October 25, 2014

24.10.2014 Україна: Головні теми доби - Президент РФ Путін заявив про право Росії втручатися до внутрішніх справ інших країн

Президент РФ Путин на Валдайском форуме в Сочи заявил о праве России вмешиваться во внутренние дела других стран.

Головні події і теми дня 24.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


В Україні закінчилася агітаційна кампанія на позачергових виборах до Верховної Ради, силові відомства готуються до протидії терористичним загрозам під час їх проведення. Президент РФ Путін на Валдайському форумі в Сочі заявив про право Росії втручатися до внутрішніх справ інших країн.

В Україні

  • Останній дозволений день агітації перед парламентськими виборами ознаменувався рекордною кількістю політичної реклами й телевізійних шоу. Субота оголошена "днем тиші" – заборонено будь-яку політичну рекламу.
  • За повідомленням міністра юстиції Петренка, в округах, в яких неможливо провести вибори через військові дії, пізніше мають бути проведені довибори.
  • Кабінет міністрів виділив додаткові кошти на заробітну плату учасникам військових дій у Донбасі.
  • Прем'єр-міністр Яценюк оголосив, що уряд підготував проект державного бюджету на 2015 рік на новій податковій базі, і він має бути прийнятий негайно.
  • Президент Порошенко, виступаючи на відкритті нових блоків Дністровської ГАЕС, заявив, що для зниження вартості електроенергії для споживачів необхідно розробити прозору систему формування тарифів енергоринку та на її основі знизити собівартість виробництва.
  • Курс НБУ залишається стабільним: 12,95 грн / $, 16,40 грн / € (-3 коп.), 3,12 грн / 10 руб (-4 коп.)

Київ

  • У київській мерії правоохоронці розслідують факти масштабних фінансових порушень. Мер Кличко попросив звертатися до нього особисто з інформацією про факти хабарництва та корупції.

Театр воєнних дій

  • Протягом усього дня Донецьк піддавався артилерійським обстрілам, частину магістралей було перекрито через проходження колон бойової техніки в напрямку аеропорту та Дебальцевого. Обстріляно позиції української армії під Маріуполем, Волновахою та в Смілому.
  • СБУ по всій Україні затримує шпигунів, диверсантів та організаторів масових заворушень, частина з яких мають російське громадянство. Українські спецслужби, які мають дані про підготовку терактів під час голосування на позачергових виборах до Верховної Ради, вжили дієвих заходів щодо попередження провокацій.
  • За оцінкою голови Луганської облдержадміністрації, щодня через лінію конфлікту в Донбасі переміщуються до 150 тисяч осіб, багато з яких їдуть за продуктами, пенсіями і грошовою допомогою, оскільки терористи ДНР і ЛНР їх не виплачують.
  • За офіційними даними ради ООН з прав людини, під час конфлікту в Східній Україні загинуло більше 3800 осіб, проте реальна кількість загиблих може бути набагато більшою.

Україна і світ

  • Президент РФ Путін у виступі на нараді Валдайського клубу в Сочі фактично виправдав майбутні незаконні вибори, які мають намір провести терористичні Донецька і Луганська "республіки", і заявив, що ситуація в Донбасі остаточно зайде в тупик, якщо хтось надумає застосувати силу. Крім того, він визнав участь російської армії в захопленні Криму та проголосив право "сильних гравців" втручатися до справ інших держав. На його переконання, санкції Заходу не вплинуть на зміну зовнішньої політики РФ. Путін повідомив, що Росія допомогла втекти до Криму колишньому президенту України Януковичу та надала йому притулок.
    За даними українських спецслужб, РФ надала громадянство йому та колишньому прем'єр-міністру Азарову.
  • У виступі на позачерговому засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому військовому конфлікту та порушенням прав людини в Україні, посол Росії Чуркін заявив, що РФ самостійно розв'яже проблеми Криму без втручання київської влади. Учасники Ради однозначно висловилися проти визнання будь-яких виборів, що готуються провести терористичні "республіки" ДНР і ЛНР.
  • Головнокомандувач силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що російські війська не виведено з території України та не відведено від державного кордону. Вони перебувають у стані повної бойовій готовності. Глава НАТО Столтенберг закликав Росію до виведення військ з України напередодні парламентських виборів.
  • Дедалі частіші військові провокації російської армії практично щодня змушують піднімати по тривозі військові з'єднання США, країн НАТО та союзників Альянсу.
  • Канцлер Німеччини Меркель у ході переговорів з президентом РФ Путіним підкреслила, що вибори в Донбасі мають бути проведені відповідно до вимог українського законодавства, а найближчим часом необхідно провести чергову зустріч контактної групи по Україні.
  • Рада ЄС залишила в силі санкції щодо Росії, підтримавши Україну в її політичних та економічних реформах, і сподівається на успішне завершення газових переговорів ЄС, Росії та України.
  • Румунія не має потреби в "Південному потоці" Газпрому, оскільки експортуватиме газ із нових родовищ тільки через власну компанію Transgaz.

Тренди


  • Експерти та журналісти зазначають, що втручання президента Порошенка до господарської діяльності держави суперечить принципам парламентсько-президентської республіки, проголошеним у чинній Конституції.
  • Росія привласнила собі право побудови нового світового порядку й втручання до внутрішніх справ інших держав, що вимагає від України кардинального перегляду оборонної доктрини та підштовхує до вступу в НАТО.

No comments:

Post a Comment