September 04, 2014

03.09.2014 Україна: Коротко про головне - Світ чекає на рішення саміту НАТО - Росія будує нове Придністров'я в Донбасі

Франция отменила сделку по продаже России вертолетоносца “Мистраль” в связи с отсутствием действий РФ по деэскалации агрессии в восточной Украине.

Хроніка подій дня 03.09.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Напруження бойових дій в Донбасі трохи зменшилося, російські війська закріплюються на захоплених територіях, що може призвести до утворення в східній Україні "гарячої точки" по типу Придністров'я чи Абхазії. Світ чекає рішень саміту НАТО в Уельсі.

В Україні

  • Прес-служба Кремля спростувала повідомлення президента Порошенко про досягнення угоди щодо припинення вогню у Донбасі, яку сторони нібито  досягли в ході телефонних переговорів президентів Порошенко і Путіна.
  • В Україні створено державне агентство з питань відновлення Донбасу. Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що на відбудови східної України буде потрібно $8 млрд.
  • Гривня помітно зміцнилася на тлі виходу Нацбанку на міжбанківський ринок з котируваннями 12,4-12,7 грн/$. Офіційний курс встановлений на рівні 12,53 грн/$ (+47 коп), 16,43 грн/€ (+65 коп) , 3,35 грн/10 руб (+12 коп). За заявою першого заступника глави Нацбанку Пісарука, курс гривні буде зберігатися на досягнутому рівні 2-3 тижні, якщо на нього не вплине військова операція на сході України.
  • Вищий спеціальний суд з розгляду цивільних і кримінальних справ прийняв рішення про перенесення судів з зони бойових дій в інші регіони у зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя.
  • Проект закону про заборону масових гулянь та використанні піротехніки в Україні на час військових дій буде прийнятий найближчим часом.
  • За заявою прем'єр-міністра Яценюка, Україна почала процедуру притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму в міжнародному суді ООН.

Київ

  • "Київенерго" попередило мешканців столиці про можливі обмеження в енергопостачанні в години пікових навантажень, у зв'язку з критичною навантаженням на енергосистему через виведення з експлуатації в результаті бойових дій низки електростанцій східної України.

Театр військових дій

  • Тимчасове "припинення вогню" не призвело до зниження протистояння. Обстріли Донецька тривають, знову пошкоджена фільтрувальна станція, що подає в місто питну воду. З важкої артилерії було обстріляне місто Щастя під Луганськом, з установок залпового вогню "Смерч" обстріляні позиції українських військ в селищі Перемога з російського боку кордону. Під час  бойових дій важкі поранення отримав один з лідерів Правого Сектора Тарасенко.
  • Україна будує пояс оборони на своїй північному кордоні в Сумській та Харківській областях в рамках реалізації проекту "Стіна".

Україна і світ

  • Єврокомісія схвалила посилення обмежувальних заходів відносно РФ, які полягають в обмеження доступу російських підприємств і банків до ринків капіталу, заборони на поставки товарів військового та подвійного призначення і новітніх технологій, особливо, в галузі розробки родовищ нафти і газу. Рішення вступить в силу після прийняття державами-членами цих пропозицій та публікації в офіційному журналі ЄС.
  • Президент Грузії Маргелашвілі повідомив, що його країна попросить про вступ до альянсу на саміті НАТО в Уельсі, який відбудеться 4-5 вересня. Парламент Грузії одноголосним рішенням визнав факт агресії РФ проти України.
  • Президент США Обама заявив на прес-конференції в Таллінні, що факт наявності військ Росії в Україну не підлягає сумніву, і це не гуманітарна і не миротворча місія.
  • Місія спостерігачів ОБСЄ заявила про те, що з боку Росії зафіксовані обстріли українській території, також члени місії спостерігали розвідувальні польоти БПЛА над кордоном. Свою оцінку ситуації ОБСЄ представить на саміті НАТО.
  • Франція скасувала операцію з продажу Росії вертольотоносця "Містраль" у зв'язку з відсутністю кроків з боку РФ по деескалації агресії в східній Україні.
  • Торги на московських біржах продемонстрували зростання провідних індексів, причому зростали акції підприємств, до яких застосовані санкції ЄС, зокрема, НОВАТЕК.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що мінімальною ціною на газ для України має бути $ 385/1000 м3 за умови безумовного погашення заборгованості за ціною, виставленої Газпромом.
  • Президент ФІФА Блаттер відкинув можливість позбавлення Росії права на проведення чемпіонату світу з футболу 2018 року, незважаючи на численні прохання політиків і громадських діячів з усього світу. Однак пакет санкцій Євросоюзу може передбачати виключення Росії з міжнародних спортивних організацій, в тому числі, з УЄФА.
  • У Росії з вересня почнуть діяти "антимайданні дружини", які займатимуться невластивими для поліції функціями, зокрема, припиняти антидержавні дії з боку опозиції, проводити моніторинг політичного простору і брати участь в альтернативних акціях.
  • Представник міністерства оборони Росії генерал Якубов повідомив, що РФ готується переглянути військову доктрину, головним противником стає НАТО, передбачена можливість нанесення превентивного ядерного удару.
Тренди

  • Росія намагається легалізувати терористичні утворення ЛНР і ДНР, роблячи їх учасниками переговорного процесу з Україною, водночас вводить додаткові війська на захоплені території Донбасу і готує до переведення економіки регіонів на розрахунки в рублях, таким чином, забезпечивши собі плацдарм для подальшої агресії в центральну Україну.

No comments:

Post a Comment