July 13, 2014


“Özetler ve Analiz Ukrayna” Haber Ajansından günün olayları  haberleri 12.07.2014

Ukrayna’da:

  • Ukrayna’daki durum nedeniyle Ukrayna Başkanı Poroşenko Brezilya Dünya Kupası’nın finalini ziyaret etmeyecektir.Başkan Poroşenko ve diğer ülkelerin başkanları bu faaliyete Brezilya Başkanı Dilma Ruseff tarafından davetliydi. Eğer bu etkinliğe Poroşenko katılsaydı , Rusya Başkanı Putin ve Almanya Başkanı Merkel ile resmi olmayan ortamda görüşebilirdi.

Savaş:

  • Teröristler tarafından ele geçerilmiş “İzvarino” sınır noktasından Ukrayna’ya Rusya bayraklarının altında büyük sayıda zırhlı  araç girmektedir. Ukrayna’da artık yüzlerce Rusya’ya ait savaş araçları bulunmaktadır. İnternette sınırdan geçmiş ve Lugansk’a giren birliklerin videoları yaygınlaşmaktadır.
  • Ukrayna hava kuvvetleri  gün boyunca Lugansk bölgesindeki teröristlerin pozisyonlarını ve savaş araçlarının birliklerini ateşe tuttu. Ukrayna’nın sınır girişlerini kapatmasına rağmen Rusya  tarafından ele geçirilen sınır noktalarından askerler ve silah göndermektedir. Lugansk bölgesinde bulunan Seversk ilçesi LHC(Lugansk Halk Cumhuriyeti)teröristlerinden kurtarılmış. Ukrayna Ordusu Lugansk’a doğru ilerlemektedir.Zelenopolye etraflarında teröristlerle çatışlar devam etmekte. Daha önce burada 19 Ukrayna askeri hayatlarını kaybetti. Bu bölgede Ukrayna Ordusu sınırı,Rusya tarafından araç ve askerlerin girmemesi için korumaktadır. Teröristler tanklar kullanarak Lugansk Havalimanına saldırmaktadır. Donezk bölgesindeki sınırı koruyan Ukrayna Ordusu, Şahtersk bölgesindeki Saur-Mogila adlı  en yüksek noktasından saldırılmaktadır.
  • Gün boyunca Maryınka ilçesinin yerleşim alanları ve Donezk’in güney-batısı teröristler tarafından iki kez saldırılmış. Resmi olarak 6 ölü var, ancak savaş bölgesinden kaçan insanlar onlarca ölü  ve büyük tahribatın olduğunu söylemişler. Aynı bölgedeki Kurahovo’da bulunan çalışan maden ocağına “GRAD” araçlarından saldırıldı. Bölge sakinlerinin söylediklerine göre DHC (Donezk Halk Cumhuriyeti) savaşçıları sivillere ait arabaları ele geçiriyorlar ve gençleri şehrin sokaklarından kaçırarak “seferber ediyorlar”. Cuma günü Donezk’in Alışveriş Merkezinde patlama oldu. O sırada Donezk Büyükşehir Belediye Başkanı Lukyançenko kentin geçim sorunlarına çözüm bulmak üzere Kiev’de bulunuyordu. Donezk sakinleri şehirlerini topluca terk etmektedirler.

Kiev:

  • Kiev Büyükşehir Belediye Başkanı Kliçko Andreyevskiy spusk(Andrey inişi)’ta işletme sahipleri ile görüşmesinde Kiev’in en önemli turistik objesini kurtarmak için en azından  hafta sonlarında Andrey inişinin trafiğini kapatmanın ve birkaç yıl önce başlamış restorasyonun olumsuz olan sonuçlarını düzeltmenin gerektiğini söyledi.

Ukrayna ve dünya.

  • İngiliz hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle, iki yılda bir düzenlenen “Farnboro” hava gösterisine Rus heyet üyeleri davet etmemiştir. Ayrıca, Rusya’yı Açık Genel İhracat Lisansı kullanma hakkı olan ülkeler listesinden çıkarmak için gösterici adımları attı. Amacı “Farnboro-2014”’de Rus varlığının seviyesini azaltmaktır.
  • Ukrayna Konsolosu, LHR teröristleri tarafından Rusya’ya  kaçırılmış olan Ukrayna pilotu Nadejda Savçenko ile şimdilik görüşememektedir.
  • Moskova’da Putin’in ideolojik rakibi, Maydan direnişini ve Ukrayna’yı desteklemiş , ünlü insan hakları savunucusu ve politikacı Valeriya Novodvorskaya ölmüştür. Rusya medyasının açıklamasına göre Novodvorskaya 65 yaşında enfeksiyon toksik şoktan ölmüştür.

No comments:

Post a Comment