August 18, 2014

Хроніка подій дня 17.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Переговори в Берліні з врегулювання кризи в Донбасі в форматі міністрів закордонних справ Росії, Німеччини, Франції та України не увінчалися досягненням якихось домовленостей.

В Україні

  • На митний пункт Ізварине прибула перша партія вантажівок з російською "гуманітарною допомогою". Експерти ОБСЄ проведуть огляд вантажу в понеділок або у вівторок, передача допомоги здійснюватиметься, виключно, через Міжнародний Комітет Червоного Хреста.
    Допомога надана Україною, вже розподіляється співробітниками Червоного Хреста в 10 містах Луганської області.
  • Жителі Слов'янська на мітингу прийняли рішення демонтувати пам'ятник Леніну і заявили про діяльність терористичних диверсійних груп в місті і в зоні, що звільнена українськими військами.

Київ

  • У Лаврі в урочистостях з нагоди інтронізації нового предстоятеля УПЦ МП Онуфрія взяло участь близько 400 осіб.
  • Незважаючи на відсутність сцени, яку демонтували київська влада, на Майдані відбулося чергове Віче.

Театр військових дій

  • Терористи планомірно руйнують інфраструктуру Донбасу - підривають залізничні та автокоммуникации, порушують електро- і водопостачання. Донецьк, вслід за Луганськом, залишився без води - припинена подача електроенергії на головну фільтрувальну станцію. Скасовано залізничне сполучення з іншими містами України.
    Городяни масово покидають райони бойових дій, проте терористи перешкоджають цьому, розраховуючи використовувати населення як живий щит.
    Терористи ведуть артилерійські обстріли міст для створення паніки серед мирного населення. Українській армії заборонено застосовувати артилерію і авіацію в містах.
  • У передмістях Донецька та в Луганську йдуть важкі бої української армії з терористами. Взято під контроль залізничний вузол Ясинувата.
    За підтримки найманців з Росії терористи контратакують в районі ключової висоти Савур-Могила, користуючись близькістю державного кордону, через який українсьі війська обстрілюються з артилерії російською армією.
    Терористи взяли в заручники трьох українських офіцерів-переговірників.
    В Луганській області збитий винищувач МіГ-29 українських ВПС, льотчик катапультувався.

Україна і світ

  • Переговори в Берліні з врегулювання кризи в Донбасі в форматі міністрів закордонних справ Росії, Німеччини, Франції та України не увінчалися досягненням якихось домовленостей. Глава МЗС Німеччини Штайнмаєр заявив про "деякий прогрес", однак міністри Росії і України від коментарів відмовилися.
  • У Росії поліція розігнала нечисленні мітинги в Єкатеринбурзі і Новосибірську за федералізацію Уралу і Сибіру.
  • У Польщі відновлено розслідування падіння літака з урядовою делегацією з вищих посадових осіб, що сталася в 2010 році в Росії під Смоленськом.
  • У Мюнхені вандали пошкодили пам'ятник лідеру українських націоналістів Степану Бандері.

Тренди


  • На територіях, звільнених українською армією від бойовиків, значна частина населення підтримує ДНР і ЛНР. Експерти називають в якості причин опору непроведення люстрації і спроби української влади спиратися на місцеві еліти, що підтримують терористів.
  • Українській владі в самий найближчий час прийдеться створити потужні мобільні поліцейські з'єднання для придушення диверсійно-терористичних груп, що діють на звільнених територіях.
  • ЄС не може відмовитися від російського газу, тому намагається будь-якими шляхами зберегти можливість поставки газу через українську ГТС. Можливо, у зв'язку з цією залежністю, найближчим часом різко прискоряться роботи з прокладання газопроводу "Набукко" з Туркменії і Азербайджану через Туреччину до Європи.

No comments:

Post a Comment