August 06, 2014

Хроніка подій дня 05.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Згідно з офіційною заявою комітету ООН у справах біженців, станом на 1 серпня кількість вимушених переселенців в Україні перевищило 117 тисяч чоловік, більше 168 тисяч перетнули кордон з Росією

В Україні

  • Печерський районний суд Києва на підставі доказів, наданих Генеральною прокуратурою України, постановив заарештувати громадян РФ Зюганова, Жириновського, Шойгу, Тимченко і Малофєєва за фінансування тероризму та заклики до порушення територіальної цілісності України.
  • НБУ продовжив різко знижувати курс національної валюти; 12,29 грн/$ (-11 коп), 16,50 грн/€(-19 коп), 3,45 грн/10 руб (-4 коп). Котирування протягом дня коливалися на рівні: 12,25-12,52 грн/$, 16,39-16,70 грн/€. НБУ вийшов на біржу, однак це не збило ажіотажний попит на валюту. Регулятор пояснює, що різкий стрибок пов'язаний з політичною нестабільністю минулого тижня і сподівається поповнити запаси валюти від продажу виручки сільгоспвиробниками. На торгах відпрацьовувалися заявки на покупку валюти від 31 липня.
  • Президент Порошенко призначив екс-секретаря РНБО часів Кучми Володимира Горбуліна директором Національного інституту стратегічних досліджень.
  • Держава вирішила збільшити статутний капітал НАК "Нафтогаз" на 63 млрд грн до 96,6 млрд грн, тобто в три рази, шляхом випуску додаткових акцій із збереженням права власності у держави. Фінансування операції буде зроблено шляхом обміну на облігації внутрішньої державної позики з прибутковістю не вище 14.3% річних.
  • На місці зони відчуження Чорнобильської АЕС, яка протягом майже 30 років не піддавалася впливу людини і частково заражена радіонуклідами, може бути в найкоротші терміни створений біосферний заповідник, - заявив на брифінгу міністр екології України Мохник.
  • Кабінет міністрів створив держслужбу з питань Криму і переселенцям.

Київ

  • Мер Києва Кличко повідомив, що вже узгоджені і будуть призначені нові керівники всіх районних адміністрацій.

Театр військових дій

  • Терористи ДНР і ЛНР на всіх ділянках бойових дій обстрілюють позиції української армії з установок залпового вогню "Град" і артилерії, намагаючись уникнути оточення угруповань. З боку кордону їх підтримує вогнем артилерія військ Росії.
  • У передмісті Донецька, у Мар'їнці, йдуть бої. Були обстріляні артилерією терористів західна частина міста та залізничний ринок, є загиблі і поранені серед мирного населення. У Горлівці, Шахтарську, Луганську від обстрілів житлових кварталів бойовиками продовжують гинути жителі. Знову зупинений канал Сіверський Донець-Донбас через руйнування електропідстанції в Майорську. Українська армія залишила Ясиновату.
  • Частина міжнародних експертів, незважаючи на погрози терористів, продовжила роботи в одному з секторів місця падіння малайзійського авіалайнера, які тривали всього дві години. Українська армія не веде військові дії в 20-кілометровій зоні навколо місця катастрофи.
  • Українські військові, які були змушені відступити на територію Росії після перехресних обстрілів з ​​боку бойовиків і армії РФ, під час повернення в Україну були обстріляні терористами, постраждалих немає.
  • Абоненти МТС-Україна відключені від зв'язку на тимчасово окупованій території Криму.
  • Росія зосередила сили вторгнення по всій довжині державного кордону з Україною та в Криму, проводить широкомасштабні навчання в безпосередній близькості від кордону, за заявою групи "Інформаційний опір" в Україні діє близько 12 тисяч найманців з Росії. Пентагон також підтверджує зростання чисельності збройних сил РФ і військової техніки на кордоні з Україною.

Україна і світ

  • Згідно з офіційною заявою комітету ООН у справах біженців, станом на 1 серпня кількість вимушених переселенців в Україні перевищило 117 тисяч чоловік, більше 168 тисяч перетнули кордон з Росією. Проте комітет спостерігає і зворотну тенденцію - на місце постійного проживання після звільнення міст і сіл від терористів повертаються десятки тисяч людей. Дуже складна ситуація в Донецьку, Горлівці та Луганську, з яких виїхали сотні тисяч людей.
  • Молдова закликає Росію виконати рішення саміту ОБСЄ 1999-го року і вивести війська з Придністров'я, повідомляє радіо “Свобода”.
  • Швейцарія ввела санкції проти осіб з найближчого оточення президента Путіна, список, в цілому, повторює той, що запровадила ЄС.
  • На екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, яке було скликане Росією з приводу пропозиції її "гуманітарної допомоги" східнії Україні, не було прийнято ніяких рішень, незважаючи на тиск з боку РФ.

No comments:

Post a Comment