July 17, 2014

Хроніка дня 16.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон "Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ", на підставі якого визнані учасниками бойових дій військовослужбовці і співробітники Збройних Сил України, Національної гвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, МВС, УДСО, Держслужби спецзв'язку, інших створених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, які брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в антитерористичній операції. Порядок надання статусу учасника бойових дій буде визначений Кабміном.
  • Офіційні курси основних валют по відношенню до гривні змінилися незначно і встановлені НБУ на рівні: 11,71 грн/$ (+1 коп), 15,95 грн/€, 3,40 грн/10 руб (-1 коп).
  • Нацбанк підвищив облікову ставку до рекордного рівня в 12,5% річних з 9,5%, яка була встановлена з квітня цього року. До цього протягом 3 років ставка дорівнювала 8%. Облікова ставка визначає вартість кредитних ресурсів НБУ для українських банків. Збільшення облікової ставки НБУ призведе до зростання вартості кредитів, що видаються банками і згортання кредитування бізнесу, однак поліпшить платіжний баланс. У довготривалій перспективі зростання облікової ставки шкідливе для економіки і веде до стагнації. У Європі, яка бореться з кризою, облікова ставка встановлена ​​на рівні 0,15% для стимулювання розвитку бізнесів за рахунок здешевлення кредитних ресурсів.
  • Спікер інформаційного центру РНБО Лисенко на брифінгу заявив, що, незважаючи на різку ескалацію конфлікту і участь у ньому російських кадрових військових і техніки, питання про введення воєнного стану в Донбасі поки що не розглядається.
  • Глава МЗС України Чалий заявив, що Україна не розриває дипломатичні відносини з Росією через необхідність визволення заручників.

Київ

  • Кияни принесли квіти і запалили свічки перед посольством Росії в Києві в пам'ять про загиблих в метро, на центральних російських телеканалах ця подія відображення не знайшла.

Театр військових дій

  • На кордоні з Росією поруч із закритими пунктами пропуску у Маринівці, Ізвариному та Амвросіївці йдуть запеклі бої з терористами і найманцями з Росії, яких підтримує артилерія з протилежного боку кордону. Через кордон терористам вдалося провезти ще п'ять п'ять установок залпового вогню "Град" і зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10".
  • Терористи протягом дня кілька разів піддавали ракетним обстрілам Луганськ. Загинуло 6 мирних жителів.
    У Донецьку терористи готуються до затяжних боїв, і направляють установки "Град" на житлові квартали.

Україна і світ

  • США істотно розширили санкції проти Росії. Обама підписав розпорядження для міністерства фінансів про введення обмежень відносно найбільших російських компаній і банків - Роснефть, Новатек, Зовнішекономбанку і Газпромбанку, виробників озброєнь, а також проти чиновників і терористів из з Криму і Донбасу.
    ЄС також розширив санкції проти РФ на сесії Ради Європи. Повний список організацій та осіб, підданих санкціям, буде опублікований в кінці червня. Крім того, в Росії заморожено програми ЄБРР та Європейського інвестиційного банку.
    За оцінками наших експертів, це може призвести найближчим часом до різкої ескалації напруженості в Донбасі, куди Путін буде засилати диверсантів для дестабілізації України.
  • Українському консулу в Ростові Брескаленко дозволили зустріч з українською льотчицею Надією Савченко, яку викрали терористи в Луганській області, вивезли на територію Росії і незаконно утримують під вартою, пред'явивши звинувачення у вбивстві російських журналістів. На зустрічі Савченко відкинула твердження про те, що вона потрапила на територію РФ в якості біженки. Консул був допущений до неї тільки після оголошення голодування. Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду її справу за прискореною процедурою. Україна вимагає звільнити її без умов.
  • Україна по кілька разів на тиждень подає до ЄСПЛ докази незаконної окупації Криму і причетності РФ до фінансування та поддежкой терористів в Донбасі в рамках позову "Україна проти Росії".
    Міністр юстиції України Петренко підкреслив, що виплата компенсацій за позовом не скасовує необхідності звільнення захоплених Росією територій.

No comments:

Post a Comment