July 09, 2014

Хроніка дня 08.07.14 від інформагентства "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Президент Порошенко відвідав з робочою поїздкою Слов'янськ, звільнений від терористів.
    Він зустрівся з місцевими жителями, поспілкувався з людьми і запевнив їх у тому, що органи влади роблять все можливе для якнайшвидшого відновлення нормального життя в місті, а також нагородив військових, які брали участь в антитерористичній операції.
  • Генпрокурор Ярема повідомив про скорочення більш, ніж 1700 посад особового складу, і 8 головних управлінь.
    Серед новопризначених заступників - колишній начальник київського ДАІ та колишній заступник начальника виконавчої служби при режимі Януковича.
  • Міністерство юстиції подало  позов до окружного суду Києва про ліквідацію Комуністичної партії.
    Членів КПУ підозрюють у підтримці тероризму, сепаратизму, анексії Криму, агресії Росії проти України.
  • НБУ встановив такі офіційні курси валют по відношенню до гривні: 11,71 грн/$ (-7 коп), 15,92 грн/€ (-9 коп), 3,39 грн/руб (-4 коп).
    На міжбанку котирування коливалися в межах 11,60-11,80 грн/$, 15,79-16,03 грн/€.

Театр військових дій

  • Військовослужбовець української армії Надія Савченко, захоплена в полон терористами, незаконно вивезена на територію РФ і знаходиться в слідчому ізоляторі Воронежа.
    МЗС України заявив рішучий протест у зв'язку з цією подією і вимагає доступу українського консула для надання правової допомоги для звільнення її з-під варти і повернення на Батьківщину.
  • Луганську і Донецьку область з моменту початку бойових дій офіційно покинуло 32 тисячі жителів.
    Про це заявив спікер РНБО Лисенко. Про кількість біженців, що не зареєструвалися в органах соцзахисту, у влади відомостей немає, але їх кількість дуже велика. В останні два дні спостерігається масове повернення людей у міста, звільнені від терористів українською армією.
  • Терористами в Донецьку викрадено два директори державних шахт, мер м. Курахово і захоплені кілька будівель, включаючи термінал "Нової пошти", відділення лікарні ім. Калініна і Донецький інститут внутрішніх справ. Протягом доби по всьому місту проходили перестрілки і лунали вибухи. Серед дня на території непрацюючої шахти, на якій була база бойовиків, відбулися сильні вибухи. Підірвано залізничний шлях на ділянці Краматорськ-Ясинувата.
    Українські військові розміновують дороги та населені пункти, звільнені від терористів, затримують диверсантів, які готували теракти на магістралях.
  • Украерорух закрив повітряний простір над Донбасом в зоні військових дій.
    Дозволено лише транзит повітряних суден на висоті більше 8000м. Поновлення повітряного сполучення планується тільки після повного врегулювання ситуації.

Україна і світ

  • Представник Держдепартаменту США Джен Псакі на брифінгу заявила, що Україна має повне право на захист своєї держави, власного народу і підтримання миру і спокою, і висловила засудження дій терористів, що використовують житлові квартали в якості бойових позицій, і в результаті дій яких гинуть і страждають мирні люди.
  • У рамках підготовки до саміту НАТО в Уельсі у вересні, президент США Обама та Генеральний секретар НАТО Расмуссен обговорили наслідки російської агресії в Україні з точки зору європейської та загальносвітової безпеки і розвитку оборонних можливостей мережі партнерів НАТО.
    Крім того, обговорювалися переспективи невійськової місії НАТО в Афганістані, яка виконуватиме свої функції після виведення військ наприкінці 2014р.
  • Газпром стверджує, що український борг за вже поставлений газ складає $5,3 млрд.
    Тільки за червень борг склав більше $ 800 млн. Починаючи з 16 червня Газпром відключив постачання газу на Україну за несплати боргу. Україна не визнає суму і подала зустрічний позов на Газпром до Стокгольмського арбітражу на стягнення незаконно переплачених коштів. Транзит газу через Україну скоротився на 17% порівняно з попереднім роком.
  • Російські паспорти жителів окупованого Криму виявилися недійсними - вони не внесені до бази даних громадян федеральної міграційної служби РФ.
    У документах немає круглої печатки і підпису особи, видавала паспорти, без чого документ недійсний, тому жителі Криму не можуть вчиняти будь-які дії з державними та фінансовими установами.

No comments:

Post a Comment