахівців українського ВПК. Успішно проведено переговори з керівництвом запорізької "Мотор-Січ" щодо перенесення виробництва двигунів для крилатих ракет Х-55 і вертолітних двигунів.

Оцінка військової загрози

Застосування Збройних сил РБ проти України в поточних політичних умовах вважаємо малоймовірним, однак винищувачі ВПС РФ з аеродрому в Бобруйську та засоби ППО можуть надати бойову підтримку наземним військам РФ за можливих ударів на Глухів-Кролевець і Суми в напрямку Києва на глибину до 100 км. Використання сил спеціальних операцій РБ у бойових діях на території України також малоймовірно, але можливо без використання шевронів, як "зелених чоловічків". Удари з району Бреста-Кобрина в напрямку Львова вважаємо практично неможливими.
Таким чином, на нашу думку, достатніми заходами для захисту території України будуть організація прикриття повітряного простору на кордоні з РБ засобами ППО та посилення охорони державного кордону для перешкоджання втручання ДРГ з території Білорусі.
Крім того, необхідним є посилення контррозвідувального захисту підприємств українського ВПК і суміжних з ними виробництв з метою запобігання витоку відповідних технологій через канал виробничої кооперації з білоруськими підприємствами.


===

Довідкова інформація Хронологія 2014

10.12.13 – на аеродромі у Барановичах заступила на бойове чергування ланка винищувачів-перехоплювачів СУ-27П ВВС РФ.
15.03 – літак далекого авіаційного виявлення А-50 прибув до Білорусі для підтримки загальної системи ППО РБ і РФ.
18.03 – 6 винищувачів СУ-27 стали на бойове чергування на аеродромі в Бобруйську.
01.04 – віце-прем'єр РФ Рагозін провів переговори з президентом Лукашенком з питання об'єднання підприємств ВПК.
9.04 – Білорусь провела навчання сил швидкого розгортання та перевірила в роботі єдину регіональну систему ППО Білорусі та Росії, а також артилеристів і ракетників на трьох полігонах у безпосередній близькості від кордонів України та Польщі.
14.04 – проведено батальйонні навчання ракетних військ РБ.
15.04 – Міністерство оборони РБ відновило призов на службу в резерв, скасований 2011 р.
14-17.04 – на території Білорусі проведено навчання сил спецоперацій РБ і ЗС РФ з висадкою парашутного десанту.
23.04 – Білорусь провела масштабні навчання із застосуванням танків з придушення незаконних збройних формувань на полігоні під Борисовим.
20-26.05 – на території Білорусі проведені спільні навчання ВПС РБ, РФ і Казахстану та Китаю.
09.06 – за оцінкою військового експерта Алесіна, армія РБ, незважаючи на небажання російських партнерів її модернізувати, в умовах "гібридних воєн" є серйозною силою та перевершує армії прибалтійських країн і Польщі, яка останнім часом інтенсивно нарощує свої можливості. Білорусь може бути використана як стратегічний плацдарм і має на озброєнні достатню кількість бойової техніки та авіації, її  мобілізаційний резерв становить 0,5 млн осіб.
24.06 – білоруська армія отримає в 2014 р. БПЛА "Гриф-1" місцевого виробництва.
01.07 – до Мінську прибула делегація ВДВ ЗС РФ на чолі з командувачем Шамановим для ознайомлення з організацією підготовки білоруських військовослужбовців.
09-12.07 – виставка MILEX-2014. За висловлюванням прем'єр-міністра РБ Мясниковича, необхідно створювати спільні з Росією компанії у ВПК, про це йшлося на недавніх переговорах з віце-прем'єром РФ Рагозіна.
Концерн "Алмаз-Антей" готовий поставити в РБ ЗРК "С-400" широкого спектру боротьби з повітряно-космічними цілями. Кожен комплекс здатний вразити 36 цілей 72 ракетами на відстані до 400 км.
11.07 – "Уралвагонзавод" обговорює з керівниками білоруської армії можливість глибокої модернізації танків Т-72.
