November 16, 2014

15.11.2014 Україна: Головні події доби - Ситуація в Україні – одне із центральних питань зустрічі лідерів G20 в Австралії

Ситуация в Украине – один из центральных вопросов встречи лидеров 20 крупнейших стран в Австралии.
Фото © Reuters

Головні події і теми дня 15.11.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Президент Порошенко підписав низку указів про екстрені заходи із забезпечення державної безпеки, стабілізації ситуації на окупованих територіях та енергетичної безпеки країни. Ситуація в Україні – одне із центральних питань зустрічі лідерів 20 найбільших країн в Австралії.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Ним передбачено: скасування прийнятого раніше Верховною Радою закону "Про особливий статус території Донбасу"; невизнання "виборів", проведених терористичними Донецькою та Луганською "республіками"; установлення порядку надання гуманітарної допомоги; упорядкування розрахунків та облік спожитих на цих територіях енергоресурсів; припинення функціонування в цих регіонах державних підприємств; переведення держслужбовців на території, контрольовані Україною; введення особливого порядку обліку платників податків; відновлення вугільних підприємств та об'єктів енергетики, які піддалися руйнуванню внаслідок бойових дій. Національному банку наказано вжити заходів щодо припинення обслуговування всіх рахунків підприємств і приватних осіб на окупованих територіях.
  • Указ президента Порошенка про енергетичну безпеку країни включає заходи щодо: використання видобутого в Україні газу винятково для потреб населення; зміцнення фінансової дисципліни та своєчасної оплати за спожиті енергоресурси, у тому числі введення передоплати за енергоносії з 1 грудня; повсюдного впровадження приладів обліку споживання енергоресурсів. На порядку денному – питання економічної доцільності закупівлі вугілля та електроенергії у Росії.
  • Один із указів Порошенка присвячений зміцненню державної безпеки та підвищенню обороноздатності. Ідеться про створення окремих аеромобільних сил, перегляд норм речового та продовольчого забезпечення армії, введення обліку захопленої зброї, створення центру управління та координації при Міністерстві оборони. Має бути змінений порядок роботи правоохоронних органів і прокуратури з розслідування військових злочинів і посилення відповідальності за них. Планується розробка військово-медичної доктрини. Велику увагу приділено розвитку військово-патріотичного руху та організацій. Передбачено модернізацію урядового зв'язку та розвиток наземної радіотелепередавальної мережі в Донбасі.
  • Генеральний прокурор Ярема повідомив про арешт активів і банківських вкладів, що належать родині колишнього президента Януковича та його оточення, на суму понад 35 млрд грн. Розслідування злочинів проти активістів Майдану просувається, незважаючи на знищені докази та спротив колишніх співробітників силових структур.
  • Глава Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет заявив, що агресія Росії приречена на поразку та назвав брехнею заяви про відсутність військ і озброєнь РФ в Україні.

Київ

  • Україна готується реалізувати спільний з Китаєм проект будівництва "Повітряного експреса", який з’єднає Київ залізничним сполученням з міжнародним аеропортом "Бориспіль". Дата початку реалізації – перша половина 2015 року.
  • У Києві пройшла акція проти окупації Росією територій України та Грузії.

Театр воєнних дій

  • Гарячими точками протягом доби були Дзержинськ, Горлівка, Дебальцеве, Авдіївка, Піски, Красногорівка та частина населених пунктів у Луганській області, де внаслідок обстрілів бойовиків загинули мирні жителі й зазнали втрат українські військові.
  • Оприлюднено список військовослужбовців, які зрадили присязі при окупації Росією Криму.
  • У Донецьку бойовики захопили будівлю Першого українського міжнародного банку, що належить олігарху Ахметову.
  • Губернатор Донецької області Кіхтенко спростував можливість переговорів з ДНР з усіх питань, крім забезпечення роботи комунальних служб.
  • Керівництво РНБО визнало факт переговорів з бойовиками ДНР і ЛНР за участі офіцерів армії РФ і представників ОБСЄ щодо розмежування території і відведення військ. Вони носять лише попередній характер.
  • Сьомий за рахунком "гуманітарний конвой" з Росії готовий вторгнутися в Україну.

Україна і світ

  • В Австралії проходить саміт лідерів 20 найбільших країн світу, у центрі уваги якого: ситуація в Україні, реформи Міжнародного валютного фонду, боротьба з епідемією лихоманки Ебола та протидія загрозі ісламського екстремізму. Світові лідери чинять тиск на Росію, звинувачуючи її в підтримці терористів, які збили малазійський авіалайнер, ескалації агресії в Україні, а також загрожують новими санкціями.
    Населення Австралії зустріло президента Росії Путіна плакатами і скандуванням "Путін – х@йло".
    Канцлер Німеччини Меркель протягом години обговорювала з Путіним шляхи вирішення української кризи. Керівники країн G20 зажадали від Путіна негайного виведення військ РФ з території України та припинення "допомоги" терористам Донбасу зброєю та найманцями.
  • Західні ЗМІ зазначають поганий настрій Путіна та показову зневагу до нього з боку інших учасників саміту.
  • Незважаючи на скорочення поставок газу з Росії, Словаччина не припиняє реверсне постачання газу в Україну.
  • Відомий російський блогер Варламов фактично спростував пропагандистський фільм Першого каналу Росії про те, що малайзійський авіалайнер рейсу МН-17 був збитий українським винищувачем.
  • Президент Путін погрожує Україні обвалом фінансової системи, виставляючи вимогу про дострокове погашення кредиту, виданого Газпромбанком, і вимагає повернення газу, що належить підконтрольному йому олігарху Фірташу, з українських підземних сховищ..
  • Литва закликала керівництво ЄС прийняти "план Маршалла" – економічної і консультативної допомоги Україні з наданням перспективи членства в Союзі.

Тренди


  • Західні ЗМІ констатують розвал української економіки через відсутність реформ, продовження військових дій у Донбасі, тиск Росії і закликають світових лідерів надати всіляку економічну і військову підтримку Україні та сприяти її інтеграції до світового співтовариства.

No comments:

Post a Comment