September 05, 2014

04.09.2014 Україна: Коротко про головне - Окремі країни НАТО готово поставляти зброю Україні - Конфлікт в Донбасі не вщухає - Яценюк представив план реформ

НАТО и Украина договорились о поставках оружия и созаднии трастовых фонгдов для поддержки украинской армии

Хроніка подій дня 04.09.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Саміт НАТО дав надію Україні на поставки зброї, якої не вистачає українській армії, підтвердив, що Україна є партнером альянсу, а також закликав Росію до деескалації конфлікту і виведення військ. Терористи, за підтримки російських військ, продовжують наступ у Донбасі, зміцнюючи свої позиції на мирних переговорах у Мінську. У разі зриву переговорів Верховна Рада готова ввести військовий стан.

В Україні

  • Президент Порошенко оголосив, що готовий дати наказ про припинення вогню в Донбасі, в разі початку мирних переговорів в Мінську. Спікер Верховної Ради Турчинов на закритому засіданні заявив, що в разі їх зриву парламент ініціює введення воєнного стану. На засіданні розглядалися питання припинення російської агресії, антикризові заходи кабінету міністрів і роботи по забезпечення тимчасово переселених осіб із зони бойових дій.
  • Прем'єр-міністр Яценюк представив план дій уряду "Оновлення країни", який включає в себе відбиття російского вторгнення, відновлення суверенітету України, введення в дію угоди про асоціацію з ЄС і скасування візового режиму, реабілітація учасників бойових дій, відновлення Донбасу, децентралізація влади, нову система оподаткування та подолання корупції.
  • Кабінет міністрів вирішив ліквідувати "Енергетичну компанію України", яка зараз володіє державними пакетами акцій енергогенеруючих та обласних енергорозподільчих компаній.
  • У структурі Служби безпеки України створено центр з питань звільнення полонених і заручників і пошуку зниклих без вісті.
  • Національний банк стабілізував офіційний курс гривні, шляхом інтервенції на міжбанківський ринок: 12,52 грн/$, 16,47 грн/€ (-4 коп), 3,35 грн/10 руб.

Київ

  • У столиці рішенням Київради заборонено використання феєрверків та інших піротехнічних засобів при проведенні масових заходів.
  • Всі питання по виділенню землі в Києві вирішуватимуться на прозорих земельних аукціонах, від яких місцева влада планує отримати до бюджету міста 150 млн грн. У столиці прийнято програму скорочення бюджетного дефіциту в сумі 3 млрд грн, з яких цього року покриті субвенцією державного бюджету 1,8 млрд грн.

Театр військових дій

  • В районі Маріуполя була відбита атака російських сил, які проводили розвідку боєм з використанням танків, однак укріплений район в районі Широкино був зруйнований обстрілом з систем залпового вогню. Губернатор Тарута заявив, що ситуація контрольована, але, в разі необхідності, передбачена евакуація.
    В районі Дебальцеве в результаті наступу переважаючих сил терористів і російських військ в оточення потрапив батальйон "Київська русь".
    З установок залпового вогню "Смерч" обстріляний з-за кордону табір українських військових в Луганській області, є жертви.
  • В Херсонській області розпочато будівництво оборонних споруд навколо стратегічних об'єктів, транспортних вузлів і міст. Також армія вибудовує лінію оборони в Луганській і Донецькій областях.
  • Терористи обстрілюють житлові квартали Донецька і Луганська з мінометів і систем залпового вогню, в ході обстрілів в Донецьку за добу загинуло 5 мирних жителів, зруйновані житлові будинки та громадські будівлі.

Україна і світ

  • Президент Порошенко на спільній прес-конференції за участю генерального секретаря НАТО фог Рассмуссена заявив, що були досягнуті домовленості про поглиблення всебічного співробітництва, про постачання української армії різних видів летальних і нелетальних озброєнь, в тому числі, високоточної зброї, створення трастових фондів для фінансової підтримки України країнами -членами альянсу в галузях логістики, комунікацій, вдосконалення системи командування і кібер-захисту. Україна і НАТО закликають Росію зупинити військові дії в Донбасі і повернути Крим, анексія якої ніколи не буде визнана. Рішення про посилення санкцій відносно Росії має бути прийняте Євросоюзом 5 вересня.
  • Франція тимчасово заморозила передачу Росії вертольотоносця класу "Містраль", у зв'язку з невиконанням умов поставки - припинення вогню на сході України та врегулювання конфлікту, однак, за відомостями Радіо Свобода, будівництво кораблів у Франції триває.

Тренди


Захід остаточно вирішив, що без допомоги озброєнням Україна не має шансів у війні з Росією, однак вводити війська не має наміру, роблячи вигляд, що на цьому етапі ще можна зупинити агресію шляхом переговорів. Сенатор Маккейн, що відвідав Київ, на брифінгу заявив, що порушення Будапештського меморандуму - серйозний удар по системі міжнародної безпеки, і це не дозволить надалі пропонувати ядерне роззброєння країнам, що володіють ядерною зброєю.

No comments:

Post a Comment