August 29, 2014

28.08.14 Україна:: Коротко про головне - Президент Порошенко скасував візит до Туреччини і ввів в дію секретні постанови РНБО -Військова ситуація в Донбасі суттєво погіршилась

Presidential Poroshenko has cancelled his official visit to Turkey for the inauguration of the President Erdogan due to a sharp worsening of the situation in Donbass and Russian invasion of Ukraine.

Хроніка подій дня 28.08.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Президент Порошенко скасував свій офіційний візит до Туреччини на інавгурацію президента Ердогана у зв'язку з різким погіршенням військової обстановки в Донбасі і фактичним введенням військ Росії в Україну.
    У своєму виступі на засіданні РНБО він закликав не піддаватися паніці, і назвав ситуацію в Донбасі надзвичайно складною, але контрольованою, також він повідомив, що на рівні генеральних штабів Росії і України розпочалися консультації з питань контролю державного кордону та обміну полоненими.
    Президент Порошенко видав указ про введення в дію рішень РНБО від 27 серпня, більша частина документа засекречена. Він також затвердив план дій Генштабу в Донбасі на найближчий час.
    Заступник глави адміністрації президента Зубко заявив, що введення воєнного стану вигідно тільки державі-агресору, виправдовуючи це тим, що країна, котра вводить військовий стан, не може отримувати військово-технічну допомогу від інших країн.
  • За заявою радника міністра внутрішніх справ Геращенко, міністерство виступає за негайне оголошення воєнного стану.
    Віце-спікер Верховної Ради Кошулинський запевнив, що в парламенті є достатня кількість голосів за введення воєнного стану, в разі, якщо президент Порошенко підпише відповідний указ.
  • Під Міністерством оборони пройшов мітинг громадян, які вимагали від керівництва Генерального Штабу негайно направити допомогу українським військам, що пребувають в оточенні в Іловайську,  і замінити керівництво Міністерства оборони та антитерористичної операції. Далі мітинг продовжився біля адміністрації президента, вимоги активістів були передані офіційним особам.
  • РНБО ухвалила рішення відновити призов на строкову військову службу, починаючи з осені 2014-го року.
  • Рішучі дії Нацбанку привели до зміцнення гривні на валютному ринку: 13,44 грн/$ (+45 коп), 17,70 грн/€ (+62 коп), 3,84 грн/10 руб (+13 коп).

Київ

  • Київ, на базі існуючої гілки окружний електрички, може отримати "легке метро" з інтервалом руху поїздів в 10 хвилин.

Театр військових дій

  • Ситуація в Донбасі різко загострилася у зв'язку з введенням угруповання російських військ. Українські війська залишили місто Новоазовськ і ряд населених пунктів Старобешівського, Тельманівського, Амвросіївського районів.
    В Іловайську в результаті дій російських військ, українські силовики потрапили в оточення, Генеральний штаб повідомив про дії з розблокування угруповання українських військ.
    За повідомленнями бойовиків, вони повернули контроль над стратегічною висотою "Савур-Могила" і намагаються відтіснити українську армію від Шахтарська.
    У зв'язку з отриманням значного підкріплення живою силою, артилерією і бронетехнікою, бойовики ЛНР і ДНР відновили активні дії в усіх напрямках за підтримки розвідки і регулярних військових частин РФ.
  • Маріуполь готується до оборони, силами військових і добровольців зміцнюються під’їзди до міста, губернатор Тарута провів нараду з силовиками та керівництвом області у зв'язку із загрозою захоплення міста,
    Межі Дніпропетровської та Запорізької областей також укрілюються блок-постами та оборонними спорудами, керівництво Дніпропетровської області готове надати допомогу сусідам в побудові оборонних рубежів.
  • Ситуація у великих містах Донбасу залишається критичною. В результаті обстрілів гинуть мирні жителі, терористи знищують об'єкти інфраструктури. Відсутність відкачування води з шахт в зв'язку з відключенням електроенергії може привести до підтоплення цілих міст.

Україна і світ

  • На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному за фактом введення військ Росії на територію України, представник РФ Чуркін заявив, що в Україні воюють "російські добровольці".
    Заступник генерального секретаря ООН Фелтман повідомив, що, в разі підтвердження військового вторгнення в Україну, Росія буде визнана порушником міжнародного права.
    Рада Безпеки заблокувала запропоновану РФ заяву про припинення вогню в східній Україні.
  • НАТО на своєму офіційному сайті оприлюднило супутникові знімки колон важкої техніки, що перетинають кордон України і заявило, що в Україні знаходиться понад тисячі солдатів і офіцерів регулярної російської армії.
    Посол США в Україні Пайєт повідомив, що Росія перекинула в Донбас новітні системи ППО.
  • Президент США Обама зробив заяву про те, що Росія, яка озброює і фінансує бойовиків в Донбасі, заплатить додаткову ціну за вторгнення в Україну. Президенту України Порошенко зроблено пропозицію відвідати Вашингтон з офіційним візитом 18 вересня.
    За результатами телефонної розмови з канцлером Німеччини Меркель сторони ухвалили рішення про введення додаткових санкцій відносно Росії.
    Рада НАТО ухвалила рішення провести екстрену зустріч на рівні послів за участю України 29 серпня.
  • Президент Росії Путін закликав бойовиків випустити з оточення українські війська, а керівництво України - сісти за стіл переговорів з терористами з ДНР і ЛНР. Крім того, він підкреслив, що надання "гуманітарної допомоги" буде продовжено.
  • Спікер МВФ заявив, що Україна виконала всі умови для отримання чергового траншу кредиту stand-by.

Тренди


  • Українці вимагають від керівництва країни назвати військові дії проти регулярних російських військ на сході країни війною і ввести режим воєнного стану. Проте в керівництві країни не готові на цей крок у зв'язку з тим, що в умовах воєнного стану заборонено проведення виборів і зміна Конституції. Невведення воєнного стану виправдовують тим, що в умовах війни неможливо отримати фінансову і військову допомогу, проте деякі країни заявили, що готові її надати за умови офіційного звернення України.
  • У зв'язку з тим, що українська влада не організували дієву систему допомоги вимушеним переселенцям, люди, які виїхали раніше з Донбасу в умовах відсутності коштів на проживання та неможливості їх заробити, напередодні холодів, змушені повертатися в свої будинки в зону бойових дій.

No comments:

Post a Comment