September 03, 2014

02.09.2014 Україна: Коротко про головне - Україна готується до вирішальних переговорів з Газпромом на тлі безперервних військових дій в Донбасі

Заместитель главы администрации президента Шимкив сообщил, что планируется  увольнение более 400 сотрудников администрации и сокращение 22 совещательных органов при президенте

Хроніка подій дня 02.09.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Українська армія веде важкі позиційні бої з терористами, що ведуть наступ в Донбасі і яких підтримує регулярна російська армія. Гривня зміцнилася після позитивного рішення МВФ, Україна готується до важких переговорів з Газпромом і сподівається на рішучу та дієву підтримку Європи і НАТО на самітах, запланованих на кінець тижня.

В Україні

  • Національна комісія із зв'язку з 15 вересня підвищила тарифи на фіксований телефонний зв'язок на 14%, для сільскої місцевосці - на 27%.
  • 16-26 вересня в Україні будуть проведені спільні з НАТО навчання "Rapid Trident", в яких візьмуть участь 200 американських і 1100 європейських військовослужбовців.
  • Президент Порошенко підписав закон про спрощений порядок призову на військову службу в разі загрози національній безпеці або під час мобілізації.
  • Заступник глави адміністрації президента Шимків повідомив, що планується звільнення більш, ніж 400 співробітників адміністрації і скорочення 22 дорадчих органів при президенті. До кінця року планується повний перехід на електронний документообіг і керування. Ліквідовано президентський кадровий резерв, створений президентомі Януковичем.
  • Озвучена офіційна позиція Нафтогазу на переговорах з Газпромом, яка включає в себе перехід на оплату за європейськими цінами за вирахуванням транзиту по території країни, оплату боргів на підставі позиції, заявленої в Стокгольмському арбітражі, зміна умов транзиту і ліквідацію монополії Газпрому на поставки в країну.
  • На сесії Верховної Ради, яка розпочала роботу 2 вересня, депутати прийняли закон про спрощення митного оформлення та виключення оподаткування ввезеної в Україну продукції оборонного призначення, не схвалили виділення коштів на позачергові парламентські вибори і закони про протидію інформаційній агресії іноземних держав. Внесено поправки до закону, що полегшує благодійний збір грошей на підтримку армії. Ратифіковано угоду про асоційоване членство в Європейській асоціації ядерних досліджень (CERN). Законодавчо закріплений мораторій на стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг осіб, які проживають на території військових дій.
  • Нацбанк продовжує зміцнювати гривню: 13,00 грн/$ (+11 коп), 17,08 грн/€ (+21 коп), 3,49 грн/10 руб (+6 коп).

Київ

  • Київ готується побудувати нові приміські автостанції з урахуванням максимального усунення заторів у місті, близькості від станцій метро і кінцевих зупинок маршрутів міського транспорту з прив'язкою всіх приміських маршрутів до цих автостанцій, що збільшить надходження до бюджету столиці.

Театр військових дій

  • Радник міністра внутрішніх справ Геращенко повідомив, що Національна гвардія отримала гармати і міномети, а Спецбатальйон - кулемети великого калібру і гранатомети. Важка техніка та артилерія, що знаходилася на консервації, потребує ремонту.
    Уряд прийняв рішення терміново викупити всю важку техніку у Укроборонпрому і відправити її у війська.
  • Бойовики продовжують тероризувати Луганськ і Донецьк, обстрілюючи житлові квартали та об'єкти інфраструктури з артилерії і мінометов.Также обстріляні Попасна та Комсомольськ. Протягом дня терористами були захоплені міські відділи міліції в Докучаєвську і Тельмановому.
  • Навколо Маріуполя будується друга лінія оборони. Протягом дня українські військові відбили атаки бойовиків на Василівку, Комсомольськ, Стару Ласпу, Роздольне. З-за кордону російські війська обстрілюють українську територію в Луганській та Донецькій області з установок залпового вогню "Смерч".
  • Україна щодоби буде відключати Крим від поставок електроенергії на 6 годин.

Україна і світ

  • Представник Пентагону контр-адмірал Кірбі заявив на брифінгу, що на північному кордоні України зосереджено до 10 тисяч військовослужбовців РФ, які готові до вторгнення. На саміті НАТО США поставить питання про повернення загрози з боку Росії, що вторглася на материкову територыю України.
  • МВФ прогнозує, що, в разі розвитку конфлікту в Україні, їй буде потрібно додаткове фінансування до $19 млрд, Два траншу стабілізаційного кредиту на загальну суму понад $ 2,7 млрд, які планується надати Україні в грудні, будуть, швидше за все, об'єднані. Оцінка падіння промислового виробництва в Україні в 2014 році знижена до 7,25%.
  • Україна і Росія не досягли угоди про участь міжнародних організацій, спосіб і процес  доставки гуманітарної допомоги з Росії. Україна наполягає про ввезенні гуманітарної допомоги тільки на своїх умовах.

Тренди


  • Виходячи з інформації про тристоронні переговори в Мінську, яку оприлюднила ОБСЄ, сторони домовилися продовжити консультації, в яких беруть участь терористичні організації ЛНР і ДНР, котрі висунули ультиматуми керівництву України. Це може свідчити про спроби легалізації за допомогою ОБСЄ  російського проекту про анексію ще однієї частини України. З українського боку в переговорах бере участь екс-президент Кучма.

No comments:

Post a Comment