September 06, 2014

05.09.2014 Україна: Коротко про головне - В Мінську підписаний протокол про припинення вогню між представниками України і самопроголошених "республік" ДНР і ЛНР

В Минске, в присутствии представителей ОБСЕ, подписан протокол о прекращении огня в Донбассе

Хроніка подій дня 05.09.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

У Мінську Україна підписала протокол про припинення вогню з терористичними організаціями ДНР і ЛНР, текст якого не опублікований на офіційних сайтах. У той же час Європа не має наміру відмовлятися від введення санкцій відносно Росії.

В Україні

  • Держстат України повідомив про прискорення зростання інфляції в серпні - 0,8% за місяць, 12,9% з початку года. Незважаючи на сезонне зниження цін на овочі та фрукти, подорожчали решта продуктів, комунальні та транспортні послуги, ліки.
  • Раніше передані в оренду компанії "Кримський титан" олігарха Фірташа великі гірничо-збагачувальні комбінати - Іршанський і Вільногірський, повернуті державі.
  • Золотовалютні резерви НБУ скоротилися за місяць на 1,5% і склали $15,831 млрд. За підсумками торгів на міжбанківському ринку Національний банк знизив курс гривні і встановив його на рівні 12,82 грн/$ (-30 коп), 16,69 грн/€ (-22 коп), 3,48 грн/10 руб (-12 коп).

Київ

  • В столиці найближчим часом подорожчає вартість проїзду в метро, яка залишалася незмінною протягом 6 років, у зв'язку зі здорожчанням електроенергії, запасних частин і зростанням середньої заробітної плати в країні.

Театр військових дій

  • У Мінську, в присутності представників ОБСЄ, підписаний протокол між представниками України та самопроголошених терористичних організацій ДНР і ЛНР про припинення вогню в Донбасі, починаючи з 18:00 5 вересня. Текст протоколу відсутній на офіційних сайтах.
    Лідери Донецькій і Луганській республік відразу ж заявили, що перемир'я не означає відмови від курсу на відокремлення від України.
    За повідомленням російської служби BBC, "інформаційний центр" невизнаного утворення "Новоросія" оголосив про проведення 9 вересня прес-конференції, присвяченій порушенню наказу Порошенко про припинення вогню, пізніше повідомлення було відкореговане.
    Після оголошення про припинення вогню бойовики продовжують обстрілювати позиції українських військ.

Україна і світ

  • Екс-прем'єр-міністр Норвегії Столтенберг вступить на посаду генерального секретаря НАТО з 1 жовтня 2014р. Діючий генеральний секретар НАТО Расмуссен повідомив про створення сил швидкого реагування альянсу у відповідь на агресивну політику Росії.
  • За підсумками саміту НАТО в Уельсі прем'єр-міністр Великобританії Кемерон заявив, що учасники альянсу єдині в рішенні продовжити економічний тиск і ввести санкції відносно Росії, незважаючи на припинення вогню в Донбасі. На думку президента США Барака Обами перемир'я досягнуто завдяки введеним санкціям.
  • Росія оголосила про початок реалізації проекту будівництва моста через Керченську протоку.

Тренди

  • Підписання закритої від громадськості угоди з російськими маріонетковими організаціями ДНР і ЛНР, раніше оголошених українським судом терористичними, збільшує напругу в суспільстві. Перетворення окупованого російськими військами Донбасу в "сіру зону", до того ж, фінансовану за рахунок українського бюджету, заради проведення парламентських виборів в країні, грає проти рейтингу президента Порошенко і його команди.

No comments:

Post a Comment