August 04, 2014

Події тижня 28.07-03.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Хроніка подій останнього тижня серпня в Україні

Війна в Україні

  • Російська армія продовжує обстріли українських військових зі своєї території з використанням систем залпового вогню і артилерії. Літаки і вертольоти військово-повітряних сил РФ постійно порушують повітряний простір України, яка, поки, їх не збиває.
    Через ділянку кордону, контрольований бойовиками ЛНР з Росії потоком йдуть колони бронетехніки, артилерія і системи залпового вогню, вантажівки з боєприпасами і найманцями.
  • Бойовики обстрілюють з установок "Град" і артилерії житлові квартали Донецька, Луганська, Авдіївки, Шахтарська і Тореза, є втрати серед мирного населення.
  • Затримано за співпрацю з терористами мер Стаханова, "міністр інформації" ДНР Блоха і мер Попасної.
  • Українські війська в ході стрімкого маневру розсікли угруповання бойовиків з Дебальцеве, захопили стратегічну висоту Саур-Могила, ведуть бої за Торез, Сніжне, Шахтарськ, Первомайськ, Луганськ, Донецьк, зачищені від бойовиків Іловайськ, Авдіївка, Дебальцеве.

Економіка

  • НБУ в п'ятницю на 1% підняв офіційний курс гривні по відношенню до основних валют, який протягом двох тижнів швидко падав, вперше, після 4 місяців після різкого опускання курсу, переваливши за 12 гривень за долар. Цей невеликий відкат компенсував негативний тренд, який з'явився внаслідок політичної кризи, що виникла через заяви про відставку прем'єр-міністра Яценюка.
  • Підписаними президентом Порошенком законами про внесення змін до Податкового кодексу і державний бюджет вводиться військовий податок з доходів фізосіб, скорочуються зарплати чиновників і збільшується фінансування Києва.
    Підвищено рентна плата за користування надрами, але в набагато меншому ступені, ніж планувалося раніше.
    На думку деяких експертів та учасників ринку, введення окремих рахунків для адміністрування ПДВ, прописане в законі, негативно позначиться на малому і середньому бізнесі, вимиваючи з нього оборотні кошти і заганяючи його в тінь.
  • Список об'єктів для приватизації, запропонований урядом Яценюка, істотно розширений за рахунок підприємств сфери відпочинку, туризму, будівельної та добувної галузей. За заявою прем'єр-міністра Яценюка запланована приватизація буде наймасштабнішою за останні роки.
  • Майже третина фонду зданих квартир Києва зайнята переселенцями з Криму і сходу України, що призвело до зростання вартості оренди.
  • Київ зіткнувся з проблемою відсутності коштів на опалення та накопичує газ напередодні зимового сезону. Влада радить мешканцям, в будинках яких немає гарячої води, купувати і встановлювати бойлери.


Політика


  • У Верховній Раді на закритому засіданні голосування про недовіру уряду Яценюка, у зв'язку з поданням ним заяви про звільнення, не набрала достатньої кількості голосів. Уряд продовжує роботу в колишньому складі.
    Депутати, практично, повністю прийняли пакет законопроектів, запропонований урядом, за винятком закону про спільне управління газотранспортною системою України, який був відправлений на додаткове друге читання.
    Ратифіковано угоду з Нідерландами про допуск на територію України поліцейських, що забезпечують роботу міжнародних експертів на місці катастрофи малайзійського авіалайнера.
  • Президент Порошенко підписав закон про вищу освіту, що дозволяє інтегрувати українські ВНЗ в європейський простір на основі Болонської системи.
  • 31 липня в Мінську відбулося засідання контактної групи за участю екс-президента Кучми, посла РФ в Україні Зурабова і представників ОБСЄ з питань доступу міжнародних експертів на місце краху малайзійського авіалайнера і звільнення всіх заручників. Кілька заручників звільнено, експерти розпочали роботу на місці авіакатастрофи.
  • Міністерство фінансів США і ЄС оголосили про введення секторальних санкцій щодо російських галузей промисловості, найбільших банків і приватних осіб з найближчого оточення президента Путіна, з терористичних організацій ДНР і ЛНР і Кримського окупаційного уряду.

No comments:

Post a Comment