12.07 – Білорусь закуповує систему перевірки 220мм реактивних снарядів систем "Ураган", що дозволить продовжити термін їх експлуатації.
18.07 – у білоруських силах спеціальних операцій проходять обкатку російські бронеавтомобілі "Тигр".
29.07-01.08 – У Киргизстані відбулися навчання колективних миротворчих сил ОДКБ за участі окремої роти білоруської мобільної бригади.
30.07 – відповідно до указу президента Лукашенка стратегічні військові об'єкти на території Білорусі буде здано в концесію, що дозволить розташувати на них ракетні комплекси "Іскандер" і С-400.
01.08 – склади з десятками одиниць військової техніки (міномети, САУ) помічені в Гомелі та Бобруйську.
04.08 – Кремль не виключає розгортання на території Білорусі комплексів "Іскандер", здатних нести ядерну зброю у відповідь на створення найбільшої військової бази НАТО в Східній Європі. Комплекси були продемонстровані на військовому параді в Мінську 03.07.14.
10-16.08 – на полігоні в Псковській області відбулися спільні навчання Псковської ПДВ та окремого батальйону 38 мобільної бригади ЗС РБ.
18-22.08 – у Казахстані відбулися спільні навчання сил спеціальних операцій країн ОДКБ, в яких взяли участь близько 3 тис. військових і понад 200 одиниць техніки з Білорусі, Росії, Вірменії, Казахстану, Киргизстану й Таджикистану.
22.08 У Борисові через день іде завантаження військової техніки.
02-05.09 – на полігоні під Новоросійськом пройшли батальйонні навчання ЗС РФ за участі військовослужбовців 38 МБ ЗС РБ.
09.09 – у Білорусі більш ніж на 50 % змінюють військовий устав. Його доповнено главою "Військові комендатури".
10.09 – ВПС і військами ППО Білорусі відпрацьовувалося використання автодоріг як запасних аеродромів – на трасу М4 сідали винищувачі та штурмовики.
Під Гродно за допомогою танків протестовано гумове покриття для ґрунтових доріг.
12.09 – білоруські зенітні війська провели навчання на російському полігоні Ашулук – відбулось навчання стрільбі з установок "Бук" і С-300.
19.09 – протягом найближчих років усі прикордоні застави Білорусі буде оснащено безпілотниками.
29.09 – Білорусь переманює фахівців з українського ВПК.
01-03.10 – на полігоні у Вітебській області відбулися навчання 103 мобільної бригади сил спеціальних операцій ЗС РБ за участі представників ВС РФ.
03.10 – президент Білорусі Лукашенко заявив, що готовий направити до України миротворчі сили, якщо вона попросить про це.
15.10 – Міністерство оборони Білорусі не коментує інформацію про розгортання другої військової бази РФ у Бобруйську.
21.10 – відбувся командно-штабний тренінг сил ППО країн СНД з метою перевірки боєготовності чергових сил ППО РБ і РФ.
29.10 – Росія до кінця 2014 р. завершить безоплатне передання Білорусі чотирьох ракетних зенітних систем С-300, повідомив міністр оборони РФ Шойгу під час візиту до Мінська. Також він заявив, що в 2015 р. на авіабазі в Бобруйську, де в радянські часи базувалися важкі бомбардувальники, буде перебазовано 12 винищувачів СУ-27, 2 навчальні СУ-27 і 4 вертольоти. Комплекси С-300 служитимуть для прикриття нової авіабази з повітря. Розміщення російської дальньої бомбардувальної авіації на території РБ недоцільно.
Анонсовано підготовку до спільних оперативних навчань ЗС РФ і ЗС РБ "Щит Союзу-2015".
08.11 – у Запоріжжі відбулася зустріч керівництва АТ "Мотор-Січ" і представників ВПК РБ, присвячена розгортанню потужностей на Оршанском авіаремонтному заводі з випуску газотурбінних двигунів для російських крилатих ракет Х-55, починаючи з 2016 р. і з 2020 – виробництва вертолітних двигунів.

27.11 – призначено нового міністра оборони РБ генерал-майор Равкова, який раніше служив начальником Північно-західного оперативного командування.

No comments:

Post a Comment