August 30, 2014

29.08.14 Україна: Коротко про головне - Україна вибрала курс на вступ до НАТО і ЄС - Військова ситуація в Донбасі різко загострилася у зв'язку с прямим вторгненням російських військ

Yatsenuk Government has submitted to the Verkhovna Rada a bill to amend non-aligned status of Ukraine, and choosing the course of participation in NATO and the EU

Хроніка подій дня 29.08.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Уряд Яценюка внес до Верховної Ради законопроект про зміну позаблокового статусу України, вибір курсу на участь в НАТО і ЄС, і заборону на участь у будь-яких пострадянських економічних, політичних чи військових союзах.
  • У Донецькій області керівництво готує житло для тимчасових переселенців на зимовий період, будуть задіяні пансіонати, що мають опалення і переобладнані ті, де можливо змонтувати системи обігріву.
  • Міністерство оборони на офіційному сайті оголосило про набір добровольців в екіпажі БМП-2 і самохідних артилерійських установок САУ-2.
  • Державні підприємства концерну "Укроборонпром" переведені на тризмінний безперервний графік роботи, ефективність виробництва повинна зрости до 40%.
  • Гривню продовжує лихоманити, НБУ знову знизив офіційний курс: 13,60 грн/$ (-16 коп), 17,93 грн/€ (-23 коп), 3,74 грн / 10 руб (-2коп). В ході робочої зустрічі банкірів з керівництвом Національного банку узгоджені основні механізми регулювання валютного ринку, додаткові обмеження по роботі з клієнтами введені не будуть.

Київ

  • Керівництво Київської області повідомило, що кількість прийнятих переселенців зі сходу України і Криму наблизилося до максимуму, який здатний витримати інфраструктура області - лікарні, школи, дитячі садки.

Театр військових дій

  • Українська армія зазнала важких втрат в бойових зіткненнях в Іловайську, де проти неї діють російська регулярна армія. Російські війська за підтримки найманців і терористів ДНР і ЛНР ведуть наступ на територію України за трьома основними напрямками - до Луганська, в напрямку південних околиць Донецька і до Маріуполю. Українські війська були змушені залишити стратегичну висоту Савур-могила, населені пункти Хрящувате і Новосвітлівка. Бойовики активно використовують методи партизанської війни і безпілотники для нападу на колони українських військових.
  • У зоні бойових дій терористами збитий з ПЗРК штурмовик українських ВПС Су-25, льотчик катапультувався і повернувся в розташування української армії.
  • За відомостями ООН, на сході України з початку конфлікту в середині квітня загинуло вже більше двох з половиною тисяч мирних жителів, щодня гине близько 36 осіб. Точні дані про кількість захоплених терористами заручників відсутні. Заручники піддаються тортурам і беруть участь у примусових роботах. За відомостями правозахисної організації Human Rights Watch бійці спеціальних батальйонів також помічені у випадках необгрунтованого насильства і їм має бути роз'яснено принципи міжнародного права.
  • Росія готується використовувати залізничний транспорт для доставки "гуманітарної допомоги". Експерти відзначають, що таким чином РФ може без зайвих очей вивести з Донбасу демонтоване устаткування стратегічних заводів.
  • Заступник голови Єврокомісії Еттінгер за підсумками переговорів у Москві з міністром енергетики РФ заявив, що Євросоюз запропонує новий план розрахунків за газ для України, який включає в себе оплату раніше спожитого газу і збереження зобов'язань України по транзиту.
  • Вкрай важка ситуація складається в містах, що перебувають під контролем терористів з ДНР і ЛНР - там щодня гинуть і отримують поранення в результаті масштабних обстрілів мирні жителі, бойовики планомірно руйнують інфраструктуру, що може привести в зимовий період до гуманітарної катастрофи. Очевидці підтверджують факти обстрілу міст бойовиками з артилерії і установок залпового вогню "Град".
  • На окупованій території не працюють шахти, зупинені металургійні і коксохімічні заводи та електростанції.

Україна і світ

  • Представник адміністрації президента США Ернст заявив, що Росія ставить себе під загрозу додаткових санкцій в умовах початку прямої агресії на територію України, підтвердженої даними НАТО.
  • МВФ ухвалив рішення про виділення 3 вересня Україну другого траншу кредиту stand-by, з яких $ 400 млн піде на поповнення валютних резервів, а $ 1 млрд - на покриття дефіциту державного бюджету. Третій і четвертий транші будуть об'єднані без зміни загальної суми запозичення.
  • В ЄС заявили, що готові ввести додаткові санкції проти Росії через агресію в Україну, однак санкціі до енергетичного сектору не передбачені.
    Санкції з боку США введені проти чергового банку РФ - "Азія-Банку".
  • За повідомленням генерального секретаря НАТО Рассмуссена за результатами позачергового засідання комісії Україна - НАТО, альянс на саміті в Уельсі продемонструє рішучу підтримку Україні, у відповідь на прямі бойові дії Росії на території країни.
    Свідоцтва ведення бойових дій російськими військовослужбовцями дають підстави говорити про інтервенцію в Україну, заявив представник канцлера ФРН Зайберт.

Тренди


  • Очевидці з числа військових і мирних жителів повідомляють, що в зоні військових дій відбулася заміна бойовиків на регулярні російські війська, якими керують офіцери головного розвідувального управління армії РФ, штаб російських військ розгорнутий у Краснодоні. Без прямої військової підтримки Росії терористів і найманців, їм загрожував розгром, в даний час військові антиукраїнські з'єднання різко активізували свої дії на напрямках, на яких українська армія раніше досягла стратегічного перелому. На території України, за відомостями британського уряду, знаходиться близько 5 тисяч російських військових, в прикордонних районах - ще 20 тисяч.
  • Обсяг і структура додаткових санкцій, а також переговори з енергетичних питань між ЄС і РФ, показали крітіческую залежність Європи від українського транзиту і поставок російського газу, якою Путін шантажує керівництво Євросоюзу напередодні опалювального сезону.

No comments:

Post a Comment