September 17, 2014

16.09.2014 Україна: Коротко про головне - Верховна Рада ратифікувала угоду про асоціацію з ЄС і легалізувала терористів Донбасу

Ускоренное принятие законов об особом статусе территорий восточной Украины и амнистии террористов раскололо украинское общество.

Хроніка подій дня 16.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Прискорене прийняття законів про особливий статус територій східної України та амністії терористів розкололо українське суспільство. Пом'якшити наслідки не змогли навіть одночасна ратифікація з Європарламентом угоди про асоціацію з ЄС і прийняття закону про люстрацію. У той самий час терористи продовжують атаки позицій українських військ на всіх ділянках бойових дій у Донбасі.

В Україні

  • Верховна Рада ратифікувала угоду про асоціацію з ЄС одночасно з Європарламентом. Процес транслювався в прямому ефірі одночасно в двох парламентах.
  • Втручання президента Порошенко змусило депутатів провести закрите засідання парламенту, у ході якого були прийняті закони про особливий статус територій Донбасу, які перебувають під контролем терористів і російских військ, та амністії учасників незаконних збройних формувань. На момент голосування табло Верховної Ради, що показує результати, не працювало, що дало можливість противникам законів заявити про можливість фальшування результатів голосування. Крім того, вони заявили про порушення процедури прийняття цих законів, негайно підписаних в залі парламенту президентом.
    Прийняття цих законів викликало хвилю обурення громадян. Перед Верховною Радою відбувся багатолюдний мітинг, у ході якого був зламаний паркан, що огороджує парламент, підпалені покришки, постраждав один з міліціонерів. Мітингувальники засунули в сміттєвий бак депутата Журавського,
    На тлі протестов в результаті кількох спроб був прийнятий закон про люстрацію, хоча аналітики скептично ставляться до його імплементації після внесення сотень поправок.
  • Аналіз списків кандидатів у депутати, висунутих партіями і виборчими блоками, показує, що в них присутня велика кількість осіб, які брали активну участь у репресіях проти Майдану, членів партії регіонів і КПУ, а також корупціонерів, прихильників сепаратизму і тероризму, чому сприяє закритість виборчих списків.
  • Національний банк знизив курс гривні щодо долара на 8 копійок: 12,98 грн/$ (-8 коп), 16,76 грн/€ (-8 коп), 3,42 грн/10 руб (+1 коп), котирування по долару до кінця сесії досягли 13,9-14,3 грн/$.

Театр військових дій

  • Тривають запеклі бої за донецький міжнародний аеропорт, відбито танкову атаку, захоплено в полон військовослужбовець РФ. Радіоперехоплення переговорів терористів свідчить про готовність застосування ними хімічної зброї проти бійців української армії і добровольців Правого сектора, що захищають аеропорт.
  • З моменту оголошення перемир'я, відповідно до підписаного у Мінську протоколу, позиції українських військ були піддані обстрілу й атакам близько 300 разів, загинуло 16 військовослужбовців, десятки дістали поранень. Інтенсивність обстрілів українських укріплень з боку терористів і російських військ неухильно зростає.
  • У Запорізькій області побудувано половину запланованих оборонних споруд. Маріуполь закінчив будівництво ешелонованої оборони міста на суші.
  • За офіційними відомостями ООН, з моменту початку боїв в східній Україні загинуло понад три тисячі осіб, включаючи 27 дітей. Обстріли житлових кварталів Донецька тривають. Унаслідок попадання боєприпасу в рейсовий автобус загинула жінка, кілька людей дістали поранень.
  • Російські спецслужби провели обшук із вилученням документів та комп'ютерної техніки у будівлях Меджлісу кримськотатарського народу та редакції газети "Авдет" в Сімферополі, а також у житлових будинках та офісах кримськотатарських і проукраїнських активістів.

Україна і світ

  • NASA відновлює програму пілотованих космічних польотів, аби уникнути залежності від Росії у питанні доставки екіпажів на Міжнародну космічну станцію (МКС). Контракт на виробництво пілотованого корабля дістануть Boeing і Space-X.
  • Міністр оборони РФ Шойгу повідомив про розгортання ударного угрупування російських військ на кримському напрямку, що різко загострює обстановку в Чорноморському регіоні.
  • Прем'єр-міністр Канади Берд заявив про введення санкцій проти підприємств військово-промислового комплексу, Ощадбанку Росії та осіб з міністерства оборони РФ через посиленням військової присутності в Україні.
  • Світові лідери добре усвідомлюють небезпеку існуючому світовому порядку та безпеці, що виходить від Росії. Екс-генеральний секретар НАТО фог Рассмуссен, командувач силами НАТО в Європі Брідлав, британський міністр у справах Європи Лідінгтон у своїх виступах і статтях підкреслили, що секретні та неофіційні вторгнення Росії в суміжні країни є приводом до широкомасштабної війни.
  • Курс рубля щодо основних світових валют продовжує неухильно падати, аналітики вважають це наслідком впливу західних санкцій на економіку Росії.

Тренди

  • Закони про особливий статус територій східної України та амністію учасників незаконних збройних формувань заклали бомбу під фундамент унітарності української держави, хоча влада і деякі експерти вважають їх необхідним відступом для концентрації сил. У той самий час це може викликати збільшення потоку біженців із захоплених терористами регіонів, додаткове навантаження на бюджет, яке не хочуть нести громадяни України, і прецедент в поділі країни на окремі територіальні утворення.
  • Закон про люстрацію після внесення депутатами більш ніж 400 поправок став, практично, марною декларацією про наміри без конкретних механізмів реалізації.

No comments:

Post a Comment