September 09, 2014

08.09.2014 Україна: Коротко про головне - Час перемир'я Росія і Україна використовують для перегрупування війскьових сил

Президент Порошенко посетил Мариуполь, где встретился с представителям предприятий и бойцами армии и территориальной обороны

Хроніка подій дня 08.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Час перемир'я Росія і Україна використовують для перегрупування війскьових сил, украінсккіе політики готуються до виборів у Верховну Раду.

В Україні

  • Президент Порошенко відвідав Маріуполь, де зустрівся з представникам підприємств та бійцями армії і територіальної оборони і пообіцяв місту захист.
  • У Чорному морі розпочалися спільні c НАТО морські навчання "Sea Breeze 2014", з 13 по 26 вересня заплановані сухопутні навчання в Львівській області "Rapid Trident '14".
  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє оренду газотранспортної системи та підземних сховищ підприємствам за участю іноземних компаній з Європи і США, за умови збереження контрольного пакета акцій за державою.
  • Офіційний курс гривні стабілізувався: 12,82 грн/$, 16,60 грн/€ (+9 коп), 3,47 грн/10 руб (-1 коп).

Театр військових дій

  • Незважаючи на заяву президента Порошенка, оприлюднену після телефонної розмови з президентом РФ Путіним про те, що режим припинення вогню успішно виконується, бойовики продовжують обстрілювати позиції українських військ, зокрема, порушений режим перемир'я в Маріуполі, Донецьку, Авдіївці, Нижній Кринці, Кіровському, Попасній, Щасті і в районі Дебальцева, під Маріуполем підірваний автомобільний міст на дорозі Маріуполь-Тельманове.
  • Президент Порошенко повідомив, що в ході перемир'я звільнено 1200 заручників з числа військових і мирних жителів, захоплених терористами ЛНР і ДНР.
    За повідомленнями СБУ, в списку на обмін немає режисера Сенцова і льотчиці Савченко, яких незаконно затримують у Росії.

Україна і світ

  • ЄС затвердив пакет санкцій відносно Росії, але відклав їх публікацію та введення в дію. За повідомленням президента Європарламенту ван Ромпея, це дасть можливість Росії уникнути їх повністю або частково в разі деескалації конфлікту в східній Україні.
  • Міністр Оборони Польщі Семоняк заявив, що його країна може поставляти зброю Україні, якщо від неї надійде офіційна прохання.
  • Президент Порошенко заявив, що кількість спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ найближчим часом збільшиться на 500 осіб
  • Представник Держдепартаменту Псакі на брифінгу заявила, що США скептично ставляться до перспектив перемир'я, яке досягнуте в Мінську.

Тренди


  • В українському політикумі відбувається переформатування під президента Порошенко, лідери "Народного фронту" Яценюк і Турчинов готові піти на вибори, об'єднавшись з його партією, при цьому хочуть змінити назву партії і отримати не менше 30% для своєї політичної сили у прохідній частині виборчого списку, включаючи перші місця.
  • Заява лідера президентської партії Луценка про особливий статус територій Донбасу, що знаходяться під контролем бойовиків ДНР і ЛНР, фактично, запускає процес перетворення регіону на аналог Абхазії.

No comments:

Post a Comment