August 09, 2014

Хроніка подій дня 08.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

МЗС України заявив, що вторгнення "миротворців" з Росії до України під виглядом "гуманітарної допомоги" розглядатиметься як акт прямої агресії.

В Україні

  • У відповідь на висунення до кордону з Україною потужного конвою військ Росії з "гуманітарною місією", нібито, узгодженої з Червоним Хрестом, міністерство закордонних справ заявило, що будь-яке втручання у внутрішні справи України під видом вводу "миротворчих сил" для "захисту гуманітарної допомоги" вважатиметься України актом агресії. Країна сама в змозі впоратися з гуманітарними проблемами, з допомогою західних партнерів і Червоного Хреста. На засіданні Ради Безпеки ООН представник США оголосила, що одностороннє введення Росією в Україну "миротворців" розглядатиметься США як вторгнення з усіма випливаючими з цього наслідками. МЗС Великобританії закликав Росію утриматися від "гуманітарної інтервенції" в Україні.
  • За повідомленням міністра юстиції Петренко, Україна подає на Росію позов до Міжнародного суду ООН за фінансування і підтримку тероризму в східній Україні.
  • Президент Порошенко підписав указ про збільшення граничного віку призову військовозобов'язаних на службу до 60 років, вищого офіцерського складу - до 65 років.
  • Уряд України підготував список для введення секторальних санкцій відносно Росії, в нього включені 65 підприємств та 172 громадянина Росії. Санкції повинні бути введені законом, які уряд планує прийняти у Верховній Раді 12 серпня. У числі можливих заходів - зупинка транзиту газу і заборона авіації РФ на польоти над територією України.
  • НБУ знову різко знизив курс гривні по відношенню до основних валют: 12,60 грн/$ (-15 коп), 16,85 грн/€ (-22 коп), 3,48 грн/10 руб (-3 коп). Котирування протягом дня коливалися на рівні: 12,50-12,71 грн/$, 16,74-17,02 грн/€. Падіння курсу національної валюти за два тижні склало 8%, це найбільше падіння з квітня, коли був зафіксований історичний максимум 12,97 грн/$.
  • Укрзализниця підвищує вартість залізничних квитків на 10% з 8 серпня, крім вагонів СВ і поїздів "Інтерсіті". Наступне підвищення на 10% планується ввести з 1 жовтня.
  • Кабмін створює реєстр поховань українських військових, загиблих в ході антитерористичної операції. Також сім'ям загиблих з резервного фонду уряду буде заплачено по 609 тисяч гривень.

Київ

  • Київська влада, незважаючи на опір активістів, продовжили розбирання барикад на Майдані. Мер Кличко заявив в ефірі "Шустер Live", що з сотниками Майдану досягнута домовленість про звільнення центру Києва для руху транспорту. За фактом протидії комунальним службам і міліції відкриті кримінальні справи. Проїздна частина на Майдані розчищена вночі для руху транспорту.

Театр військових дій

  • Протягом дня на околиці Донецька йшли локальні бої, під контроль українських військових знову перейшла Мар'їнка. Донецьк і Горлівка обстрілюються терористами з важкої артилерії і систем залпового вогню град, безліч мирних жителів загинули і отримали поранення. У Луганську в результаті обстрілів пошкоджені 7 з 9 лікарень, закриті банки, майже всі підприємства, немає поставок палива, гуманітарна ситуація критична.
  • На засіданні Ради Безпеки ООН помічник Генерального Секретаря ООН з прав людини Шимонович повідомив про факти викрадення і тортур, використання людей в якості живого щита, створенні бойовиками атмосфери страху і терору, в областях східної України, контрольованих терористами.
  • Терористи вивезли в РФ через пункт пропуску "Ізварине" 7 українських дітей, хворих на церебральний параліч з дитячого будинку в Луганську.
  • СБУ масово затримує терористичні диверсійні групи у звільнених від терористів районах. До складу груп, як правило. входять громадяни України, завербовані російською розвідкою, які пройшли підготовку в Росії.
  • Росія продовжує поставляти бронетехніку і артилерійські системи через  ділянки кордону, які не контролюються українськими військовими.

Україна і світ

  • СБУ передала міжнародним експертам докази планування Росією теракту з літаком Аерофлоту в якості приводу для прямої агресії в Україну.
  • Канада надала українським прикордонникам військово-технічну допомогу - бронежилети, каски, палатки, комплекти живлення, балістичні окуляри.
  • Россійський суд заарештував п'ятьох українських офіцерів з 72-ї бригади, які змушені були під обстрілами вийти на територію Росії. МЗС України заявив, що даний акт розглядається країною, як взяття заручників. Україна готова вирішувати питання про звільнення військовослужбовців, захоплених і незаконно утримуваних Росією, в міжнародних судах, якщо не вдасться вирішити проблему дипломатичним шляхом.
  • Австралія готова припинити поставки урану до Росії в рамках санкцій, введених за анексію Криму і підтримку тероризму в східній Україні.
  • В РФ заборонений анонімний доступ до бездротових мереж, йдеться в постанові, підписаній прем'єр-міністром Медведєвим.
  • Білорусія і Україна скасовують всі раніше введені обмеження у взаємній торгівлі.

No comments:

Post a Comment